Αγαπητοί φίλοι, αυτός είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος οδηγός που περιλαμβάνει οδηγίες πρώτων βοηθειών, συμοβουλές αντιμετώπισης αλλά και πρόληψης έκτακτων καταστάσεων.
Αξίζει να τα διαβάσετε κι ας φαίνεται κουραστικό, αλλά σκεφτείτε οτι μπορείτε να σώσετε μια ανθρώπινη ζωή, πόσο μάλλον την ανθρώπινη ζωή ενός δικού σας αγαπημένου ανθρώπου.
Επειδή λοιπόν η έκτακτη ανάγκη έχει το χαρακτηριστικό του ξαφνικού και μη αναμενόμενου, δεν ξέρετε ποτέ πότε μπορεί να κληθείτε να βοηθήσετε το συνάνθρωπό σας ή τον αγαπημένο σας.
Επιπλέον, ας έχουμε υπόψη, οτι απλά η καλή θέληση δεν αρκεί…
Πολλές φορές άνθρωποι έχουν οδηγηθεί σε σοβαρότερο τραυματισμό ή ακόμα και σε θάνατα όταν αυτός που προσπάθησε να τους βοηθήσει, δεν ήξερε τον σωστό τρόπο.
Advertisment
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη C.P.R
Στάδια Καρδιοαναπνευστικής Ανάνηψης (C.P.R.)
- Επιβεβαίωσε την απώλεια της συνείδησης:
Σε τροχαίο ή πτώση από ύψος, κουνάμε μόνο το χέρι, όχι τους ώμους
2. Ειδοποίησε για βοήθεια (166)
Για ενήλικα, τηλεφώνησε πρώτα στο 166 και μετά άρχισε CPR
Για παιδί κάτω των 8 ετών, πρώτα κάνε CPR και μετά ειδοποίησε το 1663. Εξασφάλισε βατότητα αεραγωγών (έκταση κεφαλής, έλξη κάτω γνάθου)
4. Έλεγχος αναπνοής (δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν αισθάνομαι) έως 10 δευτ.
5. Δώσε 2 βαθιές αρχές αναπνοές (φιλί της ζωής)
6. Έλεγξε για 10 δευτ. τον καρωτιδικό σφυγμό, ή τη βραχιόνιο αρτηρία στο βρέφος
7. Αν υπάρχει σφυγμός, συνέχισε μόνο με αναπνοές
Σε ενήλικα 1 αναπνοή κάθε 5 δευτ., σε παιδί και βρέφος κάθε 3 δευτ.8. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, κάνε 15 εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις (μαλάξεις)
9. Συνέχισε με ρυθμό 2 αναπνοές και 15 μαλάξεις για ενήλικα, 1 αναπνοή και 5 μαλάξεις για βρέφος και παιδί έως 8 ετών10. Συνέχισε CPR έως ότου συνέλθει το θύμα, ή φθάσει το 166
Καρδιοαναπνευστική ανάνηψη C.P.R —> Εγκαύματα —> Πνιγμός —> Δηλητηριάσεις —> Ξένα σώματα σε ενήλικες και παιδιά —> Οδική ασφάλεια —> Δαγκώμτα – Τσιμπήματα —> Αντιμετώπιση και πρόληψη ατυχημάτων