,

7 συμβουλές για να αποκτήσετε καλύτερη επικοινωνία σε όλες τις σχέσεις σας

Άρθρο του δρος Michael T. Murray Μια σημαντική αιτία που προκαλεί στρες στους περισσότερους ανθρώπους είναι η πορεία των διαπροσωπικών τους σχέσεων. Είτε πρόκειται

Άρθρο του δρος Michael T. Murray

Μια σημαντική αιτία που προκαλεί στρες στους περισσότερους ανθρώπους είναι η πορεία των διαπροσωπικών τους σχέσεων. Είτε πρόκειται για τον/την σύντροφό σας, την οικογένεια, τους φίλους ή τους συνεργάτες, οι σχέσεις είναι δύσκολες. Ο καθένας από εμάς έχει μοναδικές ανάγκες και επιθυμίες, καθώς και έναν μοναδικό τρόπο για να τις εκφράζει. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα. Πρέπει να συναναστρέφονται μεταξύ τους για να τραφεί το μυαλό και η ψυχή τους. Στην πραγματικότητα όμως οι σχέσεις – καθώς και η έλλειψή τους – μπορούν να καταστρέψουν το μυαλό και την ψυχή ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προβλήματα επικοινωνίας.

Advertisment

Με λίγα λόγια, η ποιότητα μιας σχέσης στηρίζεται στην ποιότητα της επικοινωνίας. Μαθαίνοντας να επικοινωνούμε αποτελεσματικά προχωράμε σε μεγάλο βαθμό στη μείωση του στρες και τις συγκρούσεις στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ακολουθούν 7 συμβουλές για να αποκτήσετε πιο αποτελεσματική επικοινωνία ανεξαρτήτως του είδους των διαπροσωπικών σχέσεων:

1. Μάθετε να ακούτε προσεκτικά.

Advertisment

Αφήστε το άτομο με το οποίο μιλάτε να μοιραστεί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του χωρίς να το διακόψετε. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και να το κατανοήσετε.

Αν επιδιώκετε πρώτα να κατανοήσετε τους άλλους όχι μόνο θα έχετε ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα αλλά κι εσείς οι ίδιοι θα είστε περισσότερο κατανοητοί από τους άλλους.

2. Μάθετε να είστε ενεργός ακροατής.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πραγματικά να ενδιαφέρεστε να επικοινωνήσετε με το άλλο πρόσωπο. Μην κάθεστε απλώς σιωπηλοί για να δείξετε ότι ακούτε προσεκτικά. Αυτό δεν θα είναι αποτελεσματικό για καμία από τις 2 πλευρές.

Ακούστε τι σας λέει το άλλο άτομο χωρίς να σκέφτεστε τι θα του απαντήσετε. Μην φοβάστε να κάνετε πολλές ερωτήσεις για να μάθετε περισσότερα ή για να διευκρινίσετε αυτά που σας λέει. Οι καίριες ερωτήσεις ενισχύουν την καλύτερη επικοινωνία.

3. Επαναδιατυπώστε τα λεγόμενα των άλλων.

Αυτή η πράξη δεν δείχνει αλαζονεία αλλά κατανόηση. Η προσπάθεια να επαναλάβετε αυτά που έχετε καταλάβει δείχνει ότι ακούσατε προσεκτικά και ενδιαφέρεστε για επικοινωνία. Επιπλέον, πρόκειται για μια πολύ απλή τεχνική – και αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό. Η επαναδιατύπωση όσων έχουν ειπωθεί μπορεί να προκαλέσει μερικές βραχυπρόθεσμες συγκρούσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σίγουρα αξίζει το ρίσκο.

4. Μην είστε ανυπόμονοι.

Είναι σημαντικό να μην διακόπτετε τον συνομιλητή σας. Περιμένετε μέχρι να σταματήσει να μιλά. Αν δεν είναι έτοιμος να σας ακούσει, ανεξαρτήτως με το πόσο καλά επικοινωνείτε δεν πρόκειται να του περάσετε κανένα μήνυμα.

5. Μην μιλάτε ταυτόχρονα με τους άλλους.

Αν διαπιστώσετε ότι ο συνομιλητής σας σας διακόπτει, μην εκνευριστείτε και μην προσπαθήσετε να μιλήσετε κι εσείς ταυτόχρονα ή να υπερηφανευτείτε ότι εσείς ποτέ δεν διακόπτετε τους άλλους. Αν είστε ευγενικοί και του επιτρέψετε να μιλήσει, τελικά θα κάνει κι εκείνος το ίδιο (εκτός κι αν πρόκειται για άτομο εξαιρετικά αγενές). Αν δεν το κάνει, είναι προτιμότερο να του επισημάνετε ότι με αυτόν τον τρόπο χαλά τη διαδικασία της επικοινωνίας.

Αυτό θα το καταφέρετε μόνο αν είστε καλός ακροατής. Δύο μέτρα και δύο σταθμά στις σχέσεις σπάνια φέρνουν αποτελέσματα.

6. Βοηθήστε το άλλο άτομο να γίνει κι εκείνο ενεργός ακροατής.

Αυτό μπορεί να γίνει ρωτώντας το αν έχει κατανοήσει όσα ειπώθηκαν ανάμεσά σας. Ζητήστε του να σας πει τι έχει καταλάβει. Αν δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει τι του είπατε, συνεχίστε μέχρι να καταλάβει.

7. Μην φοβάστε τη σιωπή.

Η ανθρώπινη επικοινωνία περιλαμβάνει πολύ περισσότερα από τον προφορικό λόγο. Πολλά μπορούν να ειπωθούν ακόμα και μέσα από τη σιωπή. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις η σιωπή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε άβολα. Χαλαρώστε. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται τη σιωπή για να συγκεντρώσουν τις σκέψεις τους και να νιώσουν ασφαλείς όσον αφορά την επικοινωνία τους με τους άλλους. Το σημαντικό που πρέπει να θυμάστε ακόμα και μέσα στη σιωπή είναι ότι εσείς πρέπει να παραμείνετε ενεργός ακροατής.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κανόνας 7-7-7: Η τακτική που κάθε υγιής σχέση θα πρέπει να ακολουθεί
Γιατί παραμελούμε συγγενείς και φίλους για τους νέους συντρόφους μας; Ίσως φταίνε… οι ορμόνες
Ποια είναι η νέα «θεραπεία» για τη μοναξιά; Κάντε έναν φίλο τον χρόνο
Ποιες είναι οι επιπτώσεις του έρωτα στον εγκέφαλό μας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση