Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται

Την τεχνολογία αξιοποιεί το Υπουργείο Υγείας για να διευκολύνει την πρόσβαση των νησιωτών σε υπηρεσίες Υγείας. Η έλλειψη φαρμάκων ή ακόμη και φαρμακείου σε

Φάρμακα με drones: Μετά τις μικρές Κυκλάδες σε ποια νησιά θα παραδίδονται

Την τεχνολογία αξιοποιεί το Υπουργείο Υγείας για να διευκολύνει την πρόσβαση των νησιωτών σε υπηρεσίες Υγείας. Η έλλειψη φαρμάκων ή ακόμη και φαρμακείου σε περιπτώσεις πολύ μικρών νησιών βρίσκει λύση μέσω της αποστολής απαραίτητων σκευασμάτων με drones. Με τον ίδιο τρόπο θα διακινείται και βιολογικό υλικό, με σκοπό να παραπεμφθεί για εξετάσεις, όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στα νησιά.

«Φάρμακα με drone μπορούμε να στέλνουμε. Φάρμακα με drone μπορούμε και ήδη το δοκιμάζουμε αυτό στη Νάξο και στις Μικρές Κυκλάδες», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr, στο πλαίσιο της συζήτησης για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις εφαρμογές της στην Υγεία. Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε τους τομείς που η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι χρήσιμη, επαναλαμβάνοντας ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό. Ως παράδειγμα ανέφερε τις αεροδιακομιδές που δεν είναι δυνατόν να γίνουν μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης. «Θα χρειαστεί να πας να τον πάρεις τον ασθενή αυτόν, αν είναι κάτι επείγον, και να τον φέρεις σ’ ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Advertisment

Η αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού σε νησιά, όμως, είναι κάτι που μπορεί να γίνει με τη χρήση της τεχνολογίας. Ήδη έχει υλοποιηθεί με επιτυχία ένα πιλοτικό πρόγραμμα αποστολής φαρμάκων από τη Νάξο στις μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Σχοινούσα, Ηρακλειά) με drones. Τα drones χρηματοδότησε η εταιρεία Nova που σε συνεργασία με την ελληνική start-up UCANDRONE υλοποίησαν το πρόγραμμα μεταφοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού.

Η πιλοτική λειτουργία ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των μόνιμων κατοίκων νησιών. Επίσης, όλες οι αποστολές που έγιναν κατά την πιλοτική λειτουργία ήταν ασφαλείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε αρκετά νησιά τα ράφια των φαρμακείων μπορεί να είναι άδεια, να μην υπάρχει καθόλου φαρμακείο ή να μην υπάρχει η δυνατότητα διαγνωστικών εξετάσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σήμερα το Υπουργείο Υγείας και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), στην ευθύνη της οποίας είναι τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται στη φάση σχεδιασμού ενός μεγαλύτερου προγράμματος για αποστολή φαρμάκων και μεταφορά βιολογικού υλικού προς εξέταση από και προς τα νησιά. Με βάση τον σχεδιασμό, σε δεύτερο χρόνο θα διεξαχθεί διαγωνισμός για τον ανάδοχο του έργου. Η διενέργεια εξετάσεων είναι επίσης ένα πεδίο που χρειάζεται ενίσχυση, καθώς είναι πολλά τα νησιά που δεν έχουν τη δυνατότητα ανάλυσης δειγμάτων.

Advertisment

Φωτογραφία από το πιλοτικό πρόγραμμα στις Μικρές Κυκλάδες

Την ίδια στιγμή με τον σχεδιασμό για αποστολή φαρμάκων με drones στα νησιά, επεκτείνεται η τηλεϊατρική, που ήδη υλοποιείται με επιτυχία από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Κάτοικοι μικρών και απομακρυσμένων νησιών μπορούν να «παρακολουθούνται» από εξειδικευμένα ιατρεία μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής και να κατευθύνονται σωστά μέσα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Οι υπηρεσίες τηλεϊατρικής επεκτείνονται και υλοποιείται το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ), ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 30 εκατ. ευρώ. Σκοπός είναι να καλυφθεί κάθε σπιθαμή της χώρας, τα νησιά, οι ορεινές και αγροτικές περιοχές.

Με πληροφορίες από www.ygeiamou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μαρία Καβογιάννη: Συγκλονιστικό γκράφιτι με το πρόσωπό της στέλνει μήνυμα κατά της κακοποίησης των γυναικών
Ευρωεκλογές: Πού και πώς μπορώ να ψηφίσω – Αναλυτικός οδηγός λίγο πριν τις κάλπες
«Βοήθεια Στο Σπίτι» | Ο Δήμος Αθηναίων παρουσίασε τα πρώτα έξυπνα ρολόγια για ευάλωτους δημότες
Απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες σε όλη τη χώρα για την Πρωτομαγιά | Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση