Ερευνητές κατέγραψαν για πρώτη φορά μια όρκα να κολυμπά παρέα με ένα μωρό φάλαινας (βίντεο)

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η όρκα συνάντησε ένα μωρό φάλαινας και το υιοθέτησε ως υποκατάστατο δικού της μωρού.

Οι ερευνητές κατέγραψαν μια όρκα να κολυμπά με το νεαρό μέλος άλλης ράτσας φάλαινας, κάτι που είναι ασυνήθιστο με μοναδική πιθανή εξήγηση να αποτελεί το γεγονός της υιοθεσίας.
Οι ερευνητές σε ένα σκάφος παρακολούθησης φαλαινών στην Ισλανδία, έμειναν έκπληκτοι το 2021 όταν είδαν μια θηλυκή όρκα (Orcinus orca) να κολυμπά δίπλα σε ένα πολύ ασυνήθιστο είδος θηλαστικού. Το μικροσκοπικό ζώο δεν είχε μια λευκή κηλίδα κοντά στο μάτι του όπως οι όρκες και όπως αποδείχθηκε, δεν ήταν καν από το ίδιο είδος.

Η ερευνήτρια της Όρκας Marie-Thérèse Mrusczok, εργαζόταν ως παρατηρητής στο επάνω κατάστρωμα του σκάφους παρακολούθησης φαλαινών Láki Tours στα ανοιχτά της δυτικής ακτής του νησιού, όταν αντίκρισε την όρκα και αυτό που υποπτευόταν ότι ήταν μια φάλαινα pilot.

Advertisment

Όχι, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει”, είπε η Mrusczok, πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Orca Guardians Iceland, στο Live Science. «Όταν κατέβηκα από το επάνω κατάστρωμα, όλο το πλήρωμα είπε Ουάου, αυτό είναι το πιο μικροσκοπικό φαλαινάκι όρκας που έχουμε δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ».

Η Mrusczok είπε στο πλήρωμα ότι δεν επρόκειτο για μωρό όρκας και, μετά από διαβούλευση με άλλους ερευνητές, επιβεβαίωσε ότι είχαν δει ένα μωρό φάλαινα pilot  με μακριά πτερύγια ( Globicephala melas ).
Η Mrusczok και οι συνεργάτες της δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στις 17 Φεβρουαρίου στο Canadian Journal of Zoology, σε αυτή που μπορεί να είναι η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση όρκας που φροντίζει τους απογόνους ενός άλλου είδους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την όρκα και το μικρό φαλαινάκι για 21 λεπτά πριν το σκάφος προχωρήσει. Εκείνη την στιγμή, η όρκα, με το ισλανδικό όνομα Sædís, φαινόταν να φροντίζει τη μικρή φαλαινά.

«Έδειχνε να έχει μια ιδιαίτερη προστατευτική συμπεριφορά και έδειξε συμπεριφορά φροντίδας προς το μωρό φάλαινα», ανέφερε η Mrusczok.

Advertisment

Το μωρό φάλαινα, ωστόσο, ήταν σε κακή κατάσταση και είναι απίθανο η Sædís να το τάιζε. Η Mrusczok σημείωσε ότι η Sædís δεν είχε μικρά δίπλα της τα εννέα χρόνια που την μελετούσαν οι ερευνητές, πιθανώς επειδή ήταν πολύ μεγάλη και πιθανότατα δεν έβγαζε γάλα. Όταν η Sædís εντοπίστηκε ξανά το 2022, το μωρό φάλαινα δεν ήταν μαζί της.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η όρκα συνάντησε ένα μωρό φάλαινας και το υιοθέτησε ως υποκατάστατο δικού της μωρού.

Μια άλλη, πιθανότητα είναι ότι η όρκα απήγαγε το μωρό φάλαινα. Οι φάλαινες αυτού του είδους διώχνουν τις όρκες από τα ισλανδικά νερά. Τα δυο είδη αυτά είναι πολύ ανταγωνιστικά ανέφερε η Mrusczok όπου σύμφωνα με την μελέτη των ειδών, η Sædís απομακρυνόταν από φάλαινες pilot το 2022.
Η Mrusczok σημείωσε ότι συλλέγουν δεδομένα κάθε χρόνο για τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των δύο ειδών και ελπίζουν να μάθουν περισσότερα στο μέλλον.

Ο Έριχ Χόιτ ερευνητής στο Whale and Dolphin Conservation στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγγραφέας του “Orca: The Whale Called Killer”, δεν πιστεύει ότι το μικρό είχε υιοθετηθεί και δυσκολευόταν να βγάλει κάποιο συμπέρασμα λέγοντας ότι ίσως η όρκα να είχε δίπλα της το μικρό φαλαινάκι από περιέργεια και μόνο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μπορούν οι σκύλοι να “μυρίσουν” το PTSD; Ερευνητές απαντούν
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Λευκός Πύργος: Ο πιο διάσημος πύργος της Ελλάδας (βίντεο)
Ο έρωτας και οι σχέσεις που κρατάνε θέλουν δουλειά... θέλουν ανθρώπους που δεν τα παρατάνε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση