Προσωπικότητες

HeartMath: Αποκαλύπτοντας τη Δύναμη της Καρδιάς και της Παγκόσμιας Συνείδησης | Συνέντευξη με τον Howard Martin

Η Επιστήμη της Καρδιάς: Πώς το HeartMath Μεταμορφώνει Ζωές Παγκοσμίως | Συνέντευξη του Howard Martin στον Μωυσή Σεργιάννη για την Εναλλακτική Δράση.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που σας παρουσιάζουμε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Howard Martin, έναν από τους πρωτοπόρους του επαναστατικού συστήματος HeartMath και συν-συγγραφέα του βιβλίου The HeartMath Solution. Ο Howard έχει αφιερώσει περισσότερα από 30 χρόνια στην έρευνα για τη σύνδεση καρδιάς-εγκεφάλου, μεταμορφώνοντας τον τρόπο που κατανοούμε τη συναισθηματική ευεξία και προωθώντας την παγκόσμια αλλαγή.

Advertisment

Ο Howard έχει βρεθεί ξανά στην Αθήνα πριν από μερικά χρόνια, όπου μοιράστηκε τις γνώσεις του, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις στους εκατοντάδες ανθρώπους που παρακολούθησαν την εκδήλωσή του. Τώρα επιστρέφει στην Ελλάδα για το πρώτο Πανευρωπαϊκό Συμπόσιο στις 25-27 Οκτωβρίου, όπου θα εμβαθύνει στη νοημοσύνη της καρδιάς και την ικανότητά της να δημιουργεί θετικές αλλαγές στη ζωή μας ατομικά και συλλογικά αξιοποιώντας τις τεχνικές και την τεχνολογία του Ινστιτούτου.

Σε αυτή τη συνέντευξη, ο Howard μοιράζεται τις σκέψεις του για την εξέλιξη του HeartMath, το επερχόμενο συμπόσιο και την παγκόσμια μεταστροφή στη συνείδηση.


Howard, σε ευχαριστώ πολύ που είσαι μαζί μας σήμερα. Για όσους ίσως δεν είναι εξοικειωμένοι με το HeartMath, μπορείς να μας εξηγήσεις τι είναι και τι το κάνει μοναδικό σε σύγκριση με άλλα συστήματα διαχείρισης συναισθημάτων και στρες;

Σε ευχαριστώ, Μωυσή. Θα χαρώ πολύ να το κάνω. Το HeartMath είναι ένα σύστημα που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε πριν από πάνω από 30 χρόνια, και βασίζεται τόσο στην επιστημονική έρευνα όσο και σε πρακτικές τεχνικές. Βοηθά τους ανθρώπους να συνδεθούν με αυτό που αποκαλούμε “νοημοσύνη της καρδιάς”. Δεν είναι απλώς μια μεταφορά – είναι μια πραγματική, φυσιολογική και συναισθηματική σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου, που μπορεί να μετρηθεί και να εκπαιδευτεί.

Advertisment

Αυτό που κάνει το HeartMath μοναδικό είναι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση του στρες και της συναισθηματικής ευεξίας, χρησιμοποιώντας την καρδιά ως καθοδηγητική πυξίδα. Μέσα από σεμινάρια, μαθήματα, εφαρμογές και τεχνολογία, βοηθάμε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ καρδιάς και εγκεφάλου. Έχουμε εφαρμόσει το σύστημα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, αγγίζοντας από ανθρώπους που επικεντρώνονται στην προσωπική ανάπτυξη, μέχρι μεγάλους οργανισμούς όπως ο στρατός των ΗΠΑ, πανεπιστήμια, υγειονομικούς οργανισμούς και ακόμη και αστυνομικές δυνάμεις. Η επιστήμη πίσω από αυτό δίνει στο HeartMath αξιοπιστία, επιτρέποντάς του να φτάσει σε τόσο διαφορετικούς τομείς.

O Howard Martin είναι ιδρυτικό στέλεχος του HeartMath και σήμερα έχει τη θέση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου.

Είσαι με το HeartMath από την αρχή. Πώς έχει εξελιχθεί η κατανόησή σου για τη σύνδεση μεταξύ της καρδιάς και του εγκεφάλου όλα αυτά τα χρόνια;

Πρόκειται για μια συνεχή εξελικτική διαδικασία. Η καρδιά πάντα υμνείται στη λογοτεχνία, στα τραγούδια και στην αρχαία σοφία ως το κέντρο της αγάπης και της νοημοσύνης, αλλά φαινόταν περισσότερο ως μια έννοια. Ωστόσο, από νωρίς είχα την αίσθηση ότι η καρδιά είναι κάτι περισσότερο από ένα συναισθηματικό σύμβολο – είναι το κεντρικό σημείο της ύπαρξής μας… το πραγματικό μας εγώ. Όσο εμβάθυνα περισσότερο, τόσο συνειδητοποιούσα ότι η “καρδιά” έχει μια ενστικτώδη δύναμη. Όσο περισσότερο ανέπτυσσα ποιότητες όπως η εκτίμηση και η συμπόνια, τόσο πιο ενημερωμένος και διευρυμένος ένιωθα στη λήψη αποφάσεων.

Όταν ο Doc Childre κι εμείς ξεκινήσαμε το HeartMath, ξέραμε από τις εμπειρίες μας ότι η νοημοσύνη της καρδιάς ήταν αληθινή, αλλά έπρεπε να το αποδείξουμε. Ξεκινήσαμε με επιστημονική έρευνα και με τον καιρό, η επιστήμη δημιούργησε μια γέφυρα μεταξύ της θεωρητικής κατανόησης και της πρακτικής εφαρμογής. Ανακαλύψαμε ότι η καρδιά δεν είναι μόνο αντλία αίματος. Στέλνει κρίσιμα σήματα στον εγκέφαλο και στο σώμα, επηρεάζοντας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη γενική μας υγεία. Αυτή η αποκάλυψη επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί πίστευαν εδώ και χιλιάδες χρόνια – ότι η καρδιά είναι μια ισχυρή πηγή νοημοσύνης.

Και, φυσικά, υπάρχει και η συναισθηματική πλευρά. Συναισθήματα όπως η εκτίμηση και η φροντίδα δεν είναι απλώς “καλά να τα έχεις”. Είναι μεταμορφωτικά. Αναζωογονούν το σώμα μας φυσικά και μας βοηθούν να αποκτήσουμε βαθύτερη επίγνωση και νοημοσύνη. Γι’ αυτό, ακόμα και μετά από δεκαετίες, το ταξίδι μου με το HeartMath συνεχίζει να είναι συναρπαστικό – ανοίγοντας συνεχώς νέες πόρτες για βαθύτερη κατανόηση.

Ένα πράγμα που ξεχωρίζει είναι ο ρόλος του συναισθήματος της “εκτίμησης” στο HeartMath. Πάντα αναρωτιόμουν, η εκτίμηση είναι το ίδιο συναίσθημα με την ευγνωμοσύνη;

Είναι πολύ παρόμοια συναισθήματα, σαν αδερφές. Και τα δύο ανήκουν στην ίδια οικογένεια συναισθημάτων, αλλά έχουν λίγο διαφορετική συχνότητα ή δόνηση. Για μένα, η εκτίμηση είναι σαν μαγνητική ενέργεια – προσελκύει θετικά πράγματα στη ζωή σου, ανοίγοντας την πόρτα για νέες ευκαιρίες. Η ευγνωμοσύνη λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, αλλά αφορά περισσότερο το να είσαι ευγνώμων για ό,τι ήδη υπάρχει στη ζωή σου, είτε είναι ένα άτομο, μια επιτυχία ή απλώς για την ίδια τη ζωή.

Και η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογία μας, όπως για παράδειγμα την αύξηση των επιπέδων αναγεννητικών ορμονών, όπως η DHEA, που είναι γνωστή και ως η ορμόνη της μακροζωίας. Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απλώς συναισθηματικές κινήσεις. Είναι ισχυρά εργαλεία που, όταν καλλιεργηθούν συνειδητά, μπορούν να δημιουργήσουν βαθιές αλλαγές στη ζωή μας.

Ευχαριστώ πολύ, Howard. Ας το φέρουμε σε ένα πιο πρακτικό επίπεδο. Πώς μπορεί το HeartMath να παίξει ρόλο στην καθημερινή λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις;

Εδώ βρίσκεται η πραγματική αξία του HeartMath. Διδάσκουμε πρακτικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας στην καθημερινή του ζωή για να συγχρονίσει την καρδιά, τον εγκέφαλο και το σώμα. Όταν το κάνουμε αυτό, βελτιώνεται η νοητική και συναισθηματική μας απόδοση. Για παράδειγμα, όταν είσαι συνδεδεμένος με την καρδιά σου, σκέφτεσαι πιο καθαρά, βλέπεις καταστάσεις πιο αντικειμενικά και μπορείς να πάρεις καλύτερες αποφάσεις.

Χρησιμοποιώ τις τεχνικές του HeartMath σε κάθε τομέα της ζωής μου, είτε πρόκειται για συνεντεύξεις, επιχειρηματικές συναντήσεις ή τη διαχείριση του στρες. Ζούμε σε μια εποχή χάους και πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Το HeartMath παρέχει πρακτικά εργαλεία γι’ αυτό – όπως η Τεχνική Γρήγορης Συνοχής (Quick Coherence Technique®) ή το εργαλείο Freeze Frame® για τη λήψη αποφάσεων, στα οποία θα εξασκηθούμε και στο Συμπόσιο της Αθήνας. Δεν είναι μόνο θεωρία ή επιστήμη – είναι κάτι που οι άνθρωποι μπορούν να εφαρμόσουν αμέσως.

Μιας και μιλάμε για χάος, θα ήθελα να ακούσω τη γνώμη σου για κάτι ευρύτερο. Βλέπουμε ακραία πόλωση παγκοσμίως, πριν λίγα χρόνια είχαμε το ζήτημα των εμβολίων, σήμερα αντιμετωπίζουμε πολιτικά διλήμματα σε όλη την Ευρώπη και ειδικά στις ΗΠΑ με τις επερχόμενες εκλογές. Πώς μπορεί το HeartMath να βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη συναισθηματική τους ισορροπία σε τόσο διχαστικές περιόδους;

Πολύ καλή ερώτηση, Μωυσή. Τα διλήμματα αυτά δεν αφορούν μόνο την πολιτική. Αντιπροσωπεύουν βαθύτερες συλλογικές επιλογές για το μέλλον του κόσμου μας. Ο λόγος που βλέπουμε τόσο μεγάλη πόλωση είναι επειδή βρισκόμαστε στη μέση μιας τεράστιας στροφής στη συνείδηση. Είναι σαν να υπάρχουν δύο διαστάσεις ταυτόχρονα – η μία αντιπροσωπεύει έναν παλιό τρόπο σκέψης και η άλλη μια νέα, ανερχόμενη συνείδηση.

Αυτή η συνειδησιακή μεταστροφή δημιουργεί και χάος και συνοχή. Η πόλωση είναι ένα παράδειγμα χάους. Η επιθυμία να συνδεθούμε και να συνεργαστούμε είναι ένα παράδειγμα της νέας συνείδησης που αναπτύσσεται. Το HeartMath έχει σχεδιαστεί προσεκτικά για να βοηθά τους ανθρώπους να μείνουν πιο συνειδητοί, αντικειμενικοί και ισορροπημένοι στο κέντρο τους εν μέσω της αναταραχής. Το κλειδί είναι να μην παρασυρόμαστε από τον φόβο ή τη διαίρεση, αλλά να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να παρατηρούμε. Αντί να αντιδρούμε παρορμητικά, οι τεχνικές του HeartMath μας βοηθούν να απαντάμε από μια θέση αυτοπεποίθησης και ισορροπίας, που μπορεί να επηρεάσει τόσο την προσωπική μας ζωή όσο και την συλλογική ενέργεια γύρω μας.

Επιστρέφοντας στο Συμπόσιο του HeartMath στην Αθήνα – τι μπορούν να περιμένουν οι συμμετέχοντες από αυτή την εκδήλωση και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Αυτό το συμπόσιο έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για πολλούς λόγους. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, είτε προσωπικές, είτε κοινωνικές, είτε παγκόσμιες. Εκδηλώσεις σαν αυτή μας δίνουν την ευκαιρία να συγκεντρωθούμε, να μάθουμε και να εξελιχθούμε μαζί. Κάποιοι θα έρθουν γιατί χρειάζονται εργαλεία για να ξεπεράσουν συγκεκριμένες προκλήσεις στη ζωή τους, ενώ άλλοι ψάχνουν να διευρύνουν τη συνείδησή τους και να μάθουν κάτι νέο. Ενώ υπάρχουν και αρκετοί ακαδημαϊκοί από διάφορα πανεπιστήμια και έγκριτους φορείς που θέλουν να παρακολουθήσουν το ερευνητικό έργο του Ινστιτούτου.

Το πιο σημαντικό για αυτό το συμπόσιο είναι η συλλογική εμπειρία. Θα κάνουμε εστιασμένους διαλογισμούς, πρακτικές ασκήσεις και θα εξερευνήσουμε την τελευταία λέξη της επιστήμης για τη συνοχή καρδιάς-εγκεφάλου και τη διασυνδεσιμότητα της ενέργειας. Θέλω οι άνθρωποι να φύγουν όχι μόνο νιώθοντας καλύτερα, αλλά με εργαλεία που μπορούν να εφαρμόσουν στη ζωή τους. Επιπλέον, θα περάσουμε καλά – θα έχουμε και βραδινή γιορτή! Αυτή η εκδήλωση αφορά την ανύψωση της συλλογικής μας δόνησης και τη δημιουργία διαρκών αλλαγών.

Ένα από τα συναρπαστικά στοιχεία της εκδήλωσης είναι το πείραμα που θα πραγματοποιήσουμε. Μπορείς να μας πεις περισσότερα γι’ αυτό και τι ελπίζουμε να μάθουμε;

Το πείραμα περιλαμβάνει γεννήτριες τυχαίων αριθμών, που αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για την παρατήρηση αλλαγών στο πεδίο της συνείδησης από τον Dr. Rodger Nelson, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Princeton. Αυτές οι συσκευές παράγουν τυχαία δεδομένα, αλλά κατά τη διάρκεια μεγάλων παγκόσμιων γεγονότων, όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα δεδομένα άλλαζαν με απρόσμενους τρόπους που φαίνονταν να συνδέονται με τη συλλογική συναισθηματική ενέργεια.

Στο συμπόσιο, θα έχουμε γεννήτριες τυχαίων αριθμών επί τόπου για να δούμε αν υπάρχουν μετρήσιμες αλλαγές στο ενεργειακό πεδίο όταν συγκεντρωνόμαστε για διαλογισμό. Είναι ένα πείραμα παρατήρησης, και ενώ δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα δούμε δραματικές αλλαγές, είναι συναρπαστικό να εξερευνούμε αυτή τη δυνατότητα. Είναι μέρος της κατανόησης του πώς η συλλογική καρδιακή συνοχή μπορεί να επηρεάσει το ευρύτερο πεδίο της συνείδησης.

Μπορεί να μην παρατηρήσουμε και τίποτα;

Ναι, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι μικρός για να έχει σπουδαία επίδραση στο πεδίο. Οπότε δεν πρέπει να έχουμε μεγάλες προσδοκίες. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω ότι ακόμα κι αν οι γεννήτριες δεν μπορούν να καταδείξουν την αλλαγή, είναι απολύτως βέβαιο ότι κάθε συνειδησιακή αλλαγή, ακόμα και ενός μόνο ατόμου, έχει επίδραση στο πεδίο. Οπότε, θα έλεγα ότι θα ήταν καλύτερα να προετοιμαστούμε να γίνουμε μέρος μιας διαδικασίας που ανυψώσει τις συνειδήσεις μας.

Αυτό ακούγεται πραγματικά συναρπαστικό! Ας αλλάξουμε λίγο θέμα. Έχεις εμπλακεί και στο Global Consciousness Project, που επίσης εξερευνά τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπινων συναισθημάτων και των παγκόσμιων γεγονότων. Πώς συνδέεται αυτό με το έργο του HeartMath;

Το Global Consciousness Project ήταν το έργο του Rodger Nelson, που προανέφερα, και πριν μερικά χρόνια, όταν συνταξιοδοτήθηκε, μας παρέδωσε το έργο του για να συνεχίσουμε αυτή την έρευνα. Έτσι, είμαστε πολύ ευθυγραμμισμένοι με αυτό. Εξερευνούμε πώς τα συλλογικά μας συναισθήματα – ειδικά όταν είναι εστιασμένα στην καρδιά – μπορούν να επηρεάσουν τον κόσμο γύρω μας. Το έργο έχει δείξει ότι τα παγκόσμια γεγονότα μπορούν να δημιουργήσουν αλλαγές στο συλλογικό ενεργειακό πεδίο, κάτι που στοχεύουμε να μετρήσουμε με την τεχνολογία του HeartMath.

Πώς βλέπεις το μέλλον του HeartMath, τόσο σε επίπεδο έρευνας όσο και στην επίδρασή του στον ευρύτερο κόσμο;

Το μέλλον του HeartMath είναι συναρπαστικό και ακόμη ξεδιπλώνεται. Είμαστε σε ένα σημείο που προετοιμαζόμαστε για περαιτέρω ανάπτυξη, τόσο σε επίπεδο νέων συνεργασιών όσο και με την εξέλιξη της τεχνολογίας μας, όπως η εφαρμογή μας και η εκπαίδευση που προσφέρει. Αλλά πέρα από την επιχειρηματική πλευρά, βλέπουμε μια αυξανόμενη αποδοχή της καρδιακής νοημοσύνης ως ένα κρίσιμο μέρος της ανθρώπινης συνείδησης.

Βλέπω το HeartMath να γίνεται μια μεγαλύτερη δύναμη για την αλλαγή, βοηθώντας τους ανθρώπους όχι μόνο με τις προσωπικές τους προκλήσεις, αλλά και συνεισφέροντας σε μια παγκόσμια στροφή προς τη συμπόνια, τη συνεργασία και την ανώτερη συνείδηση.

Τελευταία ερώτηση, Howard. Για κάποιον που ακούει για το HeartMath για πρώτη φορά σήμερα, ποια συμβουλή θα του έδινες για να ξεκινήσει;

Η συμβουλή μου είναι απλή: να είστε ανοιχτοί στην ιδέα ότι η καρδιά σας έχει μια νοημοσύνη στην οποία μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση. Ξεκινήστε από τα μικρά πράγματα – κάτι τόσο απλό όσο το να εκτιμάτε τις μικρές στιγμές της ημέρας σας μπορεί να ανοίξει την πόρτα για την καρδιακή νοημοσύνη. Καθώς χτίζετε αυτήν την πρακτική, αρχίστε να επεκτείνετε τη φροντίδα και την καλοσύνη στους άλλους. Μάθετε να ακούτε τα ενστικτώδη μηνύματα της καρδιάς σας. Και αρχίστε να εμπιστεύεστε τον καλύτερό σας φίλο… την καρδιά σας. Είναι απίστευτο πόσο γρήγορα μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα όταν ασχολείστε με την καρδιά σας. Η καρδιά είναι εκεί, περιμένοντας να επανασυνδεθούμε μαζί της.

Σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, Howard. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η συνέντευξη θα προσφέρει μεγάλη αξία στους αναγνώστες μας και ανυπομονούμε για το Συμπόσιο στην Αθήνα!

Σε ευχαριστώ, Μωυσή. Είμαι ενθουσιασμένος που θα είμαι μέρος αυτής της εμπειρίας και που θα μοιραστώ αυτό το όμορφο ταξίδι με όλους.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Συμπόσιο του HeartMath στην Αθήνα θα βρείτε εδώ https://global-retreats.com/heartmath/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

1. Κέλομαι σε Γογγύλα Σε φωνάζω Γογγύλα Φανερώσου πάλι κοντά μου Το χιτώνα τον άσπρο σαν το γάλα όταν φοράς, νά ‘ξερες τους πόθους

Οι καταστάσεις τον νου είναι πέντε. Μπορούν να γίνουν πηγή, είτε οδύνης είτε μη-οδύνης. Είναι: η ορθή γνώση, η εσφαλμένη γνώση, η φαντασία, ο

Ο Διογένης ο «Κυνικός» (ή Κύων), γνωστός κι ως ο Διογένης ο Σινωπεύς, ήταν Έλληνας φιλόσοφος, που γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου περίπου το

Η νεανική βία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών κάθε χρόνο. «Η νεανική βία είναι η βία

“Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους που αναρρώνουν από την ψυχική υγεία”, είπε ο φίλος μου, “αναγκαστήκαμε να αφιερώσουμε χρόνο για να εξετάσουμε τον

Δύο διαιτολόγοι και ένας δημοσιογράφος, που δοκίμασε αμέτρητες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, σε συμβουλεύουν πώς να προλάβεις το «φαινόμενο γιο-γιο». Αν δεν ξέρεις τι είναι,

Πρόσφατα Άρθρα

Η νεανική βία αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου στα άτομα ηλικίας μεταξύ 15 και 29 ετών κάθε χρόνο. «Η νεανική βία είναι η βία

“Αυτό είναι που ξεχωρίζει τους ανθρώπους που αναρρώνουν από την ψυχική υγεία”, είπε ο φίλος μου, “αναγκαστήκαμε να αφιερώσουμε χρόνο για να εξετάσουμε τον

Δύο διαιτολόγοι και ένας δημοσιογράφος, που δοκίμασε αμέτρητες δίαιτες χωρίς αποτέλεσμα, σε συμβουλεύουν πώς να προλάβεις το «φαινόμενο γιο-γιο». Αν δεν ξέρεις τι είναι,

Ο θρύλος της ροκ Τζον Μπον Τζόβι (Jon Bon Jovi) απέτρεψε μια «ταραγμένη» γυναίκα να πηδήξει από γέφυραςστο Νάσβιλ του Τενεσί στις ΗΠΑ. Ο

Η συναισθηματική κακοποίηση μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια, αυξάνοντας τις πιθανότητες ενός ατόμου να αναπτύξει κατάθλιψη και άγχος. Αλλά αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να

Τα ναυάγια των φορτωμένων με εκρηκτικά ναζιστικών πλοίων που βυθίστηκαν στον ποταμό Δούναβη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αναδύθηκαν κοντά στην πόλη

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι Βρετανών, ο Peter και η Christine Scott – παντρεμένοι για σχεδόν 50 χρόνια – αποφάσισαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους

Ο καλύτερος τρόπος να απαλείψουμε ή να μειώσουμε τα ψέματα είναι να δημιουργήσουμε στο παιδί την συνήθεια της αλήθειας.

Εναλλακτική Δράση