2 απλές ασκήσεις για καλύτερη άρθρωση από την ειδικό φωνής Νίνα Καλούτσα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής, την Τρίτη 16 Απριλίου, ας μιλήσουμε για την άρθρωση στον λόγο μας, δηλαδή για την φωνητική απόδοση φωνημάτων*

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φωνής, την Τρίτη 16 Απριλίου, ας μιλήσουμε για την άρθρωση στον λόγο μας, δηλαδή για την φωνητική απόδοση φωνημάτων* και συμφώνων μαζί, για τη δημιουργία του έναρθρου λόγου.

{*Φώνημα είναι η ελάχιστη μονάδα ήχου της ομιλίας}

Στα 30 χρόνια εμπειρίας μου ως δασκάλας φωνής έχω ασχοληθεί με εκατοντάδες περιπτώσεις ανθρώπων με συγκεχυμένη φωνή. Όλοι μου διηγούνται ότι κάθε φορά που ξεκινούν μία συζήτηση, είτε θέλουν να μοιραστούν την ιστορία τους, είτε να ανταλλάξουν απόψεις, οι συνομιλητές τους σταδιακά χάνουν το ενδιαφέρον τους, αφού πρώτα ρωτήσουν: “πώς είπες;” “μπορείς να επαναλάβεις;” “τι εννοείς;” Έτσι οι συνομιλίες παραμένουν λακωνικές και επιφανειακές.

Ένας από τους πιθανούς λόγους που μπορεί να μιλάς “τρώγοντας” συλλαβές ή και λέξεις ολόκληρες, δηλαδή να έχεις κακή άρθρωση, είναι η ακινητοποίηση του σαγονιού σου. Δεν ανεβοκατεβαίνει κατά την ομιλία. Επειδή είναι “κολλημένο”, η φωνή σου εκβάλλεται σαν μέσα από σπηλιά και ακούμε μόνο τον απόηχό της.

Προτείνω δύο απλές ασκήσεις για το σαγόνι που μπορείς να κάνεις, κοιτάζοντας τον εαυτό σου στον καθρέφτη:

➝ Άφησε το σαγόνι να πέσει εντελώς προς τα κάτω, περισσότερο από όσο θεωρείς ότι μπορείς. Κατόπιν το ανεβάζεις. Με την ίδια εκπνοή επαναλαμβάνεις 5 συνεχόμενες φορές. Ξεκουράζεσαι, συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο.

Οι κινήσεις γίνονται χωρίς ήχο, χαλαρά, χωρίς το παραμικρό σφίξιμο, όπως όταν βαριέσαι, όταν νυστάζεις ή όταν χασμουριέσαι. Προσοχή στα δύο σημεία του προσώπου,
στα οποία η κάτω γνάθος συνδέεται με το κροταφικό οστό, μπροστά από τα αυτιά. Άγγιξέ τα. Το σφίξιμο -σε ορισμένες περιπτώσεις αγκύλωση- που εντοπίζεται σε αυτά τα σημεία, δεν επιτρέπει στο σαγόνι να ανεβοκατεβαίνει σε αρκετό εύρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
Κατά καιρούς, συναντώ ανθρώπους με αγκύλωση στο σαγόνι και σθεναρή αντίσταση στο λύσιμό της. Στις περιπτώσεις αυτές εκτελούμε την άσκηση περισσότερες φορές, όμως με
λιγότερες επαναλήψεις. Ωστόσο, τη διακόπτουμε εάν εμφανιστεί πόνος ή δυσφορία. Ύστερα από λίγο συνεχίζουμε.

➝ Κίνησε χαλαρά την κάτω γνάθο οριζόντια, αριστερά δεξιά, πολλές φορές. Τα επάνω και κάτω δόντια παραμένουν σε απόσταση μεταξύ τους.

Κατόπιν δοκίμασε να διαβάζεις απλά κείμενα, ανεβοκατεβάζοντας με υπερβολή το σαγόνι, πάντοτε χαλαρά.

Με αυτή (και ακόμη καλύτερα με άλλες παρόμοιες απλές ασκήσεις), μπορείς να δεις θαύματα στην επικοινωνία σου.

Όσο καλύτερη γίνεται η άρθρωσή σου,

α. τόσο πιο ενδιαφέρων συζητητής γίνεσαι,

β. τόσο αρχίζεις να απολαμβάνεις εσύ και κυρίως οι άλλοι, τις παρουσιάσεις στην εταιρεία σου και

γ. τόσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αποκτάς κάθε φορά που μιλάς.

Να θυμάσαι: το να αρθρώνεις καλά, σημαίνει να δείχνεις ποιος πραγματικά είσαι, επειδή τελικά αρθρώνεις, φανερώνεις την αξία σου μέσα από τον λόγο!

———–

Η ειδικός Φωνής & Δημόσιας Ομιλίας Νίνα Καλούτσα πραγματοποιεί το σεμινάριο “SPEAK & THRIVE, Φωνή-Δημόσια Ομιλία-Presence” (διά ζώσης & μέσω live streaming). Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές εδώ: https://ninakaloutsa.com/?post_type=seminars&p=3930

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

energitiki-akroasi
Dynamic Equilibrium System: Κορυφαία εκπαιδευτικά προγράμματα με μια πρωτοφανή προσφορά
Γιατί ξεχνάμε συνεχώς ονόματα; Έξυπνοι τρόποι για να τα θυμόμαστε
Η Ιστορία του Λεωνίδα και της Μαρίας: Ένα Μάθημα Προσφοράς και Αποτυχημένου Μάρκετινγκ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση