Θεσσαλονίκη: Η υπηρεσία “Panic Button” στη διάθεση των φοιτητών του ΑΠΘ

Μέσω της εφαρμογής και με ένα απλό άγγιγμα στο “Panic Button”, οι φοιτητές μπορούν να κοινοποιήσουν ένα επείγον περιστατικό

Με τη φροντίδα του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΑΠΘ, αξιοποιώντας την υπάρχουσα γεωχωρική υποδομή του ΑΠΘ (GIS σύστημα του ΑΠΘ) και σε συνεργασία με εξωτερικό ανάδοχο που διαθέτει ερευνητική εμπειρία σε θέματα γεωχωρικών δεδομένων, τέθηκε σε λειτουργία, η υπηρεσία “Panic Button” με σκοπό την αναφορά επειγόντων περιστατικών μέσα στο campus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Η εφαρμογή στηρίζεται σε υποδομές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών με χρήση του GPS των φορητών συσκευών όπως tablets ή κινητά τηλέφωνα σε εξωτερικούς χώρους και την τεχνολογία Wi-Fi fingerprinting, για τον προσδιορισμό της θέσης του συμβάντος σε εσωτερικούς χώρους.

Με την ενεργοποίησή της, περισσότεροι από 500 μέχρι στιγμής φοιτητές του ΑΠΘ εγκατέστησαν στα κινητά τηλέφωνά τους την εφαρμογή “AUTh Campus Safety” που είναι διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας διανομής εφαρμογών GooglePlay.

Μέσω της εφαρμογής και με ένα απλό άγγιγμα στο “Panic Button”, οι φοιτητές μπορούν να κοινοποιήσουν στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου και σε πραγματικό χρόνο, ένα επείγον περιστατικό που μπορεί να αφορά πιθανό κίνδυνο υγείας, απειλή ασφάλειας, καταστροφή ή οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου ώστε να κινητοποιείται άμεσα η υπηρεσία ασφάλειας του ΑΠΘ και να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις, όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάλογα με την περίπτωση.

Σε μήνυμα τους προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, οι Πρυτανικές Αρχές ανέφεραν: «Με την καινοτόμο αυτή υπηρεσία μπορεί εύκολα και γρήγορα οποιοδήποτε μέλος του ΑΠΘ να δηλώσει ένα έκτακτο περιστατικό προκειμένου να γίνουν άμεσα οι απαιτούμενες ενέργειες. Με τον τρόπο αυτό επιθυμούμε να εδραιωθεί στα μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου το αίσθημα ασφάλειας, για το οποίο εργαζόμαστε συστηματικά».

Για την πρόσβαση στην υπηρεσία αναφοράς επειγόντων περιστατικών, απαιτείται η πιστοποίηση του χρήστη μέσω του ιδρυματικού του λογαριασμού. Η χρήση της υπηρεσίας είναι προαιρετική ενώ το Πανεπιστήμιο συλλέγει μόνο όσα δεδομένα είναι απολύτως απαραίτητα για την εξυπηρέτηση του σκοπού της υπηρεσίας.

Στη βασική λειτουργικότητα του συστήματος περιλαμβάνεται το Panic Button με εντοπισμό θέσης εξωτερικού χώρου του campus, λειτουργία προσδιορισμού θέσης με υπόδειξη σε χάρτη, υποστήριξη Android συσκευών, κεντρική χαρτογραφική πλατφόρμα διαχείρισης συμβάντων ενώ σχεδιάζεται ήδη περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων της εφαρμογής όπως ο εντοπισμός θέσης εσωτερικού χώρου με μεγαλύτερη ακρίβεια, η καθοδήγηση ομάδων απόκρισης και η αποστολή ειδοποιήσεων προώθησης ιστού (push notifications) στους χρήστες.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε