Καλύτερη Ζωή

3 βασικές αρχές που κατανοούν όσοι έχουν οικονομική ανεξαρτησία

Γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με όρους όπως η Οικονομική Ανεξαρτησία ή η Οικονομική Ελευθερία σήμερα; Μάλιστα, μπορεί να μοιάζει οξύμωρο αλλά είναι γεγονός ότι αυτή η ανάγκη υπάρχει περισσότερο στις δυτικές πλούσιες κοινωνίες. Αν δούμε όμως τι έχει αλλάξει τα τελευταία 10 με 15 χρόνια ίσως μπορέσουμε να καταλάβουμε του λόγους.

Κάποιοι από τους βασικούς λόγους αυτής της ανάγκης είναι οι παρακάτω:

Οικονομική αβεβαιότητα:

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα που προκαλείται από παράγοντες όπως η πολιτική αστάθεια, οι παγκόσμιες πανδημίες και οι διακυμάνσεις των χρηματιστηρίων. Αυτό έχει κάνει τους ανθρώπους πιο προσεκτικούς όσον αφορά τα οικονομικά τους και πιο επικεντρωμένους στην επίτευξη οικονομικής ασφάλειας. Η χώρα μας, επιπλέον, έχει περάσει μια σοβαρή οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια, με υψηλά επίπεδα ανεργίας και μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση. Αυτό έχει οδηγήσει σε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα και αστάθεια, κάνοντας τους ανθρώπους να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για την οικονομική τους ασφάλεια.

Advertisment

Αύξηση του κόστους ζωής:

Το κόστος ζωής αυξάνεται σταθερά και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους. Αυτό έχει κάνει τους ανθρώπους να ανησυχούν περισσότερο για την οικονομική τους σταθερότητα και την ικανότητά τους να επιτύχουν τους οικονομικούς τους στόχους. Οι αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και στην κατανάλωση ενέργειας σβήνουν όποιες αυξήσεις μπορεί να δίνονται από το Δημόσιο

Υψηλά επίπεδα χρέους:

Η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα επίπεδα δημόσιου χρέους στον κόσμο και πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται επίσης με τα προσωπικά τους χρέη. Σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι λογικό να αναζητούμε τρόπους αύξησης του εισοδήματός μας.

Προγραμματισμός συνταξιοδότησης:

Καθώς οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, συνειδητοποιούν τη σημασία του σχεδιασμού της συνταξιοδότησης. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι δεν θα έχουν αποταμιεύσει αρκετά χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν με άνεση και λαμβάνουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την οικονομική τους ελευθερία στα χρυσά τους χρόνια. Ακόμα περισσότερο, αυτό ισχύει και στην Ελλάδα όπου τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται διαρκώς και η εμπιστοσύνη του κόσμου στο στύστημα δεν έχει επανέλθει.

Advertisment

Ανάδειξη του εύκολου πλουτισμού

Στην εποχή που τα Social Media αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης η αίσθηση ότι κάποιος μπορεί να πλουτίσει με ασφάλεια χωρίς κόπο και σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει αυξηθεί. Είτε αφορά τους “επενδυτές” κρυπτονομισμάτων είτε τους Influencers που μπορεί να αμοίβονται αδρά για ένα ποστ στο Instagram, η νοοτροπία ότι μπορούμε να αποκτήσουμε εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια πολλά χρήματα είναι πιο διαδεδομένη από ποτέ.

Τι είναι Οικονομική Ελευθερία;

Μιλήσαμε με τον διαπιστευμένο επενδυτή, Νίκο Μαυράκη και του ζητήσαμε να μας μιλήσει για το τί είναι η οικονομική ελευθερία και πώς μπορεί κάποιος να την επιτύχει χωρίς να διαθέτει μεγάλα κεφάλαια και εξιδεικευμένες οικονομικές γνώσεις.

Αν και δεν υπάρχει επίσημος ορισμός της οικονομικής ελευθερίας, καθώς μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους. Ωστόσο, εδώ είναι ένας γενικός ορισμός της οικονομικής ελευθερίας:

Η οικονομική ελευθερία αναφέρεται στην ικανότητα να ζεί κανείς τη ζωή που θέλει χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς περιορισμούς. Σημαίνει ότι ένα άτομο έχει αρκετούς οικονομικούς πόρους για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες και να κυνηγήσει τους στόχους και τα όνειρά του χωρίς να ανησυχεί για τα χρήματα. Η οικονομική ελευθερία μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως η ύπαρξη παθητικού εισοδήματος που ξεπερνάει τα μηνιαία μας έξοδα και η επένδυση για το μέλλον.

Αν και δεν υπάρχει ένας και μοναδικός ορισμός της οικονομικής ελευθερίας, η έννοια συζητείται συχνά στη βιβλιογραφία για τα προσωπικά οικονομικά και μπορεί να γίνει κατανοητή ως μια κατάσταση οικονομικής ευημερίας όπου ένα άτομο έχει τους οικονομικούς πόρους και την ευελιξία να κάνει επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες και τους στόχους του, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς περιορισμούς.

3 βασικές αρχές της οικονομικής ελευθερίας

Ο Νίκος Μαυράκης έχει συντάξει τις 30 Αρχές Οικονομικής Ελευθερίας τις οποίες διαθέτει δωρεάν σε όλους όσοι εγγραφούν στη δωρεάν ομιλία του που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου 2023 διαδικτυακά. Περισσότερες πληροφορίες για την ομιλία θα βρείτε στο τέλος αυτού του κειμένου.

1. Ένα ευρώ που χρησιμοποιείται σήμερα αγοράζει περισσότερα από ένα ευρώ που χρησιμοποιείται αύριο.

Η αρχή αυτή σημαίνει ότι η αξία του χρήματος μπορεί να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου λόγω της πληθωριστικής πίεσης. Με άλλα λόγια, ένα ευρώ που έχετε στη διάθεσή σας σήμερα μπορεί να αγοράσει περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες σε σχέση με ένα ευρώ που θα είχατε στη διάθεσή σας αύριο, λόγω της αύξησης των τιμών στην οικονομία.

Αυτή η έννοια είναι σημαντική στην οικονομική πλανητική, καθώς υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης του χρόνου και των χρηματικών πόρων για να διατηρηθεί η αξία τους. Αυτό μπορεί να επιτυγχάνεται μέσω επενδύσεων, αποταμίευσης ή άλλων οικονομικών στρατηγικών που βοηθούν στη διατήρηση ή αύξηση της αξίας των χρηματικών πόρων στο μέλλον.

2. Οι ασυνήθιστα καλές ή ασυνήθιστα κακές συνθήκες δεν διαρκούν για πάντα.

Η αρχή αυτή σημαίνει ότι οι ασυνήθιστα καλές ή κακές συνθήκες στην οικονομία δεν είναι μόνιμες και δεν διαρκούν για πάντα. Η ιστορία δείχνει ότι οι οικονομικές συνθήκες μπορούν να αλλάζουν και εξελίσονται σε διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τις αλλαγές στην οικονομία και τον κόσμο. Κι αυτό είναι αναπόφευκτο. Αυτός είναι ο λόγος που οι σοβαροί επενδυτές δεν πανικοβάλλονται ποτέ όταν επικρατεί οικονομική καταιγίδα αλλά δεν επαναπαύονται επίσης όταν τα πράγματα πάνε υπερβολικά καλά.

3. Δεν επενδύουμε σε ό,τι δεν καταλαβαίνουμε.

Η αρχή αυτή σημαίνει ότι δεν επενδύουμε σε μετοχές, κρυπτονομίσματα, επιχειρήσεις εάν δεν κατανοούμε τον τρόπο που λειτουργούν.  Επενδύοντας σε κάτι που δεν καταλαβαίνει κάποιος, υπάρχει υψηλός κίνδυνος να χάσει τα χρήματά του. Αντίθετα, αν κατανοεί τις αρχές της επένδυσης και το λειτουργικό σύστημα της, μπορεί να πάρει πιο ενημερωμένες και ορθολογικές αποφάσεις που μπορούν να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

 

Ποιος είναι ο Νίκος Μαυράκης;

Ο Νίκος Μαυράκης μεγάλωσε στην Ρόδο και στα 17 του χρόνια βρέθηκε στις ΗΠΑ για σπουδἐς. Διαθέτει Πτυχίο BA και μεταπτυχιακό MA στη Μηχανική Υπολογιστών (Computer Engineering) και MBA στη Διαχείριση Τεχνολογίας (Technology Management) από το Stevens Institute of Technology στο NJ. Έκτοτε λόγω της εργασίας του έχει κατοικήσει στην Ουάσιγκτον, στην Νέα Υόρκη και στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Εώς και το 2017, ο Νίκος εργαζόταν στο Πεντάγωνο της Αμερικής ως αξιωματικός για το τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής του Αμερικανικού Στρατού, αποτελώντας ουσιαστικά το κεντρικό σημείο επαφής μεταξύ 16.000 μελών του πολιτικού προσωπικού και του Πενταγώνου.

Το 2019, άφησε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση για να βοηθήσει μια εταιρεία τεχνολογίας στον χώρο του REAL ESTATE (unicorn αξίας άνω των 7 Δισ. δολαρίων) που το 2021 μπήκε στο χρηματιστήριο (NYSE) να δημιουργήσει το τμήμα τεχνικής υποστήριξης των μηχανικών της εταιρείας. Μέσα σε 3 χρόνια, ο Νίκος μεγάλωσε την ομάδα του κατά 600% και εξαπλώθηκε σε 6 πόλεις στην Αμερική και την Ινδία, ενώ εξυπηρετούσε 32.000 κτηματομεσίτες.

Παρά τους ηγετικούς του ρόλους, ο Νίκος αποκαλεί τον εαυτό του μαθητή της ζωής. Επιδιώκει συνεχώς την καθοδήγηση από άτομα παγκόσμιας κλάσης και εξειδικευμένους επαγγελματίες. Η ικανότητα του να επιλύει περίπλοκα προβλήματα, μαζί με την επιθυμία του να ανακαλύπτει και να καλλιεργεί τις δυνατότητες των συνανθρώπων του, τον οδήγησε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την καθοδήγηση (coaching) προσωπικού, στελεχών και ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ως high performance coach, ο Νίκος πετυχαίνει να ανοίγει τον δρόμο σε άτομα από όλον τον κόσμο ώστε να καταφέρουν τον επόμενο επαγγελματικό και οικονομικό τους στόχο. Είναι επίσης ο ιδρυτής διαφόρων σεμιναρίων και εργαστηρίων Οικονομικής Ανεξαρτησίας, τα οποία προσφέρει και στα Ελληνικά. Τα προγράμματα αυτά παρέχουν τις απαραίτητες πληροφορίες και στρατηγικές για να φτάσουν οι συμμετέχοντες στην οικονομική ανεξαρτησία όπως κατάφερε ο Νίκος με την καθοδήγηση από τους δισεκατομμυριούχους μέντορες του πριν γίνει 40 χρονών.

Ο Νίκος είναι επίσης ένας «διαπιστευμένος επενδυτής» όπως ορίζεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ως άτομο με καθαρή αξία άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η πρωταρχική του κατοικία). Είναι επίσης γείτονας στο Μαϊάμι και επενδυτής του παγκοσμίου γνωστού celebrity επιχειρηματία Grant Cardone!

Οι εμπειρίες του Νίκου από τη ζωή του και τις ενασχολήσεις του στην Ελλάδα του προσδίδουν ένα μοναδικό προνόμιο να μπορεί να καθοδηγεί άτομα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα χωρίς να περιορίζεται από τον τρόπο σκέψης και δράσης της Ελληνικής πραγματικότητας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Του Γιάννη Αραχωβίτη Μην αρκείσαι στο συνηθισμένο… αν θέλεις περισσότερα ή κάτι διαφορετικό. Είναι μια χαρά το να θέλεις να πετύχεις και να απολαύσεις

Πρωταρχική αιτία του θυμού σας είναι η αίσθηση ότι κάποιος σας απειλεί, σας επιτίθεται, σας πλήγωσε ή σας εκμεταλλεύτηκε. Τόσο ο θυμός όσο και ο

«Γιατί το παρόν είναι ο πιο μακρύς χρόνος»

Είναι ένα οικείο σενάριο για πολλούς από εμάς: η έκρηξη των συναισθημάτων μας να έχει καταστρέψει κάποια προσωπική σχέση ή να έχει δημιουργήσει αρνητικά

Για τους περισσότερους, οι υψηλότερες τιμές στις τιμές της χοληστερόλης θα γίνουν κάποια στιγμή μια απτή πραγματικότητα, με τη διαδικασία της γήρανσης. Τα καλά

Το Μπαλί της Ινδονησίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο, με δρόμους γεμάτους μηχανάκια και καφέ με δυνατή μουσική. Αλλά

Με το κεντρικό μήνυμα “Crete Sense the Authentic”, η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά μια εκστρατεία που προσκαλεί τους πιθανούς επισκέπτες να ανακαλύψουν όλα όσα καθιστούν

Πρόσφατα Άρθρα

Είναι ένα οικείο σενάριο για πολλούς από εμάς: η έκρηξη των συναισθημάτων μας να έχει καταστρέψει κάποια προσωπική σχέση ή να έχει δημιουργήσει αρνητικά

Για τους περισσότερους, οι υψηλότερες τιμές στις τιμές της χοληστερόλης θα γίνουν κάποια στιγμή μια απτή πραγματικότητα, με τη διαδικασία της γήρανσης. Τα καλά

Το Μπαλί της Ινδονησίας είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών στον κόσμο, με δρόμους γεμάτους μηχανάκια και καφέ με δυνατή μουσική. Αλλά

Με το κεντρικό μήνυμα “Crete Sense the Authentic”, η Περιφέρεια Κρήτης ξεκινά μια εκστρατεία που προσκαλεί τους πιθανούς επισκέπτες να ανακαλύψουν όλα όσα καθιστούν

Αν αυτές τις μέρες ο ουρανός σας φαίνεται μουντός και η ατμόσφαιρα κάθε άλλο παρά καθαρή, τότε ήρθε εκείνη η εποχή του χρόνου που

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης με ανακοίνωση της εφιστά την προσοχή στους πολίτες, καθώς βάσει των μετρήσεων που διενεργούνται στο δίκτυο «ΣΧΕΔΙΑ»της

Στη «μάχη» για μια ισορροπημένη διατροφή, που μας εξασφαλίζει τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του οργανισμού μας, μπορεί να πέφτουμε σε πολλές

Το άρωμα που δεν γνωρίζει παρελθόν, παρόν και μέλλον,  θα γίνει το όχημα για ένα ατομικό αλλά και συλλογικό ταξίδι , μέσα από το 1ο Αρωματικό Συμπόσιο

Εναλλακτική Δράση