Ντέμης Χασάμπης: Ποιος είναι ο άνθρωπος που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας

Ο Ντέμης Χασάμπης βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2024. Ο 48χρονος Ντέμης Χασάμπης νευροεπιστήμονας κατάγεται από την Κύπρο, από τη μεριά

Ντέμης Χασάμπης: Ποιος είναι ο άνθρωπος που κέρδισε το Νόμπελ Χημείας

Ο Ντέμης Χασάμπης βραβεύθηκε με το βραβείο Νόμπελ Χημείας για το 2024. Ο 48χρονος Ντέμης Χασάμπης νευροεπιστήμονας κατάγεται από την Κύπρο, από τη μεριά του πατέρα του και από τη Σιγκαπούρη από την πλευρά της μητέρας του.

Το πλήρες όνομά του είναι Δημοσθένης (Demosthenes) Χασάμπης και γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1976. Είναι ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης, νευροεπιστήμονας, σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών, επιχειρηματίας και κορυφαίος παίκτης του σκάκι και του γκο σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως αναφέρεται στη σελίδα του στη Wikipedia.

Advertisment

Η επιδραστικότητά του απογειώθηκε στον ίδρυσε την εταιρεία DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google. Σήμερα ο Χασάμπης ανήκει στο δυναμικό της Google και το 2024, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε στους 100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Ο Χασάμπης ολοκλήρωσε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών – νωρίτερα από το προβλεπόμενο λόγω των επιδόσεών του – και ξεκίνησε να εργάζεται ως προγραμματιστής παιχνιδιών. Κατόπιν απέκτησε το πτυχίο του στην επιστήμη υπολογιστών από το πανεπιστήμιο του Cambridge και το 1998 ίδρυσε την εταιρεία Elixir Studios. Συνέχισε με διδακτορικό στην γνωσιακή νευροεπιστήμηαπό το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Λονδίνου και συνέχισε την έρευνα σχετικά με τη νευροεπιστήμη και την τεχνητή νοημοσύνη ως επισκέπτης ακαδημαϊκός στο MIT (Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασσαχουσέτης) και στο Χάρβαρντ.

Το 2010, ο Χασάμπης μαζί με τους Σέιν Λεγκ και τον Μουσταφά Σουλεϋμάν συνίδρυσε την εταιρεία DeepMind στο Λονδίνο, με αντικείμενο της εταιρείας την τεχνητή νοημοσύνη. Αργότερα, η DeepMind εξαγοράσθηκε από τη Google, στην οποία ο Χασάμπης εργάζεται έως σήμερα.

Advertisment

Με πληροφορίες από bestnews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η παιδική λεκτική κακοποίηση ως ξεχωριστή μορφή κακοποίησης και οι επιπτώσεις της στην ενήλικη ζωή
«Το σώμα είναι σαν ένας καθρέφτης των σκέψεων και των συναισθημάτων» | Συνέντευξη με την ψυχοθεραπεύτρια Morit Heitzler
Μια “απλή” βόλτα
Λεξικό της Οξφόρδης: Επέλεξε το «Brain rot» για λέξη του 2024

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση