30 λεπτά στον κήπο είναι αρκετά για να ωφελήσουν την ψυχική μας υγεία

Ο ήλιος ζεσταίνει το πρόσωπό μας, η μυρωδιά του φρέσκου χώματος γεμίζει τους πνεύμονές μας και η αίσθηση του χώματος κάτω από τα δάχτυλά

30 λεπτά στον κήπο είναι αρκετά για να ωφελήσουν την ψυχική μας υγεία

Ο ήλιος ζεσταίνει το πρόσωπό μας, η μυρωδιά του φρέσκου χώματος γεμίζει τους πνεύμονές μας και η αίσθηση του χώματος κάτω από τα δάχτυλά μας φέρνει μια αίσθηση γείωσης. Καλώς ήρθατε στον κόσμο της κηπουρικής, μιας δραστηριότητας που είναι κάτι περισσότερο από απλή καλλιέργεια φυτών: είναι ένα ταξίδι αυτοφροντίδας, μια προπόνηση για το σώμα και το μυαλό και ένα μονοπάτι για μια βαθύτερη σύνδεση με τη φύση.

Για πολλούς, η κηπουρική φέρνει στο μυαλό τους εικόνες χαλαρών απογευμάτων που περνούν με το κλάδεμα των τριαντάφυλλων και τη φροντίδα ζωντανών παρτεριών. Αλλά η αλήθεια είναι ότι η κηπουρική μπορεί να είναι τόσο απαιτητική σωματικά όσο και οποιαδήποτε προπόνηση στο γυμναστήριο. Το σκάψιμο, το ξεχορτάριασμα, ακόμα και η απλή μετακίνηση στον κήπο είναι δραστηριότητες που εμπλέκουν πολλαπλές μυϊκές ομάδες, ενισχύοντας τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια σας.

Advertisment

Επιπλέον, ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η εργασία σε έναν κήπο μειώνει τις βαθμολογίες των ανθρώπων σε μετρήσεις άγχους και κατάθλιψη, ενώ άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μεταξύ των κηπουρών. Μια μικρή μελέτη μάλιστα έδειξε, ότι οι άνθρωποι που περνούσαν 30 λεπτά ενασχόλησης με την κηπουρική, σημείωσαν μειωμένα επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης. Με βάση όλα τα παραπάνω λοιπόν οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κηπουρική σαν δραστηριότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία μας στο σύνολό της, αλλά και τη διάθεσή μας και την φυσική μας κατάσταση.

Μια μεταμφιεσμένη προπόνηση

Σκεφτείτε το σκάψιμο μιας τρύπας ως μια άσκηση για όλο το σώμα. Κάθεσαι, σηκώνεις και στρίβεις, ενώ παράλληλα γυμνάζεις αυτούς τους βασικούς μυς του κορμού. Το φύτεμα, το ξεχορτάριασμα και η συγκομιδή απαιτούν επίσης μια σειρά από κινήσεις που ενεργοποιούν το σώμα μας και βελτιώνουν τον συντονισμό μας. Τα οφέλη της όμως υπερβαίνουν τη μυϊκή δύναμη, καθώς η κηπουρική είναι μια μορφή καρδιοαναπνευστικής άσκησης, αφού μας οδηγεί να σκύβουμε, να τεντωνόμαστε και να σηκώνουμε πράγματα.

Επιπλέον, η παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους κατά την κηπουρική επιτρέπει στο σώμα να απορροφήσει την απαραίτητη βιταμίνη D από το ηλιακό φως, υποστηρίζοντας την υγεία των οστών.

Advertisment

Τα οφέλη για την ψυχική υγεία

Τα σωματικά οφέλη είναι μόνο ένα μέρος της ιστορίας. Η κηπουρική λοιπόν φαίνεται ότι έχει μια εξαιρετική ικανότητα να καταπραΰνει την ψυχή και να ανυψώνει το πνεύμα. Η απλή πράξη της σύνδεσης με τη γη μπορεί να είναι βαθιά θεραπευτική, προσφέροντας μια αίσθηση γαλήνης και προσγείωσης που είναι δύσκολο να βρεθεί στον γρήγορο, ψηφιακό κόσμο μας. Πώς λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα φυσικό αγχολυτικό;

Ανακούφιση από το άγχος και Mindfulness

Σε έναν κόσμο γεμάτο συνεχή ερεθίσματα και απαιτήσεις, η κηπουρική προσφέρει μια πολυπόθητη ανάπαυλα. Η συγκέντρωση που απαιτείται για τη φροντίδα των φυτών, ο ρυθμός της εργασίας και η ήρεμη ενατένιση της φύσης συμβάλλουν στην αίσθηση της ενσυνειδητότητας, βοηθώντας σας να αποστασιοποιηθείτε από τα άγχη και τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας.

Βελτίωση της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κηπουρική μπορεί να είναι απίστευτα αποτελεσματική στη μείωση του στρες και του άγχους. Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την παραγωγή ενδορφινών, οδηγώντας σε αισθήματα ευτυχίας και ευεξίας. Επιπλέον, η πράξη της φροντίδας των φυτών μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό τρόπο για την καταπολέμηση της κατάθλιψης και την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης.

Η κηπουρική διεγείρει επίσης τη γνωστική λειτουργία, απαιτώντας από εσάς να λύνετε προβλήματα, να παίρνετε αποφάσεις και να μαθαίνετε για τα φυτά και τον φυσικό κόσμο. Είναι μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία που προκαλεί το μυαλό σας και σας κρατά απασχολημένους.

Μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης

Υπάρχει κάτι βαθιά ικανοποιητικό όταν βλέπεις κάτι που έχεις καλλιεργήσει να μεγαλώνει και να ευδοκιμεί. Η κηπουρική προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και ολοκλήρωσης, καθώς βλέπετε τις προσπάθειές σας να μεταφράζονται σε απτά αποτελέσματα. Η πράξη της καλλιέργειας τροφίμων, ειδικότερα, μπορεί να ενδυναμώσει, καλλιεργώντας την αίσθηση της αυτάρκειας και της σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο.

Σύνδεση με τη φύση

Το να περνάμε χρόνο στη φύση έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά ψυχικά και σωματικά οφέλη. Η κηπουρική λοιπόν παρέχει μια άμεση σύνδεση με τον φυσικό κόσμο, επιτρέποντάς σας να εκτιμήσετε την ομορφιά και την πολυπλοκότητα της φύσης από πρώτο χέρι. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια βαθύτερη κατανόηση της διασύνδεσης όλων των έμβιων όντων.

Δημιουργώντας ένα χώρο για ειρήνη και χαρά

Ο κήπος μας γίνεται ένα καταφύγιο, μια προσωπική όαση όπου μπορούμε να ξεφύγουμε από τις πιέσεις της καθημερινής ζωής και να επανασυνδεθούμε με τον εαυτό μας. Ο κήπος μπορεί να αποτελέσει έναν χώρο για χαλάρωση, περισυλλογή που θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε την ομορφιά της φύσης. Είτε φροντίζετε τα φυτά σας, είτε απολαμβάνετε ένα φλιτζάνι τσάι στη λιακάδα, είτε απλώς ατενίζετε τον κήπο σας, είναι ένα μέρος όπου μπορείτε να βρείτε παρηγοριά και ανανέωση.

Από τον σπόρο στο τραπέζι

Για όσους καλλιεργούν τα δικά τους τρόφιμα, οι ανταμοιβές της κηπουρικής είναι ακόμη πιο βαθιές. Η ικανοποίηση της συγκομιδής φρέσκων, σπιτικών προϊόντων είναι απαράμιλλη, προσφέροντας μια γεύση του φυσικού κόσμου και μια αίσθηση ολοκλήρωσης που εκτείνεται πέρα από τον κήπο.

Ξεκινώντας τον κήπο μας

Η κηπουρική είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό χόμπι- είναι μια μεταμορφωτική εμπειρία που θρέφει το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σας. Είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμη και μέσα σε έναν ταραχώδη κόσμο, υπάρχει ομορφιά και γαλήνη που μπορεί να βρεθεί στην απλή πράξη της καλλιέργειας της ζωής. Είτε λοιπόν έχετε μια μεγάλη αυλή, είτε μόνο μια μικρή βεράντα ή ένα μπαλκονάκι στο κέντρο της Αθήνας, μην αποθαρρυνθείτε, αφού πάντα υπάρχει ένας κήπος που περιμένει να δημιουργηθεί.

Ξεκινήστε από μικρούς χώρους, επιλέξτε φυτά που ταιριάζουν στο κλίμα και τις προσωπικές σας προτιμήσεις και βυθιστείτε στο ταξίδι της μάθησης και της ανακάλυψης. Βρωμίστε τα χέρια σας, αφήστε το χώμα να σας γειώσει και δείτε τον κήπο σας και το πνεύμα σας να ανθίζουν.

Με πληροφορίες από www.protothema.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Καταψύχοντας» ξανά τη γη | Το σχέδιο των ειδικών για τη διάσωση της Αρκτικής
Εκτοξεύστε τον μεταβολισμό σας με αυτή την απλή αλλαγή στο περπάτημα
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Σε μικρό δάσος ετοιμάζεται να μετατρέψει την περιοχή “Αλεπότρυπα” στην Άνω Κυψέλη ο δήμος Αθηναίων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση