Πάνω από 50 χρόνια αφότου ο αστροναύτης Neil Armstrong έγινε ο πρώτος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι στο πλαίσιο της αποστολής Apollo 11, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία σχεδιάζει άλλη μια σεληνιακή επίσκεψη – μόνο που αυτή τη φορά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μόνιμη.
Σύμφωνα με τους New York Times, η NASA πιστεύει ότι μέχρι το 2040, οι Αμερικανοί θα ζουν σε σπίτια στο φεγγάρι. Ενώ ορισμένοι στην επιστημονική κοινότητα είναι επιφυλακτικοί ότι ο άθλος αυτός είναι υπερβολικά φιλόδοξος, οι επιστήμονες της NASA επιμένουν ότι ο στόχος του 2040 για τη σεληνιακή διαβίωση είναι απολύτως εφικτός.
Advertisment
“Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή, και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με όνειρο”, δήλωσε στους Times η Niki Werkheiser, διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης της NASA. “Κατά άλλους τρόπους, μοιάζει σαν να ήταν αναπόφευκτο ότι θα φτάναμε εδώ”.
Η Werkheiser δήλωσε ότι το αυξανόμενο άνοιγμα της NASA να συνεργαστεί με ακαδημαϊκούς και άλλους κορυφαίους εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό φέρνει τον στόχο πολύ πιο κοντά.
“Έχουμε συγκεντρώσει όλους τους σωστούς ανθρώπους την κατάλληλη στιγμή με κοινό στόχο, γι’ αυτό και πιστεύω ότι θα φτάσουμε εκεί”, εξήγησε. “Όλοι είναι τόσο έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα μαζί, οπότε αν αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας, δεν υπάρχει λόγος να μην είναι εφικτό”.
Advertisment
Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, η NASA θα στείλει έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στο φεγγάρι, για να κατασκευάσει δομές στέγασης χρησιμοποιώντας σκόνη, πέτρες και θραύσματα ορυκτών που βρίσκονται στην κατακερματισμένη επιφάνεια του φεγγαριού για να φτιάξουν ένα υλικό που μοιάζει με σκυρόδεμα, σύμφωνα με το CBS News.
Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ η βλαβερή σκόνη θεωρείται εδώ και καιρό σημαντικό εμπόδιο για τη ζωή στο φεγγάρι, η NASA πιστεύει ότι θα μπορούσε να αποτελέσει και τη λύση. Σύμφωνα με τους Times, η τρισδιάστατη εκτύπωση των σπιτιών από τα ίδια τα υλικά της επιφάνειας του φεγγαριού θα επέτρεπε στις κατοικίες να αντέχουν στις ακραίες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας του φεγγαριού και στον τοξικό συνδυασμό μικρομετεωριτών και ακτινοβολίας.
Για να υλοποιηθεί το σχέδιο, η NASA έχει καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα με βασικά σημεία αναφοράς για την αποστολή της, η οποία έχει ονομαστεί Άρτεμις από τη δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα. Τον Νοέμβριο του 2024, τέσσερα μέλη του πληρώματος θα εκτοξευθούν με πύραυλο σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Ένα χρόνο μετά από αυτό το ταξίδι, η NASA σχεδιάζει να προσεδαφίσει ανθρώπους στο φεγγάρι για δεύτερη φορά στην ιστορία.
Για την κατασκευαστική πλευρά του εγχειρήματος, η NASA συνεργάζεται με την ICON, μια εταιρεία κατασκευαστικής τεχνολογίας με έδρα το Τέξας. Μετά από έναν αρχικό γύρο χρηματοδότησης από τη NASA το 2020, η ICON ανακοίνωσε το 2022 ότι εξασφάλισε επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια για ένα κατασκευαστικό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο διάστημα.
Μια άλλη σημαντική πρόκληση για το έργο είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα απαραίτητα υλικά και εργαλεία κατασκευής βρίσκονται στη θέση τους στο φεγγάρι, σύμφωνα με το CBS News, καθώς οι πύραυλοι πρέπει να ταξιδεύουν με μικρό βάρος.
Ο Patrick Suermann, προσωρινός κοσμήτορας της Σχολής Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, το οποίο συνεργάζεται στενά με τη NASA για την ανάπτυξη ενός συστήματος διαστημικών κατασκευών που λειτουργεί με ρομπότ, δήλωσε ότι η μεταφορά προμηθειών από τη γη στο φεγγάρι είναι “μη βιώσιμη”.
Ωστόσο, πριν αποσταλεί οτιδήποτε στο φεγγάρι, η NASA θα δοκιμάσει αυστηρά τα εργαλεία και τα υλικά εδώ κάτω στη γη, συμπεριλαμβανομένου του τρισδιάστατου εκτυπωτή και του σεληνιακού σκυροδέματος.
Όσο για το τι θα μπαίνει στο εσωτερικό των σεληνιακών κατοικιών, η NASA εργάζεται και γι’ αυτό. Ο οργανισμός συνεργάζεται με διάφορες ιδιωτικές εταιρείες και πανεπιστήμια για την ανάπτυξη πρωτοτύπων για διαστημικά έπιπλα και στοιχεία εσωτερικής διακόσμησης, συμπεριλαμβανομένων των φωτιστικών και των πλακιδίων.
Ακόμη και αν τα σεληνιακά σπίτια απέχουν χρόνια, οι τουρίστες μπορεί να μπορούν να κάνουν διακοπές στο διάστημα μέχρι το 2025.
Το 2022, το PEOPLE ανέφερε ότι η Orbital Assembly Corp. σχεδιάζει να ανοίξει δύο διαστημικούς σταθμούς με τουριστικά καταλύματα μέσα στα επόμενα χρόνια. Ο σταθμός Pioneer, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει 28 άτομα, πρόκειται να λειτουργήσει το 2025, ενώ ο μεγαλύτερος σταθμός Voyager, ο οποίος είχε αρχικά ανακοινωθεί το 2021 με χωρητικότητα 400 ατόμων, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει το 2027.
“Για τον μέσο άνθρωπο, το να βρεθεί στο διάστημα θα είναι μια ονειρική εμπειρία επιστημονικής φαντασίας”, δήλωσε ο Tim Alatorre, Chief Operating Officer της Orbital Assembly Corp (OAC), σε δελτίο τύπου. “Το όραμά μας είναι να κάνουμε το διάστημα έναν προορισμό που οι άνθρωποι θα λαχταρούν να επισκεφθούν, με οικεία στοιχεία που θα τους παρέχει η παρουσία της βαρύτητας”.