, ,

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε μυστικός σφραγισμένος διάδρομος μήκους 30 ποδιών σε πυραμίδα της Γκίζας! (βίντεο)

Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος Scan Pyramids που εφαρμόζεται από το 2015.

Οι αρχές αρχαιοτήτων της Αιγύπτου αποκάλυψαν την περασμένη Πέμπτη έναν πρόσφατα ανακαλυφθέν, σφραγισμένο θάλαμο μέσα σε μία από τις Μεγάλες Πυραμίδες στη Γκίζα, λίγο έξω από το Κάιρο, που χρονολογείται πριν από περίπου 4.500 χρόνια.

Ο διάδρομος — στη βόρεια πλευρά της Πυραμίδας του Khufu — ανακαλύφθηκε χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία σάρωσης. Έχει μήκος σχεδόν 30 πόδια και πλάτος πάνω από 6 πόδια, σκαρφαλωμένο πάνω από την κύρια είσοδο της πυραμίδας.

Advertisment

Οι αρχαιολόγοι δεν γνωρίζουν ποια ήταν η λειτουργία του θαλάμου, ο οποίος δεν είναι προσβάσιμος από έξω. Το 2017, οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός άλλου κλειστού διαδρόμου, ενός θαλάμου 30 μέτρων – ή περίπου 98 πόδια – επίσης μέσα στην Πυραμίδα του Khufu.

Ο Αιγύπτιος αρχαιολόγος Zahi Hawass και ο υπουργός Τουρισμού της χώρας Ahmed Eissa, ανακοίνωσαν την ανακάλυψη την περασμένη Πέμπτη σε τελετή αποκάλυψης έξω από την πυραμίδα. Το έργο Scan Pyramids, ένα διεθνές πρόγραμμα που χρησιμοποιεί σαρώσεις για να εξετάσει ανεξερεύνητα τμήματα της αρχαίας δομής, πιστώθηκε για το εύρημα.

Advertisment

Επιστήμονες από το έργο – που ξεκίνησε το 2015 – παρευρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια.

Σύμφωνα με τον Christian Grosse, καθηγητή Μη καταστροφικών δοκιμών στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και ηγετικό μέλος του έργου, χρησιμοποιήθηκαν διάφορες τεχνικές σάρωσης για τον εντοπισμό του θαλάμου, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων υπερήχων και ραντάρ διείσδυσης στο έδαφος. Ελπίζει ότι αυτές οι τεχνικές θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ευρήματα εντός της πυραμίδας.

«Υπάρχουν δύο μεγάλοι ασβεστόλιθοι στον τελικό θάλαμο, και τώρα το ερώτημα είναι τι υπάρχει πίσω από αυτές τις πέτρες και κάτω από τον θάλαμο», είπε ο Grosse.

Η Πυραμίδα του Khufu — πήρε το όνομά του από έναν Φαραώ της Τέταρτης Δυναστείας που βασίλεψε από το 2509 έως το 2483 π.Χ. — είναι μία από τις τρεις πυραμίδες που αποτελούν τις Μεγάλες Πυραμίδες στο συγκρότημα της Γκίζας. Οι αιγυπτιακές πυραμίδες είναι το μόνο από τα αρχαία επτά θαύματα του κόσμου που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί διχάζονται για το πώς κατασκευάστηκαν οι πυραμίδες, επομένως ακόμη και σχετικά μικρές ανακαλύψεις προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον. Οι αρχές συχνά διαλαλούν δημοσίως ανακαλύψεις για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, μια σημαντική πηγή ξένου συναλλάγματος για αυτήν τη χώρα της Μέσης Ανατολής με περιορισμένα μετρητά.

Ο τουριστικός τομέας της Αιγύπτου υπέστη μακρά ύφεση μετά την πολιτική αναταραχή και τη βία που ακολούθησε την εξέγερση του 2011 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο αυταρχικό Πρόεδρο της χώρας Χόσνι Μουμπάρακ αλλά και μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Το ξενοδοχείο που φυτεύει ένα δέντρο για κάθε διανυκτέρευση
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση