Ας είμαστε ειλικρινείς. Τα smartphones έχουν γίνει προέκταση του χεριού μας, και τα social media καταναλώνουν τον χρόνο που άλλοτε αφιερώναμε στους ανθρώπους γύρω μας. Κοιτάμε την οθόνη περισσότερο απ’ ό,τι κοιτάμε ο ένας τον άλλον. Κάνουμε scroll αντί να ακούμε. Και, σιγά-σιγά, οι σχέσεις μας χάνουν τη ζωντάνια τους.
Αν οι συζητήσεις μας μοιάζουν ρηχές ή η σύνδεση με τους δικούς μας ανθρώπους εξασθενεί, ίσως είναι καιρός να αφήσουμε τις συσκευές στην άκρη. Δεν υπάρχει λόγος να ωραιοποιούμε την κατάσταση. Η τεχνολογία, όσο χρήσιμη κι αν είναι, μας αποσπά, και ήρθε η στιγμή να την επαναφέρουμε στη θέση της.
Advertisment
Πώς η τεχνολογία επηρεάζει τις σχέσεις μας
Η τεχνολογία υπόσχεται ότι μας κρατά συνδεδεμένους, αλλά στην πραγματικότητα μας απομακρύνει. Κάθε φορά που τσεκάρουμε το Instagram την ώρα του φαγητού ή απαντάμε σε email ενώ κάποιος μιλάει, δείχνουμε –έστω και ασυνείδητα– ότι οι οθόνες μας είναι πιο σημαντικές από τους ανθρώπους γύρω μας.
Η προσοχή είναι το κλειδί για κάθε υγιή σχέση, και όταν αυτή διασπάται, οι σχέσεις μας υποφέρουν. Όσο περισσότερο αφιερώνουμε χρόνο στα likes, τα stories και τα posts, τόσο λιγότερο χρόνο δίνουμε στις στιγμές που πραγματικά έχουν αξία.
Δημιουργούμε «ζώνες χωρίς συσκευές»
Ένας πρακτικός τρόπος να επαναφέρουμε την ισορροπία είναι η καθιέρωση «ζωνών χωρίς συσκευές». Αυτές οι ζώνες μάς δίνουν τον χώρο να αποσυνδεθούμε από την τεχνολογία και να συνδεθούμε μεταξύ μας.
Advertisment
- Το τραπέζι: ένας ιερός χώρος
Ας συμφωνήσουμε να αφήνουμε τα τηλέφωνα μακριά από το τραπέζι. Η ώρα του φαγητού είναι ευκαιρία για συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων και σύνδεση. Αν η απουσία της οθόνης μάς φαίνεται αμήχανη στην αρχή, ας της δώσουμε λίγο χρόνο. Σύντομα οι συζητήσεις θα πάρουν ζωή. - Η κρεβατοκάμαρα: ένας χώρος οικειότητας
Όταν φέρνουμε τις συσκευές στο υπνοδωμάτιο, χάνουμε την ευκαιρία για ουσιαστική επαφή. Ας κρατήσουμε αυτόν τον χώρο για εμάς και τους συντρόφους μας. Ένα απλό ξυπνητήρι μπορεί να αντικαταστήσει το κινητό μας στο κομοδίνο. - Συναντήσεις με φίλους και οικογένεια
Όταν βρισκόμαστε με δικούς μας ανθρώπους, μπορούμε να αφήνουμε τα τηλέφωνα στην άκρη. Έτσι δείχνουμε ότι η παρουσία τους έχει αξία.
Πώς να είμαστε παρόντες στις συζητήσεις
Η αποσύνδεση από τις συσκευές είναι το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να μάθουμε πώς να είμαστε πραγματικά παρόντες στις συζητήσεις μας.
Ακούμε με προσοχή
Ας προσπαθήσουμε να ακούμε χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα πούμε μετά. Όταν δείχνουμε ότι ακούμε ουσιαστικά, οι άλλοι νιώθουν ότι τους εκτιμάμε.
Κάνουμε ουσιαστικές ερωτήσεις
Οι καλύτερες συζητήσεις είναι εκείνες που προχωρούν πέρα από τα τετριμμένα. Αντί για το κλασικό «Πώς πήγε η μέρα;», μπορούμε να ρωτήσουμε «Τι σε έκανε να χαμογελάσεις σήμερα;» ή «Τι σου τράβηξε την προσοχή;».
Αγκαλιάζουμε τη σιωπή
Δεν χρειάζεται να γεμίζουμε κάθε κενό με λόγια. Η σιωπή μπορεί να είναι ένας τρόπος να νιώσουμε άνετα ο ένας με τον άλλον, δίνοντας χώρο στις σκέψεις μας να αναδυθούν φυσικά.
Η σημασία του πρώτου βήματος
Η ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή. Η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και η ιδέα της αποσύνδεσης ίσως μας προκαλεί φόβο ότι κάτι θα χάσουμε. Όμως, αυτό που πραγματικά χάνουμε είναι οι στιγμές με τους ανθρώπους μας.
Ας ξεκινήσουμε από μικρά βήματα: μια ζώνη χωρίς συσκευές, μια στιγμή πραγματικής ακρόασης, μια ερώτηση που δείχνει ενδιαφέρον. Οι σχέσεις μας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Τίποτα στην οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την αξία τους.