Το να είσαι φοιτητής είναι γνωστό ότι είναι μια αγχωτική εμπειρία και το αυξημένο άγχος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των φοιτητών και να υπονομεύσει τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Οι πηγές αυτού του άγχους μπορεί να βρίσκονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων – οι φοιτητές εγκαταλείπουν για πρώτη φορά το σπίτι τους και “ενηλικιώνονται”, πρέπει να δημιουργήσουν νέες φιλίες και κοινωνικά δίκτυα και να προσαρμοστούν στις αυξημένες προσδοκίες των μαθημάτων και του φόρτου εργασίας.
Ακόμα και όταν διατίθενται στους φοιτητές πόροι για τη μείωση του στρες στην πανεπιστημιούπολη, οι φοιτητές μπορεί να είναι απρόθυμοι να αναζητήσουν βοήθεια. Οι φοιτητές συχνά προτιμούν να λύνουν τα προβλήματα μόνοι τους, να υποβαθμίζουν τη σοβαρότητα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν ή να αναζητούν παρηγοριά μέσω δυσπροσαρμοστικών οδών (σκεφτείτε την υπερβολική κατανάλωση χόρτου ή αλκοόλ).
Advertisment
Καθώς ο Απρίλιος είναι ο μήνας ευαισθητοποίησης για το άγχος, είναι μια επίκαιρη υπενθύμιση ότι οι φοιτητές χρειάζονται άτυπες και εύκολα προσβάσιμες ευκαιρίες για να μειώσουν το άγχος τους, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι τελικές εξετάσεις. Η παροχή ευκαιριών με χαμηλά εμπόδια και εύκολη πρόσβαση στους μαθητές για να μειώσουν το άγχος τους βοηθά στην πρόληψη του άγχους από το να φτάσει σε εξουθενωτικά επίπεδα.
Οι αγχωμένοι φοιτητές είναι πιθανό να είναι λιγότερο συνεργάσιμοι, λιγότερο ανεκτικοί σε διαφορετικές ιδέες, να αναπτύσσουν λιγότερο στενούς δεσμούς με τους συμφοιτητές και τη σχολή και είναι γνωστό ότι αποσύρονται από τη ζωή της πανεπιστημιούπολης. Ένας τρόπος χαμηλού κόστους και χαμηλών φραγμών που χρησιμοποιούν πολλά κολέγια για να ενθαρρύνουν τους φοιτητές να μειώσουν το άγχος τους είναι να παρέχουν ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με σκύλους θεραπείας.
Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιό μου, το University of British Columbia, Okanagan campus, στο πλαίσιο του προγράμματος θεραπείας με σκύλους B.A.R.K., προσφέρει τόσο μια εβδομαδιαία συνεδρία “drop-in” όσο και το BARK2GO που σταθμεύει σκύλους θεραπείας σε όλη την πανεπιστημιούπολη κάθε Τετάρτη. Τέτοιες παρεμβάσεις με τη βοήθεια σκύλων έχει διαπιστωθεί ότι μειώνουν το άγχος των μαθητών, τη νοσταλγία για το σπίτι και ενισχύουν την αίσθηση του σχολικού ανήκειν.
Advertisment
Χαμηλό κόστος, χαμηλό εμπόδιο και εύκολη πρόσβαση
Οι αλληλεπιδράσεις με τη βοήθεια σκύλων ή τα προγράμματα επίσκεψης σκύλων θεωρούνται συμπληρωματική πηγή υποστήριξης των μαθητών και δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις πιο επίσημες πηγές υποστήριξης της ψυχικής υγείας. Τέτοιες αλληλεπιδράσεις μεταξύ μαθητών και σκύλων θεραπείας έχουν θεωρηθεί αποτελεσματικές “τη στιγμή” – χωρίς να έχουν μακροχρόνια ή μόνιμα οφέλη. Αντίθετα, για τους φοιτητές που επιδιώκουν να αλλάξουν την προοπτική τους μειώνοντας το άγχος τους, το να περνούν χρόνο αλληλεπιδρώντας με έναν σκύλο θεραπείας (ειδικά μέσω της αφής), μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσουν το άγχος τους.
Στο πλαίσιο τέτοιων προγραμμάτων, εθελοντές χειριστές της κοινότητας και οι πιστοποιημένοι θεραπευτικοί σκύλοι τους επισκέπτονται την πανεπιστημιούπολη σε καθορισμένες ώρες, δίνοντας στους φοιτητές την ευκαιρία να παραμερίσουν τις ανησυχίες τους και να μειώσουν το άγχος τους μέσω της αλληλεπίδρασης με την ομάδα σκύλου-χειριστή.
Δεν υπάρχει πρόγραμμα θεραπευτικού σκύλου στην πανεπιστημιούπολη σας;
Παρά τη δημοτικότητά τους, δεν προσφέρουν όλες οι πανεπιστημιουπόλεις πρόγραμμα σκύλων θεραπείας. Όλο και περισσότερο, και σε μεγάλο βαθμό λόγω των απομονωτικών επιδράσεων του COVID-19, βλέπουμε όλο και περισσότερες εικονικές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με τα ζώα. Αυτό το καλοκαίρι κυκλοφορεί το νέο μου βιβλίο, Virtual Human-Animal Interactions, το οποίο θα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν πώς να προσφέρουν εικονικές ευκαιρίες αλληλεπίδρασης με ζώα για να προσεγγίσουν φοιτητές που σπουδάζουν εξ αποστάσεως ή που δεν έχουν πρόσβαση σε προγράμματα δια ζώσης.
John-Tyler Binfet Ph.D.