Τα οφέλη της συντροφιάς ενός κατοικίδιου είναι πολυάριθμα και σίγουρα ο κόσμος τα γνωρίζει. Τα κατοικίδια φέρνουν χαρά, βοηθούν στη μάθηση της ευθύνης και προσφέρουν παρέα, ανακουφίζουν από το στρες και αποτελούν ένα επιπλέον μέλος της οικογένειας.
Εντούτοις, είναι σημαντικό να καταλάβουμε την απαιτούμενη φροντίδα, το κόστος και τον χρόνο που χρειάζονται τα κατοικίδια πριν πάρουμε την απόφαση να υιοθετήσουμε ένα. Όταν φέρουμε ένα ζωάκι σπίτι μας, πρέπει να το κάνουμε με τη βεβαιότητα και τη γνώση ότι θα το φροντίζουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, θα του παρέχουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής και την απαραίτητη φροντίδα για την ψυχική και σωματική του υγεία. Έτσι, πριν φτάσουμε στην πράξη της υιοθεσίας, και για να μη βρεθούμε απροετοίμαστοι, είναι σημαντικό να απαντήσουμε στα παρακάτω ερωτήματα.
Advertisment
8 ερωτήσεις που χρειάζεται να απαντήσουμε πριν υιοθετήσουμε ένα κατοικίδιο
Έχω την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσω ένα κατοικίδιο;
Ακόμα κι αν υιοθετήσετε ένα αδέσποτο ζώο και δεν αγοράσετε κάποια ράτσα, υπάρχουν έξοδα και αυτό πρέπει να το έχουμε στο νου μας. Θα χρειαστούν επισκέψεις στον κτηνίατρο, εμβόλια, εξετάσεις και θεραπείες (αντιπαρασιτικές κλπ.). Η κτηνιατρική φροντίδα είναι για όλη τη ζωή του κατοικίδιου και ίσως υπάρξουν και επείγουσες περιπτώσεις. Άλλα έξοδα είναι το φαγητό, η εκπαίδευση, τα παιχνίδια και άλλα αξεσουάρ (όπως το λουρί ή η αμμολεκάνη). Και φυσικά ένα έξτρα κόστος καθαρισμού του σπιτιού ή του αμαξιού.
Έχω το χρόνο να φροντίζω ένα κατοικίδιο;
Εκτός από χρήματα, η υιοθεσία ενός ζώου θέλει και χρόνο. Εδώ χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές. Τα κατοικίδια απαιτούν μια μικρή ευελιξία χρόνου στο σπίτι και μπορεί να χρειαστεί και ένας χρόνος άσκησης, εκπαίδευσης και καθαρισμού. Κάποια κατοικίδια χρειάζονται περισσότερη προσοχή από άλλα, όμως όλα θέλουν την καθημερινή αλληλεπίδραση. Θα χρειαστεί να προγραμματίζετε χρόνο που θα περνάτε μαζί του, ακόμα κι αν είναι λιγότερος τις καθημερινές.
Ζω σε ένα σπίτι που είναι φιλικό προς ένα κατοικίδιο;
Η αλήθεια είναι ότι τα ζώα δεν χρειάζονται πολυτέλειες, ούτε τεράστιες εκτάσεις για να ζήσουν ευτυχισμένα. Όμως, ορισμένοι σκύλοι είναι καλό να μην μεγαλώνουν σε πολύ μικρά και στενάχωρα διαμερίσματα και κάποιοι χρειάζονται έντονη, καθημερινή άσκηση για να παραμένουν υγιείς.
Advertisment
Είμαι προετοιμασμένος/η;
Πριν πάρετε ένα κατοικίδιο, χρειάζεται να έχετε υπόψη σας ότι θα μοιραστείτε τη ζωή σας μαζί του για την επόμενη δεκαετία περίπου. Όταν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να του παρέχουμε το χρόνο και τη φροντίδα που χρειάζεται, το ζωάκι μπορεί να γίνει αγχώδες και θλιμμένο. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να έχουμε ένα πλάνο ώστε να ξέρουμε περίπου πώς θα προσαρμόσουμε τη ζωή μας σε αυτή την αλλαγή.
Είναι αυτή η σωστή ράτσα για μένα;
Πριν περάσετε στην υιοθεσία, κάντε μια καλή έρευνα για τα διαφορετικά είδη και τα χαρακτηριστικά του καθενός. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους σκύλους. Σκεφτείτε το μέγεθος, καθώς αυτό καθορίζει και τον χώρο που πιάνει και τη φροντίδα που χρειάζεται, αλλά και τον βαθμό δραστηριότητα και κινητικότητας. Επίσης, ερευνήστε την τάση του κάθε είδους να είναι πιο «φλύαρο» και φιλικό με άλλους σκύλους ή με άλλες γάτες.
Έχω καλό υποστηρικτικό πλαίσιο σε περίπτωση που χρειαστώ βοήθεια;
Είναι καλύτερο όλοι στο σπίτι να ασχολούνται με τη φροντίδα του κατοικίδιου, αφού τα περισσότερα είναι αρκετά κοινωνικά και νιώθουν άνετα με άλλους στο σπίτι. Θα ήταν επίσης άδικο για το ζωάκι να έχει κάποιον στο σπίτι, αλλά αυτός να είναι απρόθυμος να του δώσει λίγη προσοχή ή βοήθεια σε περίπτωση που τη χρειαστεί. Ως εκ τούτους, είναι σημαντικό να έχετε κάνει κάποια συζήτηση σχετικά με το πρόγραμμα, τις ευθύνες και τα σενάρια έκτακτης ανάγκες πριν φέρετε το κατοικίδιο στο σπίτι.
Έχω ρεαλιστικές προσδοκίες από την υιοθεσία;
Η υπεύθυνη υιοθεσία είναι αυτή κατά την οποία το άτομο γνωρίζει, όσο καλύτερα γίνεται, σε τι δεσμεύεται, ποιες είναι οι ανάγκες του ζώου και είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να τις παρέχει για όσο αυτό ζει.
Είμαι πρόθυμος/η να κάνω θυσίες για το κατοικίδιό μου;
Σκεφτείτε τον τρόπο ζωής σας; Πόσο φιλικός είναι προς ένα κατοικίδιο; Κι αν η απάντηση είναι «όχι και τόσο», σκεφτείτε αν είστε πρόθυμοι να κάνετε αλλαγές για το κατοικίδιό σας, είτε αυτό είναι ακύρωση ταξιδιών, είτε έξοδοι, είτε ένα αυστηρότερο πρόγραμμα. Αν και μπορεί να είναι ακόμα 2020 και να είστε σε καραντίνα, αυτή η συνθήκη θα αλλάξει αργά ή γρήγορα. Οπότε χρειάζεται να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και να αφαιρέσετε έως έναν βαθμό από την εξίσωση τον παράγοντα του εγωισμού και της καλοπέρασης, και να προσθέσετε εκείνον της ευθύνης.
Πηγή: www.huffpost.com/entry/questions-ask-getting-pet