, ,

9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων

Μετά από πάνω από δύο και πλέον δεκαετίες προσπάθειας το μέλλον των φαλαινών φυσητήρων και των άλλων κητωδών της Ελληνικής Τάφρου φαίνεται πιο αισιόδοξο,

9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων

Μετά από πάνω από δύο και πλέον δεκαετίες προσπάθειας το μέλλον των φαλαινών φυσητήρων και των άλλων κητωδών της Ελληνικής Τάφρου φαίνεται πιο αισιόδοξο, σύμφωνα με την ανακοίνωση οργανώσεων που εργάστηκαν προς αυτό τον στόχο.

Κατά τη διάρκεια της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης για τους Ωκεανούς (Our Oceans) η Ελλάδα δεσμεύτηκε μεταξύ άλλων να ιδρύσει Θαλάσσιο Πάρκο στο Ιόνιο αλλά και στη δημιουργία συστήματος το οποίο θα εντοπίζει τυχόν φάλαινες στην περιοχή και θα ενημερώνει τα πλοία στα ελληνικά νερά.

Advertisment

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος”, η δέσμευση για όλα τα παραπάνω είναι θετική και πολλά υποσχόμενη. Ωστόσο, οι φυσητήρες της ελληνικής τάφρου δεν θα νιώσουν τη διαφορά στη ζωή τους παρά μόνο όταν εκπληρωθούν οι δεσμεύσεις και εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας.

Επιπλέον, από το Ινστιτούτο τονίζεται πως οι περιοχές Δυτικής και Νότιας Κρήτης αποτελούν μέρος του κρίσιμου ενδιαιτήματος των φυσητήρων, ωστόσο δε θα αποτελεί τμήμα της προστατευόμενης περιοχής, η οποία απλώνεται από τα βόρεια της Κεφαλλονιάς έως νότια των Aντικυθήρων.

Ποιες είναι οι φάλαινες φυσητήρες

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο ζώο του πλανήτη, και μάλιστα με τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με πληροφορίες από το WWF.

Advertisment

Οι φυσητήρες έχουν βρει στις ελληνικές θάλασσες ένα ιδανικό «σπίτι». Οι θηλυκές με τα νεαρά ζώα, ζουν σε κοινωνικές ομάδες που μπορεί να φτάσουν και τα 13 άτομα ενώ τα αρσενικά ζουν μόνα.

Μέσα στις κοινωνικές ομάδες, τα νεαρά ζώα μαθαίνουν να καταδύονται για να εντοπίσουν την τροφή τους, να προστατεύονται αλλά και να αλληλοβοηθούνται.

Σύμφωνα με το WWF οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζουν είναι η αυξημένη ναυτιλιακή κίνηση, η μείωση της τροφής, η υποβάθμιση των οικοτόπων τους, η ρύπανση (πλαστική και χημική), ο υποθαλάσσιος θόρυβος που προκαλείται από τις σεισμικές δοκιμές για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και οι ναυτικές ασκήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το 50% των φυσητήρων που έχουν εκβραστεί στην ακτή έχει συγκρουστεί με πλοία.

Με πληροφορίες από www.rosa.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Η μετατροπή των δεδομένων σε μουσική μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τη φύση
Μπορούν οι μεγαδομές να επιβραδύνουν την περιστροφή της Γης; Να τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη
Explainer video: Πώς μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της λειψυδρίας το «ανακυκλωμένο» νερό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση