, , ,

Το James Webb αποκαλύπτει τα μονοπάτια που ακολουθούν τα νέα άστρα όταν δημιουργούνται

Τα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής ενός αστεριού δεν φαίνονται γιατί η διαδικασία περιβάλλεται από νέφη αερίου και σκόνης

Το James Webb αποκαλύπτει τα μονοπάτια που ακολουθούν τα νέα άστρα όταν δημιουργούνται

Οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb για να κοιτάξουν μέσα στην καρδιά των σπειροειδών γαλαξιών, όπου τα νεαρά αστέρια χαράζουν λαμπερά μονοπάτια.

Το διαστημικό παρατηρητήριο, που πήρε το όνομά του από έναν ντόπιο της Βόρειας Καρολίνας, μπορεί να δει το σύμπαν με υπέρυθρο φως, το οποίο είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, καθιστώντας το τηλεσκόπιο μοναδικά έτοιμο να κοιτάξει μέσα από τη σκόνη που κρύβει ορισμένα γαλαξιακά χαρακτηριστικά όταν χρησιμοποιούνται λιγότερο ισχυρά τηλεσκόπια.

Advertisment

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα Physics in High Angular Rezult in Nearby Galaxies (PHANGS), χρησιμοποιούν τις υπέρυθρες δυνατότητες του Webb για να μελετήσουν 19 σπειροειδείς γαλαξίες.

Μέχρι στιγμής, το τηλεσκόπιο έχει παρατηρήσει πέντε από αυτούς λεπτομερώς, συμπεριλαμβανομένων των γαλαξιών M74, NGC 7496, IC 5332, NGC 1365 και NGC 1433.

Advertisment

Στο ορατό φως, οι γαλαξίες φαίνονταν σκοτεινοί και αμυδρά. Αλλά το μέσο υπέρυθρο όργανο του Webb ήταν σε θέση να δει τους τρόπους με τους οποίους τα αστέρια και τα αστρικά σμήνη μπορούν να διαμορφώσουν τη γαλαξιακή δομή. Οι απαραίτητες λεπτομέρειες που καταγράφηκαν στις εικόνες του Webb δείχνουν πώς αυτά τα περίπλοκα δίκτυα μέσα στους γαλαξίες επηρεάζονται με την πάροδο του χρόνου καθώς σχηματίζονται και εξελίσσονται τα αστέρια.

«Βλέπουμε άμεσα πώς η ενέργεια από το σχηματισμό νεαρών άστρων επηρεάζει το αέριο γύρω τους και είναι απλά αξιοσημείωτο», δήλωσε ο Erik Rosolowsky, μέλος της ομάδας PHANGS και αναπληρωτής καθηγητής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά, σε μια δήλωση.

Τα αστέρια που απελευθερώνουν ενέργεια δημιούργησαν γιγάντιες φυσαλίδες αερίου και σκόνης, ή φωταυγείς κοιλότητες, που συγκεντρώνονται γύρω από τους σπειροειδείς βραχίονες των γαλαξιών και μερικές φορές αυτά τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με φυσαλίδες επικαλύπτονται για να σχηματίσουν κελύφη και μια δομή παρόμοια με έναν ιστό αράχνης.

«Η ομάδα PHANGS πέρασε χρόνια παρατηρώντας αυτούς τους γαλαξίες σε οπτικά, ραδιοφωνικά και υπερβίαια μήκη κύματος χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA, τη Συστοιχία Atacama Large Millimeter/submillimeter Array και τον Multi Unit Spectroscopic Explorer του Very Large Telescope», δήλωσε η ομάδα PHANGS. μέλος και καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, σε δήλωση.

«Αλλά, τα πρώτα στάδια του κύκλου ζωής ενός αστεριού δεν φαίνονται γιατί η διαδικασία περιβάλλεται από νέφη αερίου και σκόνης».

Το πρόγραμμα παρατήρησης θα συνεχίσει να εστιάζει σε διαφορετικούς γαλαξίες, να διεξάγει απογραφή σχηματισμού άστρων για να ξεκλειδώνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον κύκλο ζωής των άστρων και πώς αυτά τα αστρικά αντικείμενα επηρεάζουν τους γαλαξίες που αποκαλούν σπίτι τους.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης | Μαραθώνιος ποίησης στα Προπύλαια του ΕΚΠΑ
Παναγία Κακαβιώτισσα: Η ελληνική εκκλησία χωρίς σκεπή που ξεχωρίζει σε ολόκληρο τον κόσμο (βίντεο)
26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Απονεμήθηκαν τα βραβεία
Οι ανθισμένες κερασιές της Πιερίας: Το νέο τουριστικό υπερθέαμα της χώρας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση