Μια σκάλα για τολμηρούς στη Νορβηγία | Η εντυπωσιακή θέα των φιορδ που κόβει την ανάσα (βίντεο)

Μια νέα «αιωρούμενη» σκάλα στη Νορβηγία υπόσχεται εντυπωσιακή θέα και δυνατές συγκινήσεις – αλλά σίγουρα δεν είναι για υψοφοβικούς. Η σκάλα Stigull, μήκους 40

Μια σκάλα για τολμηρούς στη Νορβηγία | Η εντυπωσιακή θέα των φιορδ που κόβει την ανάσα (βίντεο)

Μια νέα «αιωρούμενη» σκάλα στη Νορβηγία υπόσχεται εντυπωσιακή θέα και δυνατές συγκινήσεις – αλλά σίγουρα δεν είναι για υψοφοβικούς.

Η σκάλα Stigull, μήκους 40 μέτρων, κρέμεται περίπου 790 μέτρα πάνω από ένα νορβηγικό φιόρδ στο μικρό χωριό Loen, στα βορειοδυτικά της χώρας.

Advertisment

«Μπορεί να κάνει τα πόδια των περισσότερων ανθρώπων να τρέμουν λίγο», λέει στο CNNi ο άνθρωπος που την έστησε, ο Per Helge Bø.

«Αν την δει κανείς από λίγο πιο μακριά μοιάζει σαν οι άνθρωποι που την ανεβαινουν να αιωρούνται», σχολιάζει.

Ο Helge Bø είναι ο διευθυντής επιχειρήσεων της Loen Active, της εταιρείας πίσω από αυτή και πολλές άλλες υπαίθριες δραστηριότητες γύρω από το Loen, ένα χωριό στην καρδιά της περιοχής Nordfjord, γνωστής για τα εντυπωσιακά τοπία της.

Advertisment

Η σκάλα των 120 σκαλοπατιών είναι η τελευταία προσθήκη στη διαδρομή αναρρίχησης via ferrata του χωριού. Η via ferrata, που στα ιταλικά σημαίνει «σιδερένιος δρόμος», είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις ορεινές αναρριχητικές διαδρομές που χρησιμοποιούν ατσάλινα καλώδια και σταθερές σκάλες για να βοηθήσουν τους αναρριχητές.

Η σκάλα Loen Stigull – η οποία έχει κλίση 45 μοιρών – είναι προσβάσιμη μόνο σε ορειβάτες που έχουν ήδη ανέβει εν μέρει τη διαδρομή via ferrata προς την κορυφή του όρους Hoven. Αυτό σημαίνει ότι όταν αρχίσετε να ανεβαίνετε τη σκάλα, βρίσκεστε ήδη αρκετά ψηλά.

«Αν τολμήσετε να κοιτάξετε γύρω σας, μπορείτε να απολαύσετε το εντυπωσιακό τοπίο με το φιορδ να λάμπει στον ήλιο και τις επιβλητικές κορυφές, με το τεράστιο βράχο και το στενό φαράγγι ακριβώς δίπλα σας», λέει ο Helge Bø.

Και όταν φτάσετε στην κορυφή του βουνού Hoven, θα ανταμειφθείτε όχι μόνο με περισσότερη εκπληκτική θέα, αλλά και με ένα εστιατόριο καθώς και με ένα τελεφερίκ που θα σας μεταφέρει πίσω στο επίπεδο του εδάφους σε πέντε λεπτά.

Joachim Neumayr/Loen Active

Η σκάλα είναι προσβάσιμη μόνο σε ορειβάτες που έχουν ήδη ανέβει εν μέρει τη διαδρομή via ferrata προς την κορυφή του όρους Hoven

Ο Helge Bø, ο οποίος επέβλεψε τη διαδικασία κατασκευής της σκάλας από την αυστριακή εταιρεία HZI, ελπίζει ότι η σκάλα θα γίνει ένα μεγάλο αξιοθέατο το καλοκαίρι του 2024 στην περιοχή Nordfjord.

Τιμές και ασφάλεια

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη Via Ferrata Loen με ή χωρίς οδηγό, ανάλογα με το επίπεδο εμπειρίας τους. Οι τιμές για αναρρίχηση με οδηγό ξεκινούν από 1.695 νορβηγικές κορώνες (147,5 ευρώ) για ενήλικες. Τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι επίσης ευπρόσδεκτα να συμμετάσχουν σε περιηγήσεις με οδηγό για 1.535 νορβηγικές κορώνες (133,5 ευρώ).

Kjersti Kvamme/Loen Active

Για όσους ξεκινούν τη διαδρομή via ferrata, υπάρχουν διάφορα μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των αναρριχητών.

«Όλη η αναρρίχηση στο Via Ferrata Loen, συμπεριλαμβανομένου του Stigull, πραγματοποιείται ενώ είστε ασφαλώς προσκολλημένοι σε ένα καλώδιο», εξηγεί ο Helge Bø.

Και ενώ η σκάλα μοιάζει τρομαχτική, ο Helge Bø λέει ότι είναι κατάλληλη για οποιονδήποτε με αξιοπρεπές επίπεδο φυσικής κατάστασης και, σύμφωνα με τον ίδιο τουλάχιστον, δεν είναι «ιδιαίτερα απαιτητική». Ελπίζει ότι θα προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες στην ήδη δημοφιλή περιοχή Loen.

Με πληροφορίες από www.cnn.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς να προφυλάξουμε τα κατοικίδιά μας από την υπερβολική ζέστη
Ιστορικό χρυσό μετάλλιο για την Εθνική ομάδα στην καλλιτεχνική κολύμβηση
Ζόρκος: Η εξωτική παραλία της Άνδρου με την άγρια ομορφιά (βίντεο)
The Tavros Project: Η πρώτη πολυκατοικία στην Ελλάδα με μηδενικούς λογαριασμούς ρεύματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση