Μόλις 400 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έχουν ξεκινήσει μια πρωτοποριακή αποστολή: την αναζήτηση θεραπειών για τον καρκίνο.
Η έρευνα που διεξάγεται σε ένα εργαστήριο στο διάστημα διαφέρει σημαντικά από αυτήν που πραγματοποιείται στη Γη. Εξαιτίας της έλλειψης βαρύτητας, τα κύτταρα γερνούν ταχύτερα. Επομένως, οι ειδικοί χρησιμοποιούν την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του διαστημικού σκάφους για πειράματα που μπορούν να επιταχύνουν την ανάπτυξη θεραπειών, όπως αναφέρει το Politico.
Advertisment
Αυτές οι προσπάθειες μπορούν να συμβάλουν στον στόχο για μείωση των ποσοστών καρκίνου. Το σχέδιο προβλέπει μείωση των ποσοστών θανάτου από καρκίνο κατά 50% εντός των επόμενων 25 χρόνων, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί ευκολότερα με τη γρήγορη ανάπτυξη φαρμάκων στον διαστημικό σταθμό.
Ωστόσο, οι υποστηρικτές του έργου, συμπεριλαμβανομένης και της NASA, πρέπει να πείσουν το Αμερικανικό Κογκρέσο για την υποστήριξη της έρευνας, διασφαλίζοντας χρηματοδότηση από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και ενισχύοντας τη μετάβαση σε εμπορικούς διαστημικούς σταθμούς.
Το ενδιαφέρον από φαρμακευτικές εταιρείες αυξάνεται, με τη MicroQuin, τη Bristol Myers Squibb και τη MSD (Merck στις ΗΠΑ) να είναι ανάμεσα στις εταιρείες που συμμετέχουν στην έρευνα του διαστημικού σταθμού.
Advertisment
Φαίνεται ότι η έρευνα σχετικά με τη χρήση του Keytruda και άλλων φαρμάκων στον διάστημα ανοίγει νέους ορίζοντες στην θεραπεία του καρκίνου.
Keytruda: Πρωτοποριακή έρευνα στο διάστημα για τον καρκίνο
Το Keytruda, το ανοσοθεραπευτικό φάρμακο της MSD για τον καρκίνο, αναδεικνύεται ως πρότυπο για τη διαστημική έρευνα στον τομέα του καρκίνου. Η έρευνα της MSD στο διαστημικό σταθμό υποδεικνύει ότι η διαδικασία κρυσταλλοποίησης πρωτεϊνών κάτω από συνθήκες μικροβαρύτητας μπορεί να επαναπροσδιορίσει τη φαρμακοτεχνική μορφή του Keytruda, προσφέροντας νέες προοπτικές θεραπείας καρκίνου.
Η δυνατότητα χορήγησης ενδοδερμικά ανοίγει τον δρόμο για μια επαναστατική εμπειρία θεραπείας. Αντί να χρειάζεται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο, η θεραπεία μπορεί να γίνει σε λίγα δευτερόλεπτα σε ιατρείο. Παρά το γεγονός ότι η νέα φαρμακοτεχνική μορφή δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους ακόμη, η ελπίδα είναι ότι θα επηρεάσει θετικά τη θεραπευτική προσέγγιση για ορισμένους τύπους καρκίνου.
Επιπλέον, οι επιστήμονες της NASA εξετάζουν τη δυνατότητα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον διαστημικό σταθμό. Παρά τις προοπτικές, η χρηματοδότηση της NASA αντιμετωπίζει προκλήσεις στο Κογκρέσο.
Ο Paul Reichert, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας για το Keytruda στο διάστημα, είναι αισιόδοξος για τις προοπτικές. Η χρήση της μικροβαρύτητας ως εργαλείο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων ανοίγει νέους δρόμους για την έρευνα και ανάπτυξη.
Συνολικά, η διαστημική έρευνα φαίνεται όχι μόνο να επηρεάζει τη θεραπεία του καρκίνου, αλλά και να προωθεί καινοτόμες προσεγγίσεις σε πολλούς τομείς της ιατρικής.