Tai chi: Μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον;

Η νευρολογική διαταραχή της νόσου του Πάρκινσον επηρεάζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Πολλά από τα κύρια συμπτώματα της νόσου

Tai chi: Μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον;

Η νευρολογική διαταραχή της νόσου του Πάρκινσον επηρεάζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο.

Πολλά από τα κύρια συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον περιστρέφονται γύρω από αλλαγές και προβλήματα κίνησης. Αυτά περιλαμβάνουν τρέμουλο, αλλαγές στη βάδιση, προβλήματα συντονισμού και διαταραχές της ισορροπίας.

Advertisment

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στην παράταση της κινητικότητας.

Τώρα, ερευνητές από το Νοσοκομείο Ruijin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong στη Σαγκάη της Κίνας, λένε ότι η πρακτική της κινεζικής πολεμικής τέχνης tai chi μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου και στη μείωση των δόσεων των απαιτούμενων φαρμάκων με την πάροδο του χρόνου σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry.

Advertisment

Tai chi δύο φορές την εβδομάδα για τη νόσο του Πάρκινσον

Για τη μελέτη αυτή, ο Δρ Shengdi Chen, διακεκριμένος καθηγητής και κύριος ερευνητής στο Τμήμα Νευρολογίας και το Ινστιτούτο Νευρολογίας στο Νοσοκομείο Ruijin της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Jiao Tong της Σαγκάης στη Σαγκάη της Κίνας, και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν δύο ομάδες ατόμων με νόσο του Πάρκινσον για περισσότερα από πέντε χρόνια.

Η μία ομάδα 143 συμμετεχόντων εξασκούσε το τάι τσι δύο φορές την εβδομάδα μέσω ενός μαθήματος για να βελτιώσει την τεχνική της. Η δεύτερη ομάδα των 187 συμμετεχόντων συνέχισε την καθιερωμένη ιατρική τους φροντίδα αλλά δεν ασχολήθηκε με το τάι τσι. Οι ομάδες δεν ήταν τυχαιοποιημένες και προσλήφθηκαν από την Κλινική Κινητικών Διαταραχών στο Νοσοκομείο Ruijin.

Η σοβαρότητα της νόσου για όλους τους συμμετέχοντες αξιολογήθηκε κατά την έναρξη της μελέτης και η εξέλιξη της νόσου – συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ανάγκης για φάρμακα – παρακολουθήθηκε επί πέντε χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εξέλιξη της νόσου ήταν πιο αργή σε όλα τα σημεία παρακολούθησης στην ομάδα του τάι τσι, όταν αξιολογήθηκαν τα συνολικά συμπτώματα, η κίνηση και η ισορροπία, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Επιπλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη που χρειάστηκε να αυξήσουν τη φαρμακευτική τους αγωγή κατά τη διάρκεια των πέντε ετών ήταν σημαντικά χαμηλότερος στην ομάδα του tai chi κατά την παρακολούθηση το 2019 και το 2020, αλλά όχι το 2021. Ωστόσο, η αύξηση της ισοδύναμης ημερήσιας δόσης λεβοντόπα (LEDD) ήταν σημαντικά υψηλότερη στην ομάδα ελέγχου σε κάθε χρονικό σημείο παρακολούθησης.

Μέχρι το 2021, η ομάδα ελέγχου έπαιρνε υπερδιπλάσια ημερήσια ισοδύναμη δόση – 436,7 έναντι 203,99. Η γνωστική λειτουργία επιδεινώθηκε βραδύτερα και ο ύπνος και η ποιότητα ζωής συνέχισαν να βελτιώνονται στην ομάδα tai chi σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

“Μας [εξέπληξε] η διαπίστωση της μακροπρόθεσμης ευεργετικής επίδρασης [του] tai chi [καθώς] δεν υπάρχει καμία έρευνα που να εστιάζει στη μακροπρόθεσμη επίδραση [του] αθλητισμού [στη] νόσο του Πάρκινσον. Οι γιατροί θα πρέπει να τονίζουν τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας, ιδίως [ότι] η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάγκη αύξησης των αντιπαρκινσονικών θεραπειών”, δήλωσε ο Δρ Τσεν.

“Ωστόσο, στην παρούσα έρευνα μελετήσαμε ασθενείς σε πρώιμο στάδιο. Η αστάθεια της στάσης στους ασθενείς αρχικού σταδίου δεν είναι σοβαρή. Έτσι, θα πρέπει να είναι προσεκτική η χρήση του tai chi σε ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο [καθώς] υπάρχει κίνδυνος πτώσεων. Σκοπεύουμε να ανακαλύψουμε την εφαρμογή του tai chi σε ασθενείς με προδρομική και όψιμου σταδίου νόσο του Πάρκινσον”, πρόσθεσε.

Η άσκηση ωφελεί τη νόσο του Πάρκινσον

Αφού εξέτασε τη μελέτη αυτή, ο Ryan Glatt, ανώτερος προπονητής για την υγεία του εγκεφάλου και διευθυντής του προγράμματος FitBrain στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης Pacific Neuroscience στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Medical News Today ότι αυτή βασίζεται στην προηγούμενη γνώση ότι το tai chi θεωρείται χρήσιμο για τα άτομα με Πάρκινσον, παρέχοντας μεγαλύτερη περίοδο παρακολούθησης.

“Είναι καλό να βλέπουμε ότι το tai chi γίνεται όλο και περισσότερο μια τεκμηριωμένη παρέμβαση για τα άτομα με Πάρκινσον. Οποιοσδήποτε τύπος νευροκινητικής άσκησης όπου κινείσαι, σκέφτεσαι και συντονίζεις το σώμα σου, πολλοί από αυτούς τους τύπους άσκησης συνιστώνται για τη νόσο του Πάρκινσον, όπως ο χορός, η πυγμαχία, (και) η επιτραπέζια αντισφαίριση”.

| Ryan Glatt

Ο Glatt δήλωσε ότι οι περισσότερες από τις ασκήσεις που συνιστώνται για τη νόσο Πάρκινσον “μπορεί να μην έχουν πάντα ισχυρή βάση αποδείξεων. Είναι λοιπόν καλό να βλέπουμε ότι το tai chi είναι μία από τις μεθόδους που έχουν”.

Ο Dr. Eric L. Hargreaves, κλινικός επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογίας και κλινικός νευροφυσιολόγος DBS και νευροεπιστήμονας στο Πρόγραμμα Διαταραχών Κίνησης στο Hackensack Meridian Neuroscience Institute στο Jersey Shore University Medical Center, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε ότι αυτό επίσης προστίθεται στο συνεχώς αυξανόμενο σώμα στοιχείων που υποδεικνύουν έντονα τα οφέλη της άσκησης στη βελτίωση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον.

“Προς το παρόν, η άσκηση είναι η μόνη γνωστή θεραπεία που επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον. Τα περισσότερα από τα προγράμματα άσκησης που δείχνουν σαφές όφελος για τους ασθενείς με Πάρκινσον ήταν εκείνα που περιλαμβάνουν έντονη ή ακραία άσκηση, γεγονός που [έχει] οδηγήσει σε προγράμματα όπως το Rock Steady BoxingTrusted Source και η χρήση του Theracycle. Από αυτή την άποψη, το tai chi είναι αρκετά διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει αργές και καλά εξασκημένες κινήσεις που απαιτούν ισορροπία και προσοχή στη λεπτομέρεια της κίνησης”.

| Dr. Eric L. Hargreaves

“Κατά συνέπεια, μπορούμε τώρα να προσθέσουμε την έννοια της δραστηριότητας της ενσυνειδητότητας στον κατάλογο των ασκήσεων που ωφελούν τη νόσο του Πάρκινσον”, δήλωσε ο Dr. Hargreaves στο MNT.

“Αυτή η ενσυνειδητότητα μπορεί να αξιοποιηθεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις συμπεριφοράς ενός ατόμου, όπως η πλοήγηση σε στενούς χώρους όπως η κουζίνα του σπιτιού κατά την εκτέλεση τυπικών εργασιών, που μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα άτομα με νόσο Πάρκινσον”, πρόσθεσε.

Ασκήσεις που βοηθούν στη διαχείριση της νόσου του Πάρκινσον

Η ντοπαμίνη είναι ένα μόριο στον εγκέφαλο που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Επειδή η νόσος του Πάρκινσον καταστρέφει τα μόρια ντοπαμίνης, τα άτομα με την πάθηση αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου ΠάρκινσονTrusted Source, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της δύναμης, της ευελιξίας και της ισορροπίας του σώματος.

Η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στη βελτίωση των μη κινητικών συμπτωμάτων της νόσου, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης , της κόπωσης και της απάθειας

Και η κίνηση μπορεί να βοηθήσει να κρατηθούν μακριά οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν από τη μη κινητικότητα – όπως η καρδιαγγειακή νόσος και η οστεοπόρωση.

Το Ίδρυμα Πάρκινσον, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής, έχει συστάσεις σωματικής δραστηριότητας που περιλαμβάνουν:

  • Αερόβια δραστηριότητα, όπως γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμπι
  • Ασκήσεις που επικεντρώνονται στην ισορροπία, την ευκινησία και την πολυπραγμοσύνη, όπως η γιόγκα, ο χορός, η πυγμαχία και το tai chi
  • Προπόνηση ενδυνάμωσης
  • Stretching

Τα οφέλη του τάι τσι

Το τάι τσι ξεκίνησε από την Κίνα πριν από περισσότερα από 1.000 χρόνια.

Πρόκειται για ένα είδος κινούμενου διαλογισμού που χρησιμοποιεί μια σειρά κινήσεων με χαμηλό αντίκτυπο και αργή κίνηση. Το τάι τσι θεωρείται άσκηση σώματος-μυαλού, επειδή συνδυάζει την προσεκτική κίνηση με διαλογισμό και βαθιά αναπνοή.

Το τάι τσι δεν απαιτεί ειδικό εξοπλισμό και μπορεί να εκτελεστεί μόνο του ή σε ομάδα, σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους.

Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι το τάι τσι προσφέρει ποικίλα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευελιξίας και δύναμης, της βελτιωμένης ισορροπίας και της βελτιωμένης διάθεσης.

Αυτή η μορφή άσκησης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και της δυσφορίας για τα άτομα με μακροχρόνιο πόνο στη μέσηTrusted Source και ινομυαλγίαTrusted Source.

Έχουν επίσης δημοσιευτεί έρευνες που δείχνουν στοιχεία ότι το τάι τσι μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωσηTrusted Source γνωστικής λειτουργίας σε άτομα με άνοια. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 20-40%Trusted Source των ατόμων με νόσο του Πάρκινσον έχουν επίσης άνοια.

Πώς το tai chi μπορεί να βοηθήσει στη νόσο του Πάρκινσον

Σύμφωνα με τον Dr. Shengdi Chen, ενώ η κύρια θεραπεία για την αντιμετώπιση των κινητικών συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον βασίζεται σε φάρμακα, υπάρχουν τόσο κινητικές όσο και μη κινητικές επιπλοκές στο προχωρημένο στάδιο της νόσου.

“Εκτός αυτού, οι παρενέργειες των φαρμακευτικών θεραπειών θα μπορούσαν να επιδεινώσουν διάφορα συμπτώματα, όπως η ορθοστατική υπότασηΕμπιστευμένη πηγή”, εξήγησε στο Medical News Today. “Οι ντοπαμινεργικές φαρμακευτικές θεραπείες επικεντρώνονται κυρίως στην έλλειψη ντοπαμίνης. Έτσι, μπορούν να βελτιώσουν αρκετά συμπτώματα, όπως η βραδυκινησία. (Και) για τα συμπτώματα ισορροπίας ή τις διαταραχές βάδισης στη νόσο του Πάρκινσον, η βελτίωση είναι ελάχιστη ενώ χρησιμοποιούνται ντοπαμινεργικές φαρμακευτικές θεραπείες”.

Ο Δρ Τσεν δήλωσε ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 έδειξε ότι το tai chi βοήθησε στη βελτίωση της σταθερότητας της στάσης σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

“Περισσότερες έρευνες έδειξαν ότι ο αθλητισμός, συμπεριλαμβανομένου του tai chi, θα μπορούσε να βελτιώσει διάφορα μη κινητικά συμπτώματα και την ποιότητα ζωής στη νόσο του Πάρκινσον. Πιστεύουμε ότι το tai chi μπορεί να βελτιώσει τα νευρωνικά δίκτυα και τη μεταβολική και να μειώσει τη νευροφλεγμονήTrusted Source της νόσου του Πάρκινσον, τα οποία όλα σχετίζονται (με) την ενισχυμένη νευροπλαστικότητα”, δήλωσε.

Tai chi έναντι άλλων συμβατικών ασκήσεων

Το Medical News Today μίλησε επίσης με τον Dr. Daniel Truong, νευρολόγο και ιατρικό διευθυντή του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών Truong στο MemorialCare Orange Coast Medical Center στο Fountain Valley της Καλιφόρνια και αρχισυντάκτη του Journal of Clinical Parkinsonism and Related Disorders, σχετικά με αυτή την έρευνα.

“Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποδηλώνουν ότι η τακτική εξάσκηση του τάι τσι μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα οφέλη για τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον. Φαίνεται ότι επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου, μειώνει την ανάγκη για φαρμακευτική αγωγή και βελτιώνει τόσο τα κινητικά όσο και τα μη κινητικά συμπτώματα, οδηγώντας τελικά σε καλύτερη ποιότητα ζωής για όσους πάσχουν από τη νόσο”, δήλωσε.

Ο Δρ Truong επεσήμανε επίσης ότι, ενώ οι έρευνες σχετικά με την άσκηση και τη νόσο του Πάρκινσον έχουν καταδείξει σταθερά θετικά αποτελέσματα, ο τύπος και η ένταση της άσκησης θα πρέπει να προσαρμόζονται στις ανάγκες και τις δυνατότητες του κάθε ασθενούς και συνιστάται η διαβούλευση με τον πάροχο υγείας πριν από την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης.

“Ενώ το tai chi μπορεί να έχει μοναδικά πλεονεκτήματα όσον αφορά την ισορροπία και τον μειωμένο κίνδυνο πτώσεων, οι συμβατικές ασκήσεις προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών για τη στόχευση συγκεκριμένων πτυχών της φυσικής κατάστασης. Η επιλογή μεταξύ του tai chi και της συμβατικής άσκησης μπορεί να εξαρτάται από τις ατομικές προτιμήσεις, τις φυσικές συνθήκες και τους συγκεκριμένους στόχους του ασθενούς και συνιστάται η διαβούλευση με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης”.

| Dr. Daniel Truong

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η αιτιώδης συνάφεια, δεδομένου ότι οι δύο ομάδες δεν ήταν τυχαιοποιημένες.

Παρόλο που προσπάθησαν να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές με την αντιστοίχιση ως προς τη σοβαρότητα της νόσου και την αποφυγή επιλογής ατόμων ως μάρτυρες που δεν είχαν κίνητρο να εξασκηθούν στο τάι τσι, σημειώνουν ότι θα μπορούσαν ακόμα να υπάρχουν συγχυτικές διαφορές μεταξύ των δύο ομάδων. Προτείνουν ότι απαιτούνται μεγαλύτερες τυχαιοποιημένες δοκιμές ελέγχου για να επιβεβαιωθούν.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ο ρόλος του στρες στις εξάρσεις της νόσου
Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
15 φυσικοί τρόποι για να μειώσετε την αρτηριακή πίεση
Ινομυώματα: Πόσο πιθανό είναι να προκαλέσουν επιπλοκές στην εγκυμοσύνη;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση