Η Βενετία, μια πόλη που συνήθως ανησυχεί για καταστροφικές πλημμύρες, αντιμετωπίζει τώρα το αντίθετο πρόβλημα: τα κανάλια αρχίζουν να στεγνώνουν μετά από εβδομάδες ξηρού χειμώνα και ασυνήθιστα χαμηλής παλίρροιας. Ένας συνδυασμός παραγόντων πιστεύεται ότι προκάλεσε αυτό το σπάνιο θέαμα: έλλειψη βροχής, υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και ο σεληνιακός κύκλος που παράγει χαμηλά επίπεδα νερού κατά τη διάρκεια της άμπωτης. Δεδομένου ότι τα κανάλια λειτουργούν ως δρόμοι στην πόλη, το φαινόμενο έχει επιπτώσεις πέρα από την απογοήτευση των τουριστών.
Advertisment
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ETimes Lifestyle (@etimeslifestyle)
Ορισμένα από κανάλια της Βενετίας έχουν στεγνώσει σχεδόν εξ ολοκλήρου, δυσκολεύοντας τις γόνδολες, τα θαλάσσια ταξί και τα ασθενοφόρα να φτάσουν σε περιοχές της πόλης. Σύμφωνα με αναφορές από την πόλη, σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ασθενοφόρα σκάφη έπρεπε να δέσουν πιο μακριά από τον προορισμό τους, αναγκάζοντας τα ιατρικά πληρώματα να μεταφέρουν με το χέρι τα φορεία σε μεγάλες αποστάσεις. Οι γόνδολες μένουν επίσης αποκλεισμένες στη λάσπη, καθώς δεν μπορούν πλέον να πλοηγηθούν σε κάποιες δευτερεύουσες πλωτές οδούς, προς απογοήτευση των τουριστών. Η πλοήγηση στην πόλη συνεχίζεται στις ευρύτερες πλωτές οδούς, συμπεριλαμβανομένων των καναλιών Grand και Giudecca.
Advertisment
Η κατάσταση στη Βενετία υποδηλώνει ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει την προοπτική μιας νέας ξηρασίας . Μόλις το περασμένο καλοκαίρι, η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις βόρειες περιοχές, που επλήγησαν σοβαρά από την ξηρασία και τον ασυνήθιστα πρώιμο καύσωνα. Τα ιταλικά ποτάμια υποφέρουν επίσης από σοβαρή έλλειψη νερού, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα Legambiente. Πρόσφατες μετεωρολογικές προβλέψεις, ωστόσο, ανακοίνωσαν την άφιξη ορισμένων βροχοπτώσεων και χιονιού στις Άλπεις τις επόμενες ημέρες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη ETimes Lifestyle (@etimeslifestyle)
Τον Ιανουάριο, η ιταλική πόλη τοποθέτησε γυάλινα φράγματα στην εκκλησία του Αγίου Μάρκου για να την προστατεύσει από μελλοντικές πλημμύρες. Η απόφαση ελήφθη μετά από πλημμύρες τον Δεκέμβριο του 2022, καθώς το διοικητικό όργανο της εκκλησίας άρχισε να φοβάται την επανάληψη των σχεδόν καταστροφικών ζημιών που υπέστη το κτίριο κατά τη διάρκεια των χειρότερων πλημμυρών εδώ και μισό αιώνα. Εκτός από τον φράχτη, η πόλη επιταχύνει την ολοκλήρωση του έργου MOSE, ένα έργο που θα απομονώσει προσωρινά τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας από την Αδριατική Θάλασσα.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The National News (@thenationalnews.com)
Εκτός από τα προβλήματα που σχετίζονται με τις υδάτινες υποδομές, η Βενετία αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα υπερτουρισμού που επηρεάζει το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, την αστική ανάπτυξη και τον τοπικό πληθυσμό. Τον Ιούλιο του 2022, οι βενετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις 16 Ιανουαρίου 2023 , οι επισκέπτες θα πρέπει να κάνουν κράτηση για μια υποδοχή επίσκεψης και να πληρώσουν ένα αντίτιμο εισόδου για να εισέλθουν στην ιστορική πόλη του καναλιού. Το τοπικό συμβούλιο δήλωσε ότι δεν θα υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των καθημερινών επισκεπτών αφού προσεγγιστεί ένας ορισμένος αριθμός επισκεπτών οποιαδήποτε συγκεκριμένη ημέρα, η τιμή εισόδου αυξάνεται.