Κεφίρ: Όλα όσα αξίζει να γνωρίζετε

Άρθρο του δρος William Cole Το κεφίρ είναι ένα αρχαίο ρόφημα το οποίο έχει επανέλθει δυναμικά στη λαϊκή κουλτούρα. Είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που

Άρθρο του δρος William Cole

Το κεφίρ είναι ένα αρχαίο ρόφημα το οποίο έχει επανέλθει δυναμικά στη λαϊκή κουλτούρα. Είναι ένα γαλακτοκομικό ρόφημα που έχει λεπτότερη υφή από το γιαούρτι, κι έτσι μπορείτε να το πίνετε στο ποτήρι. Το κεφίρ έχει γεμίσει τα ράφια των καταστημάτων υγιεινής διατροφής κι έχει γίνει μόδα όσον αφορά τα θέματα υγείας.

Advertisment

Συνήθως παρασκευάζεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τη χρήση σπόρων κεφίρ, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν είναι σπόροι όπως το σιτάρι ή η βρώμη, αλλά καλλιέργειες βακτηρίων και ζυμομυκήτων που παραμένουν ενωμένοι με έναν πολυσακχαρίτη που παράγεται από τα ωφέλιμα βακτήρια Lactobacillus higarii.

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση παρέχουν στο σώμα σας δισεκατομμύρια ωφέλιμα βακτήρια που κάνουν καλό στη χλωρίδα του εντέρου σας, δηλαδή το μικροβίωμα, όπου τρισεκατομμύρια βακτήρια ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τις ορμόνες, την εγκεφαλική και τη γενετική λειτουργία. Οι τρόποι που το μικροβίωμα ελέγχει την υγεία σας είναι πραγματικά συναρπαστικοί.

Είναι λοιπόν όλη αυτή η δημοσιότητα γύρω από το κεφίρ δικαιολογημένη ή πρόκειται απλώς για άλλη μια μόδα σχετικά με την υγεία; Ας δούμε τα γεγονότα που αφορούν την υγεία και που σχετίζονται με αυτό το ρόφημα:

Advertisment

1. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ2

Μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης του κεφίρ παράγεται βιταμίνη Κ2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Κ2 συνδέονται με όλα τα είδη χρόνιων ασθενειών, όπως η καρδιαγγειακή νόσος και ο καρκίνος. Τα φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης Κ2 σημαίνουν αυξημένες πιθανότητες για μια ζωή με περισσότερα χρόνια γεμάτα υγεία.

2. Σας παρέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Το κεφίρ είναι πηγή πολλών βιταμινών Β, οι οποίες είναι απαραίτητες για πολλούς λόγους που αφορούν την υγεία. Ο εγκέφαλος, τα νεύρα, η διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας έχουν ανάγκη τις βιταμίνες Β για να λειτουργήσουν σωστά. Αποτελούν επίσης βασικούς παράγοντες μιας βιοχημικής διαδικασίας που ονομάζεται μεθυλίωση και που είναι απαραίτητη για την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Περιέχει τρυπτοφάνη

Ξέρετε εκείνη την ευχάριστη και χαλαρή αίσθηση υπνηλίας που νιώθετε μετά από ένα χορταστικό γεύμα με γαλοπούλα; Αυτό οφείλεται στην τρυπτοφάνη. Το αμινοξύ αυτό βρίσκεται επίσης και στο κεφίρ. Μάλιστα, η λέξη κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη «keif» που σημαίνει «ευχαρίστηση»!

4. Βελτιώνει την κατάσταση του πεπτικού συστήματος

Το στέλεχος βακτηρίων Lactobacillus kefiranofaciens Μ1, το οποίο περιλαμβάνεται στην καλλιέργεια βακτηρίων του κεφίρ, έχει αποδειχτεί ότι βοηθά στις περιπτώσεις κολίτιδας εξισορροπώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και κατευνάζοντας τη φλεγμονή στο σώμα. Έρευνες έδειξαν επίσης ότι το κεφίρ μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ διαθέτει μεγαλύτερη ποικιλία ωφέλιμων προβιοτικών σε σύγκριση με το γιαούρτι. Έτσι, συμβάλλει στην ενίσχυση της υγιούς πέψης και την υγεία του μικροβιώματος.

5. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Μια μελέτη έδειξε ότι το κεφίρ μειώνει την ανάπτυξη των όγκων κι αυξάνει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

6. Μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση

Ο μοναδικός πολυσακχαρίτης κεφιράν παράγεται από τους σπόρους κεφίρ, ενώ μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

7. Εξισορροπεί το ανοσοποιητικό σύστημα

Ο πολυσακχαρίτης κεφιράν έχει επίσης την ικανότητα να μειώνει την αλλεργική φλεγμονή και να καταπραΰνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεπώς, δεν είναι όλα τα σάκχαρα βλαβερά!

Πρόκειται λοιπόν για ένα υγιεινό προϊόν. Ποιο είδος κεφίρ όμως πρέπει να καταναλώνετε;

Υπάρχουν τόσες πολλές ποικιλίες κεφίρ στην αγορά σήμερα που ίσως είναι δύσκολο να επιλέξετε την καλύτερη για σας. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα είδη διατροφής μαζικής παραγωγής, πολλές μάρκες κεφίρ έχουν χαμηλά λιπαρά και υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Κάτι τέτοιο όμως μετατρέπει ένα υγιεινό ρόφημα σε ανθυγιεινό.

Αποφύγετε τα πρόσθετα σάκχαρα, καθώς αυτό ούτως ή άλλως μειώνει το κίνητρό σας για κατανάλωση κεφίρ. Προσπεράστε το είδος κεφίρ με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, διότι, όπως συμβαίνει με όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών τους συστατικών βρίσκεται στο λίπος. Γι’ αυτό, αν και φέρουν την επισήμανση «χαμηλά λιπαρά», στην πραγματικότητα τα προσθέτουν ξανά με συνθετικό τρόπο. Προτείνεται επίσης να επιλέγετε βιολογικό κεφίρ για υψηλότερα επίπεδα θρεπτικών ουσιών.

Μπορείτε επίσης να μην αγοράσετε κεφίρ από καταστήματα και να φτιάξετε το δικό σας! Υπάρχουν σπόροι κεφίρ καλής ποιότητας που πωλούνται στο διαδίκτυο, ενώ διαθέτουν απλές οδηγίες χρήσης για να ξεκινήσετε τη δική σας καλλιέργεια κεφίρ στο σπίτι σας!
Αν θέλετε να γίνετε δημιουργικοί φτιάχνοντας κεφίρ, παρακάτω παραθέτονται 5 διασκεδαστικοί τρόποι για να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή:

Φτιάξτε smoothie

Ανακατέψτε το κεφίρ με μούρα, πράσινα λαχανικά και λίγο πάγο και θα έχετε ένα νοστιμότατο smoothie!

Φτιάξτε παγωμένο κεφίρ με ξυλάκια παγωτού

Παγώστε το smoothie σας μέσα σε θήκες για γρανίτες και παρασκευάστε μια δροσερή απόλαυση για τα παιδιά. Να έχετε υπόψη ότι το πάγωμα μπορεί να βλάψει τα ωφέλιμα βακτήρια, αλλά τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα για την υγεία θα παραμείνουν ίδια.

Σως για σαλάτες

Είναι κατάλληλη οποιαδήποτε συνταγή για σως στην οποία θα χρησιμοποιούσατε γιαούρτι ως συστατικό, αν απλώς το αντικαταστήσετε με κεφίρ!

Τυρί από κεφίρ

Αν σας αρέσει το τυρί, υπάρχουν πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής που πωλούν τυρί κεφίρ, δηλαδή μια άλλη μορφή αυτής της υγιεινής τροφής.

Κεφίρ χωρίς γάλα

Παρ’ όλο που η ζύμωση καθιστά το κεφίρ ανεκτό για τους περισσότερους ανθρώπους, ορισμένοι δεν ανέχονται ή δεν θέλουν το γάλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους σπόρους κεφίρ για να παρασκευάσετε το δικό σας νερό, νερό καρύδας ή κεφίρ από γάλα καρύδας, τα οποία έχουν παρόμοια οφέλη με την κλασσική ποικιλία.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

6 δημιουργικοί τρόποι να καταναλώνουμε περισσότερα λαχανικά
Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση