Μια νέα φορητή συσκευή στο μέγεθος ενός τυπικού ρολογιού χειρός φαίνεται να είναι ένας ασφαλής τρόπος για τον έλεγχο του τρόμου ηρεμίας (όταν το χέρι π.χ. τρέμει σε κατάσταση ηρεμίας) σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 18 Νοεμβρίου από το περιοδικό Frontiers in Human Neuroscience, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι η συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί δονήσεις για να στέλνει σήματα στον εγκέφαλο, μπορεί να διαταράξει τους ρυθμούς που προκαλούν τρόμο ηρεμίας. Στη νόσο Πάρκινσον, οι τρόμοι αυτοί εμφανίζονται όταν οι μύες είναι χαλαροί, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου.
Όσοι έχουν την πάθηση, τα χέρια, τα χέρια ή τα πόδια τους μπορεί να τρέμουν ακόμη και όταν βρίσκονται σε ηρεμία, σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Το τρέμουλο μπορεί συχνά να εμποδίζει τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής επηρεάζοντας την κινητικότητα και την ισορροπία, οπότε ένας μη επεμβατικός, μη ιατρικός τρόπος αντιμετώπισης αυτού του τρόμου είναι πολύ συναρπαστικός», λέει ο David F. Putrino, διευθυντής καινοτομίας αποκατάστασης για το σύστημα υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη και συν-συγγραφέας της μελέτης. «Όταν εφαρμόσαμε αυτή τη διέγερση σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, δεν ήταν ενοχλητική ή επώδυνη και φάνηκε να μειώνει το τρέμουλο».
Advertisment
Τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας «με άτομα με νόσο του Πάρκινσον να φορούν τη συσκευή μέρα παρά μέρα» για μεγάλα χρονικά διαστήματα προτού διατεθεί προς χρήση, σύμφωνα με τον κο Putrino.
Οι υπάρχουσες θεραπείες στοχεύουν στον εγκέφαλο
Η συσκευή αυτής της μελέτης δεν είναι η πρώτη προσέγγιση που περιλαμβάνει την παροχή δονήσεων ή παλμών ενέργειας στο νευρικό σύστημα, σημειώνει η Αμερικανική Ένωση για τη Νόσο του Πάρκινσον (APDA).
Δύο χειρουργικές διαδικασίες, η εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση (DBS) και ο εστιασμένος υπέρηχος υψηλής έντασης (FUS), χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια. Στη FUS, οι χειρούργοι εφαρμόζουν δέσμες κυμάτων υπερήχων σε έναν καθορισμένο στόχο στον εγκέφαλο, δημιουργώντας αρκετή ενέργεια για να σχηματίσουν μια μικρή βλάβη, η οποία μπορεί να διαταράξει τα μη φυσιολογικά κυκλώματα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.
Advertisment
Εν τω μεταξύ, στην DBS, ένας χειρουργός εισάγει λεπτά ηλεκτρόδια στις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την κίνηση, αναφέρει η ADPA. Αυτά τα ηλεκτρόδια, τα οποία συνδέονται με ένα καλώδιο με μια γεννήτρια παλμών που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα στο στήθος, παρέχουν μικροσκοπικούς ηλεκτρικούς παλμούς που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να διατηρήσει τη φυσιολογική κινητική δραστηριότητα.
Οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει κατά πόσον το να βάζουν άτομα με νόσο του Πάρκινσον να ασκούνται σε μια δονητική πλατφόρμα βελτιώνει το τρέμουλο και άλλα συμπτώματα. Τα αποτελέσματα ήταν μικτά μέχρι στιγμής.
Πώς λειτουργεί η νέα, μη επεμβατική συσκευή
Αν και η φορητή συσκευή που ανέπτυξαν ο Putrino και οι συνάδελφοί του λειτουργεί ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο όπως η DBS, δεν περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση και στοχεύει το περιφερικό νευρικό σύστημα, ή τα νεύρα του σώματος εκτός του εγκεφάλου, αντί για τον ίδιο τον εγκέφαλο. Μπορεί επίσης να ελέγχεται από τους χρήστες με μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου.
Η συσκευή – η οποία έχει το μέγεθος και το βάρος ενός ρολογιού χειρός, λέει ο Putrino – μπορεί να παρέχει δύο τύπους παλμών. Ο πρώτος είναι σταθερός, πολύ ήπιος και μοιάζει με ένα απαλό άγγιγμα ή γαργάλημα στο εσωτερικό του καρπού ή του αστραγάλου. Οι χρήστες μόλις και μετά βίας το παρατηρούν. Η δεύτερη είναι πιο έντονη, αλλά όχι συνεχής, σύμφωνα με τον Putrino. Είναι πιο έντονο, πιο παλλόμενο, πιο εμφανές και μοιάζει με καρδιακό παλμό στο εσωτερικό του αστραγάλου ή του καρπού.
Σε αυτή την πιο πρόσφατη μελέτη, 44 άτομα που έπασχαν από τη νόσο του Πάρκινσον και παρουσίαζαν τρόμο ηρεμίας φόρεσαν τη συσκευή στους αστραγάλους ή τους καρπούς τους για σύντομο χρονικό διάστημα – αρκετές συνεδρίες των 10 λεπτών. Οι χρήστες είδαν μείωση του τρόμου ενώ λάμβαναν και τους δύο τύπους δονητικών παλμών, χωρίς να αναφερθούν παρενέργειες, λένε οι ερευνητές.
Αν και η τεχνολογία δεν φαίνεται να έχει μόνιμα αποτελέσματα – δηλαδή η μείωση του τρόμου σταματά μόλις αφαιρέσουμε τη συσκευή – παρέχει ανακούφιση κατά τη χρήση, σύμφωνα με τον Putrino. Επιπλέον, τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να διαρκέσει όλη την ημέρα αν φορτιστεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για τον προσδιορισμό της βέλτιστης δόσης των δονήσεων. Ο Putrino και η ομάδα του βρίσκονται στη διαδικασία εξασφάλισης χρηματοδότησης για τη διεξαγωγή μεγαλύτερων κλινικών μελετών της συσκευής.
Πηγή:
www.everydayhealth.com/parkinsons-disease/new-device-reduces-parkinsons-tremors-small-study-finds