,

Δημοτική Πινακοθήκη: Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα

«Στη σκιά», Έργα γυναικών από τη Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Δημοτική Πινακοθήκη: Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα

Σε έναν ιδιαίτερο χώρο που ονομάζεται Πινακοθήκη της Αθήνας, υπάρχουν πολλά όμορφα έργα τέχνης από καλλιτέχνες που έζησαν πολύ καιρό πριν. Αυτά τα έργα τέχνης φυλάσσονται προσεκτικά σε ένα ήσυχο και σκοτεινό μέρος. Οι καλλιτέχνες γεννήθηκαν μεταξύ του 1800 και του 1900.

Την εποχή που ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν δήμαρχος, με τη βοήθεια της Νίκης Αραμπατζή, αποφάσισαν να εξερευνήσουν την τέχνη που δημιούργησαν οι γυναίκες στην Ελλάδα. Ήθελαν να μάθουν περισσότερα για τα έργα τόσο γνωστών όσο και λιγότερο γνωστών γυναικών καλλιτεχνών που είναι σημαντικές για την ελληνική τέχνη εδώ και πολλά χρόνια. Για να το κάνουν αυτό, ζήτησαν να τους βοηθήσουν ένας ιστορικός τέχνης ονόματι Χριστόφορος Μαρίνος και η υπεύθυνη μιας γκαλερί ονόματι Κάλλη Πετροχείλου.

Advertisment

Θα υπάρξει μια μεγάλη έκθεση τέχνης για Ελληνίδες καλλιτέχνες που θα ξεκινήσει στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. Ονομάζεται «Στη Σκιά» και εξετάζει πώς βοήθησαν οι γυναίκες να γίνει τέχνη τη δεκαετία του 1900. Θα υπάρχουν πίνακες και γλυπτά από 120 καλλιτέχνες που γεννήθηκαν μεταξύ 1871 και 1941. Μερικοί από τους καλλιτέχνες είναι η Θάλεια Φλώρα-Καραβία και η Όπη Ζούνη.

Πρόκειται για έναν πίνακα που ονομάζεται «Σύνθεση – Γυναίκα στο καβαλέτο» της Αγλαΐας Παπά. Είναι φτιαγμένο με νερομπογιές και έχει μέγεθος 30 x 24 cm. Φυλάσσεται στη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

Στο πρώτο μέρος αυτής της έκθεσης υπάρχουν έργα καλλιτεχνών που γεννήθηκαν πριν από πολύ καιρό και έχουν φύγει από τη ζωή. Αυτοί οι καλλιτέχνες ήταν σημαντικοί στις αρχές του 1900 και μεταξύ των πολέμων. Κάποιες από αυτές είναι η Σοφία Λασκαρίδου, η Μαρία Λύτρα, η Κούλα Στεφάνου, η Αθηνά Ταρσούλη, η Φίφη Τσίλερ, η Αγγελική Χατζημιχάλη. Υπάρχουν επίσης καλλιτέχνες από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 όπως η Λιλή Αρλιώτη, η Αγλαΐα Παπά και η Σελέστ Πολυχρονιάδη.

Advertisment

Υπάρχουν μερικοί πολύ ωραίοι καλλιτέχνες που δίδαξαν οι ίδιοι πώς να ζωγραφίζουν χωρίς καμία επίσημη εκπαίδευση. Τρεις από αυτούς τους καλλιτέχνες είναι η Έφη Μιχελή, η Ιουλία Παπανούτσου και η Ελένη Πρεβεζάνου-Λελέκου. Είναι πραγματικά ταλαντούχοι και το έργο τους είναι ξεχωριστό. Μια άλλη καλλιτέχνης με το όνομα Έλλη Βοϊλά δημιουργεί όμορφες εικόνες φτιαγμένες από μικρά κομμάτια πλακιδίων που ονομάζονται μωσαϊκά. Η ηθοποιός Σωτηρία Ιατρίδου δημιουργεί τέχνη χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική εκτύπωσης που ονομάζεται ρακογραφία. Και η Μαρίνα Χαϊκάλη-Σκαρλάτου φτιάχνει βιβλία γεμάτα με εικόνες που ονομάζονται ανθογραφίες. Όλοι αυτοί οι καλλιτέχνες είναι πραγματικά μοναδικοί και η δουλειά τους ξεχωρίζει.

Δημοτική Πινακοθήκη: Η γυναικεία συμβολή στην ελληνική τέχνη του 20ού αιώνα
Αγλαΐα Παπά, «Σύνθεσις – Γυναίκα στο καβαλέτο», υδατογραφία, 30 x 24 εκ. Συλλογή Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων
Θάλεια Φλωρά-Καραβία, «Μαργαριτάρια», λάδι σε καμβά, 51 x 41 εκ. Συλλογή Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων

«Στη σκιά», Έργα γυναικών από τη Συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων
26 Σεπτεμβρίου – 26 Νοεμβρίου 2023
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Επιμέλεια: Χριστόφορος Μαρίνος & Κάλλη Πετροχείλου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου σήμερα: Με περίπατο βιβλίου και 50+2 εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Μιλάνο | Μία απίστευτη οπτική παραίσθηση φτιάχτηκε στον κεντρικό σταθμό (εικόνες + βίντεο)
Ίος: Μαθητές γύρισαν τη δική τους ταινία στο πλαίσιο προγράμματος της Cinemathesis
Φλώρινα: Έργα τέχνης κοσμούν τις στάσεις των λεωφορείων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση