Μια «διόρθωση» 1 εκατομμυρίου ετών σε απολιθώματα αυστραλοπιθήκων, δημιουργεί νέα δεδομένα για τη θεωρία της εξέλιξης!

Με βάση τη νέα εκτίμηση, το κρανίο χρονολογείται πριν 3,4 έως 3,6 εκατομμύρια χρόνια, έζησε δηλαδή την ίδια εποχή με τη διάσημη «Λούσι».

Μια «διόρθωση» 1 εκατομμυρίου ετών σε απολιθώματα αυστραλοπιθήκων, δημιουργεί νέα δεδομένα για τη θεωρία της εξέλιξης!

Μια «διόρθωση» 1 εκατομμυρίου ετών σε απολιθώματα αυστραλοπιθήκων στη Νότιο Αφρική, δημιουργεί νέα δεδομένα στην παλαιοανθρωπολογία και πιθανόν στη θεωρία εξέλιξης του ανθρώπου.

Ένα από τα πλέον γνωστά απολιθώματα είναι το κρανίο της λεγόμενης «Κας Πλες», το πιο ολοκληρωμένο κρανίο αφρικανικού Αυστραλοπίθηκου (Australopithecus africanus), το οποίο είχε εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική το 1947.

Advertisment

Με βάση τη νέα εκτίμηση, το κρανίο χρονολογείται πριν 3,4 έως 3,6 εκατομμύρια χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι ο εν λόγω νότιος Αυστραλοπίθηκος «Κα Πλες» έζησε περίπου την ίδια εποχή με τη διάσημη «Λούσι», έναν Αυστραλοπίθηκο της ανατολικής Αφρική…

Και οι δύο συνομήλικοι εκτιμάται ότι είναι πρόγονοι του ανθρώπου που, όπως όλα δείχνουν, συνυπήρξαν στη «μαύρη ήπειρο».

Τα απολιθώματα στη Ν.Αφρική, είχαν βρεθεί στα σπήλαια Στερκφοντέιν νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ -γνωστά και ως «Λίκνο της Ανθρωπότητας- όπου έχουν έρθει στο φως περισσότερα απολιθώματα Αυστραλοπιθήκων από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

Advertisment

Βάσει της προηγούμενης χρονολόγησης η ηλικία της κας «Κας Πλες» και των υπολοίπων απολιθωμάτων ήταν πριν 2,1 έως 2,6 εκατομμύρια χρόνια. Ωστόσο μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Ντάριλ Γκρέιντζερ του αμερικανικού Πανεπιστημίου Πέρντιου, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και το BBC, μεταθέτει την ηλικία τους κατά ένα εκατομμύριο χρόνια στο παρελθόν.

Με δεδομένο ότι ο ανατολικοαφρικανικός Αυστραλοπίθηκος (Australopithecus afarensis), με γνωστότερο εκπρόσωπο τη «Λούσι» στην Αιθιοπία, ζούσε πριν 3,2 εκατομμύρια χρόνια, θεωρείται πλέον πιθανό ότι επρόκειτο για προγόνους του ανθρώπου που συνυπήρξαν στη «μαύρη ήπειρο».

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν αυτά τα δύο προανθρώπινα είδη που ταξίδευαν σε μεγάλες αποστάσεις, να συναντήθηκαν κάποτε και να έφτασαν σε επιμιξία, γεγονός που -αν συνέβη- περιπλέκει περισσότερο το εξελικτικό δέντρο του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το επιστημονικό Μουσείο Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, οι Αυστραλοπίθηκοι οι οποίοι θεωρούνται μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στα ανώτερα πρωτεύοντα και στον άνθρωπο, περπατούσαν στα δύο πόδια τους σχεδόν όρθιοι,, αλλά ήταν πολύ πιο κοντοί από τους σημερινούς ανθρώπους (κατά μέσο όρο 1,38 μέτρα τα αρσενικά και 1,15 μέτρα τα θηλυκά), είχαν μέτριο βάρος 40 έως 70 κιλά και όγκο εγκεφάλου περίπου 500 κυβικά εκατοστά.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διεθνής Μαθηματική Ολυμπιάδα με υψηλές επιδόσεις ξανά για την Ελλάδα | Έξι μετάλλια κατέκτησαν Έλληνες μαθητές
Επιστήμονες δεν αποκλείουν να έχει ζωή ο πλανήτης Αφροδίτη | Πού στηρίζουν τη θεωρία τους
Κένζα Λαϊλί: Η εικονική influencer που κέρδισε τα καλλιστεία Τεχνητής Νοημοσύνης!
Μυτιλήνη: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Αλμπέρ Καμύ στο Σίγρι -Εκεί που ο Νομπελίστας ήθελε να ζήσει «ίσως για πάντα»

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση