,

NASA: Μετέδωσε βίντεο στη Γη από απόσταση 31 εκατ. χιλιομέτρων – Χρειάστηκαν 101 δευτερόλεπτα

Ένα εντυπωσιακό πείραμα επικοινωνίας με λέιζερ, που εντάσσεται στην αποστολή Psyche της NASA, πραγματοποίησε την αποστολή ενός βίντεο στη Γη από μια εντυπωσιακή απόσταση

NASA: Μετέδωσε βίντεο στη Γη από απόσταση 31 εκατ. χιλιομέτρων – Χρειάστηκαν 101 δευτερόλεπτα

Ένα εντυπωσιακό πείραμα επικοινωνίας με λέιζερ, που εντάσσεται στην αποστολή Psyche της NASA, πραγματοποίησε την αποστολή ενός βίντεο στη Γη από μια εντυπωσιακή απόσταση περίπου 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Το βίντεο αυτό, στο οποίο παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο μια γάτα με το όνομα Taters, αποτελεί την πρώτη φορά που η NASA αποστέλλει βίντεο από το βαθύ διάστημα χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ.

Η μετάδοση του βίντεο της γάτας πραγματοποιήθηκε μέσω ενός πομποδέκτη λέιζερ πτήσης, ως μέρος του πειράματος Deep Space Optical Communications (DSOC). Αυτή η καινοτόμα τεχνολογία προορίζεται για την ταχεία μετάδοση δεδομένων, εικόνων και βίντεο, ενώ ανοίγει νέους δρόμους στην ανθρώπινη εξερεύνηση του διαστήματος, επιδιώκοντας την επίτευξη μακρινών στόχων όπως ο πλανήτης Άρης.

Advertisment

Το 15 δευτερολέπτων βίντεο κωδικοποιήθηκε σε ένα λέιζερ κοντινής υπέρυθρης ακτινοβολίας και μεταδόθηκε από το διαστημικό σκάφος Psyche στο τηλεσκόπιο Hale του Αστεροσκοπείου Palomar, που ανήκει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας. Το βίντεο παραδόθηκε στο αστεροσκοπείο στις 11 Δεκεμβρίου και κάθε καρέ μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, που βρίσκεται στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας.

Κατά τη στιγμή της μετάδοσης, το διαστημόπλοιο Psyche βρισκόταν σε απόσταση που ήταν 80 φορές μεγαλύτερη από εκείνη μεταξύ Γης και Σελήνης. Χρειάστηκε μόλις 101 δευτερόλεπτα για να φτάσει το λέιζερ στη Γη.

Το εν λόγω βίντεο παρουσιάζει την πορεία του αστεροειδούς Psyche στο διάστημα, τον ουρανοξύστη του τηλεσκοπίου Palomar, καθώς και λεπτομερείς τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία του λέιζερ και του ρυθμού μετάδοσης δεδομένων. Περιλαμβάνει επίσης στοιχεία όπως ο καρδιακός παλμός, το χρώμα και η φυλή της γάτας. Όπως αναφέρεται από τη NASA, το βίντεο είναι εμπνευσμένο από μια πειραματική τηλεοπτική μετάδοση του 1928, όπου πρωταγωνιστούσε ο δημοφιλής κινουμένος σχέδιος χαρακτήρας Felix the Cat.

Advertisment

Εξελίξεις στη μετάδοση δεδομένων

Το σύγχρονο λέιζερ που χρησιμοποιήθηκε έχει τη δυνατότητα να μεταδώσει δεδομένα 10 έως 100 φορές ταχύτερα από τα παραδοσιακά ραδιοκυματικά συστήματα της NASA. Η ομάδα DSOC κατάφερε πρόσφατα να κατεβάσει 1,3 terabits δεδομένων σε μία νύχτα, ποσότητα συγκρίσιμη με αυτή που μετέδωσε η αποστολή Magellan στην Αφροδίτη σε διάστημα τεσσάρων ετών κατά τη δεκαετία του ’90.

Η αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA, Παμ Μέλροϊ, τόνισε τη σημασία της προώθησης των οπτικών επικοινωνιών ως θεμελιώδους στοιχείου για τις μελλοντικές ανάγκες μετάδοσης δεδομένων. Υπογράμμισε την ανάγκη αύξησης του εύρους ζώνης για την επίτευξη των μελλοντικών στόχων σε εξερεύνηση και επιστημονική έρευνα, προσδοκώντας στη διαρκή βελτίωση αυτής της τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει το CNN, η αποστολή Psyche εκτοξεύθηκε τον Οκτώβριο με στόχο την προσέγγιση και μελέτη του αστεροειδούς 16 Psyche. Το διαστημικό σκάφος αναμένεται να ταξιδέψει για τα επόμενα έξι χρόνια, διανύοντας περίπου 3,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, για να φτάσει στον αστεροειδή που βρίσκεται στην εξωτερική ζώνη της κύριας ζώνης αστεροειδών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Save the Date - Save Lives! Εθελοντική Αιμοδοσία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το Σάββατο 19 Οκτωβρίου
Έρευνα ΙΕΛΚΑ: Πόσο κοστίζει το σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Πρεμιέρα σήμερα για το Ψηφιακό Φροντιστήριο - Πώς θα λειτουργεί
«Thessaly & Evros Pass 2024»: Ανοιξε η πλατφόρμα για φθηνές διακοπές σε Έβρο και Θεσσαλία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση