,

Μπορεί το άγχος να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα; Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Ο κίνδυνος να αναπτύξετε έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία.

Μπορεί το υπερβολικό άγχος να σας προκαλέσει έρπητα ζωστήρα; Ο Pratik Thaker, M.D., οικογενειακός γιατρός στο Πιεμόντε, εξηγεί τι προκαλεί τον έρπητα ζωστήρα, πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική φροντίδα και πώς να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα.

Τι είναι ο έρπητας ζωστήρας;

Ο έρπητας ζωστήρα είναι ένα επώδυνο εξάνθημα με φουσκάλες που συνήθως αναπτύσσεται στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος. Υπολογίζεται ότι ένας στους τρεις ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες θα προσβληθεί από έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή του. Αν περάσατε ποτέ ανεμοβλογιά, τότε είστε υποψήφιοι.
«Ο έρπητας ζωστήρα προκαλείται από τον ίδιο ιό που προκαλεί την ανεμοβλογιά, τον ιό. Μόλις αναρρώσετε από την ανεμοβλογιά, ο ιός παραμένει αδρανής στο νωτιαίο μυελό σας και μπορεί να επανενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή», εξηγεί ο Δρ Thaker.
Ο κίνδυνος να αναπτύξετε έρπητα ζωστήρα αυξάνεται με την ηλικία. Δυστυχώς, είναι δυνατό να κολλήσετε έρπητα ζωστήρα περισσότερες από μία φορές.

Advertisment

Γιατί το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο έρπητα ζωστήρα

«Το άγχος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου», λέει ο Δρ Thaker. «Ένα σοβαρό άγχος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μπορεί να επιτρέψει στον ιό να επανενεργοποιηθεί».

Μπορείτε να βοηθήσετε στη διαχείριση του άγχους μέσω δραστηριοτήτων όπως:

• Γιόγκα

• Διαλογισμός

Advertisment

• Τακτική άσκηση

• Μιλώντας με σύμβουλο ή προπονητή

• Τρώγοντας μια καλά ισορροπημένη διατροφή

• Κοιμηθείτε αρκετά

• Αφιερώστε χρόνο για δραστηριότητες που σας αρέσουν

• Περάστε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και κατοικίδια

Συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα

«Η έναρξη των συμπτωμάτων είναι η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της ανεμοβλογιάς και του έρπητα ζωστήρα», αναφέρει ο Δρ Thaker. «Ένα εξάνθημα ανεμοβλογιάς συνήθως διαχέεται στο σώμα, ενώ ο έρπητας ζωστήρας συνήθως αναπτύσσεται στη μία πλευρά του προσώπου ή του σώματος».
Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορεί να ξεκινήσουν πριν εμφανίσετε εξάνθημα. Τα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν κνησμό, μυρμήγκιασμα ή πόνο όπου το εξάνθημα θα εμφανιστεί σύντομα.
Όταν το εξάνθημα αναπτύσσεται, συνήθως προκαλεί επώδυνες φουσκάλες που ξεφλουδίζουν μετά από μια εβδομάδα έως 10 ημέρες. Ο έρπητας ζωστήρας συνήθως εξαφανίζεται πλήρως μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες.

Άλλα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Στομαχικές διαταραχές

• Πονοκέφαλο

• Κρυάδα

• Πυρετός

«Ο έρπητας ζωστήρας είναι πιο ανησυχητικός όταν αναπτύσσεται στο πρόσωπο», αναφέρει ο Δρ Thaker. «Αν μπει στο μάτι, μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρασης».

Τι να κάνετε εάν έχετε συμπτώματα έρπητα ζωστήρα

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επικοινωνήστε αμέσως με τον προσωπικό σας γιατρό ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο.
Ο γιατρός σας μπορεί να ακολουθήσει μια αντιική θεραπεία το συντομότερο δυνατόν“, λέει ο Δρ. Thaker.
Η έγκαιρη αντιική θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας γιατί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μεθερπητικής νευραλγίας (PHN). Το PHN μπορεί να προκαλέσει έντονο νευρικό πόνο στην περιοχή όπου αναπτύχθηκε ο έρπητας ζωστήρα, ακόμη και μετά την εκκαθάριση του εξανθήματος.

Συνιστά επίσης θεραπείες στο σπίτι για την ανακούφιση από τον πόνο και τον κνησμό, όπως:

• Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα όπως η ιβουπροφαίνη

• Λοσιόν καλαμίνης

• Λουτρά βρώμης

Κρατήστε τις φουσκάλες σας καλυμμένες για να αποφύγετε τη διάδοση του ιού της ανεμοβλογιάς-ζωστήρα σε άτομα που δεν πέρασαν ποτέ ανεμοβλογιά.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης έρπητα ζωστήρα

Ο Δρ Thaker λέει ότι η λήψη του εμβολίου κατά του έρπητα ζωστήρα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου.

«Εάν είστε 50 ετών και άνω, μιλήστε με το γιατρό σας για το εμβόλιο κατά του έρπητα ζωστήρα», αναφέρει ο Δρ Thaker. “Είναι επίσης διαθέσιμο για άτομα 19 ετών και άνω με ορισμένες παθήσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση