Google: Με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία ελληνικά κείμενα

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μαντέψει μόνη της ποιοι χαρακτήρες λείπουν από το κείμενο, το ποσοστό ακριβείας της προσεγγίζει το 62%!

Google: Με τη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης αποκρυπτογραφήθηκαν αρχαία ελληνικά κείμενα

Μια πρωτοποριακή τεχνική παρουσίασαν στο περιοδικό Nature, ερευνητές από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Βενετίας, με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Γιάννη Ασσαέλ της εταιρείας DeepMind που ανήκει στη Google και ειδικεύεται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Γιάννης Ασσαέλ, αποφοίτησε το 2013 από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και έγινε διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με υποτροφία που έλαβε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Σήμερα, είναι ανώτερος ερευνητής στην εταιρεία DeepMind.

Advertisment

Από την πλευρά του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ), συμμετείχαν οι ερευνητές Ίων Ανδρουτσόπουλος, Γιάννης Παυλόπουλος και Μαρίτα Χατζηπαναγιώτου. Προϊόν της συνεργασίας της DeepMind με τους ερευνητές από τα παραπάνω πανεπιστήμια ήταν η δημιουργία ενός συστήματος τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία “Ιθάκη”.

Η Ιθάκη βασίζεται σε ένα νευρωνικό δίκτυο που εκπαιδεύτηκε στα αρχαία ελληνικά, αναλύοντας κείμενα από επιγραφές που χρονολογικά τοποθετούνται ανάμεσα στον 7ο αιώνα π.Χ και το 5ο αιώνα μ.Χ., μπορεί να διαβάζει μισοκατεστραμμένα αρχαιοελληνικά κείμενα με σχετικά μεγάλη ακρίβεια, μπορεί να μαντέψει χαρακτήρες που λείπουν και να εκτιμήσει κατά προσέγγιση, τη χρονική και γεωγραφική προέλευση των κειμένων.

Όταν η τεχνητή νοημοσύνη μαντέψει μόνη της ποιοι χαρακτήρες λείπουν από το κείμενο, το ποσοστό ακριβείας της προσεγγίζει το 62% ενώ όταν οι προτάσεις της αξιολογούνται πρώτα από ειδικούς, φτάνει το 72%.

Advertisment

Σχετικά με τη χρονολόγηση και με εύρος 30 ετών, για τη χρονική περίοδο μεταξύ του 800 π.Χ και 800 μ.Χ καθώς και για την εκτίμηση της γεωγραφικής προέλευσης από ογδόντα τέσσερις περιοχές, το σύστημα προσφέρει ακρίβεια 71%.

Η “Ιθάκη” αναμένεται ότι θα βοηθήσει πολύ το έργο των γλωσσολόγων και των αρχαιολόγων ενώ θα συμβάλλει και στη δημιουργία νέων συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των ειδικών της πληροφορικής και των ιστορικών, παπυρολόγων, επιγραφολόγων και ειδικών στα αρχαία νομίσματα ή ακόμη και άλλων ειδικοτήτων.

Ήδη οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε καινούργιες εκδόσεις της Ιθάκης για άλλες αρχαίες γλώσσες όπως τα εβραϊκά, ακκαδικά και η γλώσσα των Μάγια.

Οι επιστήμονες σε συνεργασία με το Google Cloud και το Google Arts & Culture, διέθεσαν δωρεάν στο Διαδίκτυο το διαδραστικό σύστημά τους, που είναι διαθέσιμο σαν ανοιχτός κώδικας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γερμανός σέρφερ έκανε εντυπωσιακό ρεκόρ - Σκαρφάλωσε σε κύμα 28,5 μέτρων (βίντεο)
Γιατί ορισμένα ζευγάρια που είναι μαζί για πολλά χρόνια φαίνεται να «μισούν» ο ένας τον άλλον;
Αυτές είναι οι 10 πιο «έξυπνες» πόλεις στον κόσμο | Οι 7 βρίσκονται στην Ευρώπη
Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση