10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας

Υιοθετήσατε ένα κουτάβι ή έναν ενήλικο σκύλο και ζείτε την απόλυτη ευτυχία. Φέρνετε το ζωάκι αυτό σπίτι και ξεκινάει η νέα σας ζωή. Πριν

10 πράγματα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε τον σκύλο σας

Υιοθετήσατε ένα κουτάβι ή έναν ενήλικο σκύλο και ζείτε την απόλυτη ευτυχία.

Φέρνετε το ζωάκι αυτό σπίτι και ξεκινάει η νέα σας ζωή. Πριν όμως κάνετε οτιδήποτε, θα πρέπει να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή του, χωρίς καθυστερήσεις. Αν ο νέος τετράποδος φίλος είναι πολύ μικρός στην ηλικία, κάποιες μικρές καταστροφές θα έχουν ήδη αρχίσει. Ήρθε η ώρα για εκπαίδευση.

Advertisment

Η εκπαίδευση του σκύλου σας δεν χρειάζεται να είναι απλώς άλλη μια αγγαρεία που προστίθεται στη μακρά λίστα των πραγμάτων που πρέπει να κάνετε. Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά από την ημέρα σας και θα χαρείτε βλέποντας το νέο σας σκυλάκι να μαθαίνει εντολές καθώς εργάζεται σκληρά για να σας ευχαριστήσει. Στο τέλος, μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά, να χαλαρώσετε και να είστε περήφανοι για το αποτέλεσμα. Μέχρι εκεί όμως έχετε λίγο δρόμο.

Πριν από οτιδήποτε πράξετε, θα πρέπει απαραιτήτως να κάνετε μια μικρή προετοιμασία. Και να έχετε ένα πλάνο. Δείτε μερικές συμβουλές πριν ξεκινήσετε την εκπαίδευση του σκύλου σας που θα κάνουν την όλη διαδικασία πολύ πιο ομαλή.

1. Να είστε σε καλή διάθεση

Advertisment

Πάντα να εργάζεστε με τον σκύλο σας όταν είστε χαλαροί και με θετική διάθεση. Εάν είστε κουρασμένοι ή σε κακή διάθεση, μπορείτε να απογοητευτείτε ή να γίνετε ανυπόμονοι, κάτι που δεν είναι καλό ούτε για εσάς ούτε για τον σκύλο σας. Το να του φωνάζετε σας ή να τον τιμωρείτε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης είναι λάθος. Δεν θα κερδίσετε τίποτα και θα κάνετε και τον σκύλο σας να μη σας εμπιστεύεται.

2. Να κάνετε την εκπαίδευση όταν ο σκύλος σας είναι σε καλή ψυχική κατάσταση

Τα κουτάβια έχουν ένα χαρακτηριστικό, την απόσπαση προσοχής. Οπότε να ξέρετε ότι πρέπει να ξεκινάτε την εκπαίδευσή τους όταν δεν είναι υπερβολικά ενεργητικά ή ενθουσιασμένα. Ούτε όταν για κάποιο λόγο νιώθουν στρεσαρισμένα.

Εάν η εκπαίδευση δεν πηγαίνει καλά, καλό είναι να έχει-τουλάχιστον στην αρχή- μικρή διάρκεια. Μπορείτε και να σταματήσετε για ένα διάστημα και να προσπαθήστε ξανά λίγο αργότερα.

3. Να χρησιμοποιείτε αυτό που παρακινεί τον σκύλο σας

Ευτυχώς, τα περισσότερα σκυλιά παρακινούνται από το φαγητό που κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα για εμάς που κάνουμε την εκπαίδευση. Αλλά μην ξεχνάτε ότι τα σκυλιά έχουν επίσης κίνητρο την αγάπη και τον έπαινο.

4. Να χρησιμοποιείτε λιχουδιές

Όταν θα αρχίσετε να χρησιμοποιείτε το φαγητό ως κίνητρο, οι μικρές λιχουδιές είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανταμείψετε τον σκύλο σας χωρίς να του δώσετε πολλή ποσότητα τροφής. Θα ”εργαστεί” εξίσου σκληρά για μια μικρή νόστιμη λιχουδιά όπως και για μια μεγαλύτερη λιχουδιά.

5. Να ξεκινήσετε απλά

Να ξεκινήσετε με απλές εντολές όπως ”κάτσε” ή ”έλα” για να βοηθήσετε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσά σας και, στη συνέχεια, προχωρήστε αργά σε πιο δύσκολες εντολές. Διδάξτε μία εντολή κάθε φορά μέχρι ο σκύλος σας να την καταγράψει και βρείτε τρόπους να εντάξετε όλες τις εντολές στην καθημερινή του ρουτίνα.

6. Να έχετε όλοι στο σπίτι την ίδια γραμμή εκπαίδευσης

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και τα άλλα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιείτε τις εντολές με συνέπεια, ώστε ο σκύλος σας να μην μπερδεύεται. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειας δεν ανταμείβουν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται, και ότι όλοι συμμετέχουν με τον ίδιο τρόπο στην εκπαίδευση του σκύλου, η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με θετική προσέγγιση.

7. Να χρησιμοποιείτε το σωστό τόνο φωνής

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε το σωστό τόνο φωνής για διαφορετικές εντολές. Να χρησιμοποιείτε έναν αισιόδοξο και ζωντανό τόνο φωνής όταν δίνετε εντολές, όπως το ”έλα” και σοβαρό τόνο φωνής όταν μαθαίνετε τον σκύλο σας εντολές που απαιτούν κάποια αυτοσυγκράτηση, όπως οι εντολές ”κάτσε”, ”μείνε”.

8. Να ξέρετε πότε είναι η σωστή στιγμή για επιβράβευση

Ο συγχρονισμός είναι το παν κατά την εκπαίδευση ενός σκύλου. Επιβραβεύστε το ζώο σας αμέσως μόλις έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε. Τα σκυλιά έχουν μικρή μνήμη για να συνδέουν τις ενέργειες με τις ανταμοιβές. Για αυτό κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει αμέσως. Και φυσικά πρέπει να το κάνετε κάθε φορά κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους. Σε καμία όμως περίπτωση μην τα επιβραβεύετε για κάτι άσχημο που έκαναν

9. Να είστε υπομονετικοί

Πριν αρχίσετε την εκπαίδευση, να ξέρετε ότι τουλάχιστον στην αρχή θα πρέπει να μην κάνετε πολλή ώρα. Ασχοληθείτε με τον σκύλο σας για σύντομο χρονικό διάστημα και αυτές οι εκπαιδευτικές συνεδρίες να είναι χαλαρές και διασκεδαστικές. Σταματήστε πριν κουραστεί ή αγχωθεί. Συχνά, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίας κατά τη διδασκαλία μιας νέας εντολής, ο σκύλος σας μπορεί να φαίνεται εντελώς μπερδεμένος. Αυτό είναι φυσιολογικό. Με τον καιρό θα μάθει.

10. Να συνεχίσετε την εκπαίδευση και σε άλλους χώρους

Μην αποθαρρύνεστε όταν ο σκύλος σάς ακούει τέλεια στο σπίτι, αλλά όχι στο πάρκο ή γύρω από άλλους ανθρώπους ή σκύλους. Μόλις εκπαιδευτεί εκεί που είναι ήσυχα, δηλαδή στο σπίτι, θα πρέπει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του σε μέρη που πολλά πράγματα θα του αποσπούν την προσοχή.

Εκπαιδεύοντας τον σκύλο σας με θετική διάθεση, η όλη διαδικασία θα γίνει εύκολη και ευχάριστη. Ναι, ακόμα και όταν αρπάζει αυτό το κομμάτι κρέας από τον πάγκο της κουζίνας, να το βλέπετε σαν μια ευκαιρία για προπόνηση. Να είστε υπομονετικοί και συνεπείς και ο σκύλος σας σύντομα θα σας ανταμείψει με την καλή του συμπεριφορά. Αφού λοιπόν έχετε στο μυαλό σας τα παραπάνω, μπορείτε να ξεκινήσετε και επίσημα την εκπαίδευσή του. Και καλή επιτυχία.

Με πληροφορίες από www.topetmou.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Παγκόσμια ημέρα Σκύλων: Η 26η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον πιο πιστό φίλο του ανθρώπου
Η ψυχολογία της ενσυναίσθησης: Γιατί πολλοί άνθρωποι αγαπούν τα ζώα περισσότερο από τους ανθρώπους;
Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε πριν πάρετε τον σκύλο σας στην παραλία
Είναι καλό να στειρώνουμε τα κατοικίδιά μας σε μικρή ηλικία; Έρευνα απαντά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση