Οκτώ θρεπτικά συστατικά για την προστασία της γήρανσης του εγκεφάλου

Η υγεία του εγκεφάλου είναι η δεύτερη πιο σημαντική συνιστώσα στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη του AARP το 2014.

Η υγεία του εγκεφάλου είναι η δεύτερη πιο σημαντική συνιστώσα στη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη του AARP το 2014. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να βιώσουν ένα φάσμα γνωστικών ζητήματων που ποικίλουν από μειωμένη κριτική σκέψη σέως άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ . Στο τεύχος του Μαρτίου του περιοδικού Food Technology που δημοσιεύθηκε από το Institute of Food Technologists ( IFT ), η εκδότρια Linda Milo Ohr γράφει για τις οκτώ θρεπτικές ουσίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να κρατήσετε το μυαλό σας σε καλή κατάσταση.

1. Οι φλαβανόλες του κακάο

Advertisment

Οι φλαβανόλες του κακάο έχουν συνδεθεί με βελτίωση του κυκλοφορικού και της υγείας της καρδιάς, ενώ η προκαταρκτική έρευνα δείχνει και μια πιθανή σύνδεση με την βελτίωση της μνήμης. Μια μελέτη έδειξε ότι οι φλαβανόλες του κακάο μπορεούν να βελτιώσουν τη λειτουργία ενός συγκεκριμένου τμήματος του εγκεφάλου που ονομάζεται η οδοντωτή έλικα , η οποία σχετίζεται με την ηλικία που συνδέεται με τη μνήμη (Brickman, 2014).

2. Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα

Τα Ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα έχουν από καιρό αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς καθώς και ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στη γνωστική υγεία. Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα ω – 3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων οδηγούν στη βελτίωση της μνήμης αντικειμένου αναγνώρισηδ, της χωρικής μνήμης και της μνήμης εντοπισμού (μνήμες που μπορούν συνειδητά να ανακληθούν, όπως τα γεγονότα και η γνώση), ενώ αντιστρέφεται και η ανταπόκριση της περιοχής της διατήρησης (Cutuli, 2014). Τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το λινέλαιο , και οι σπόροι Chia.

Advertisment

3. Η φωσφατιδυλοσερίνη και φωσφατιδικό οξύ

Δύο πιλοτικές μελέτες έδειξαν ότι ο συνδυασμός φωσφατιδυλοσερίνης και φωσφατιδικού οξέος μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της μνήμης, της διάθεσης και της γνωστικής λειτουργίας στους ηλικιωμένους (Lonza, 2014).

4. Καρύδια

Μια διατροφή συμπληρωμένη με καρύδια έχει ευεργετική επίδραση στη μείωση του κινδύνου, καθυστερώντας την έναρξη, ή την επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντικούς ( Muthaiyah, 2014).

5. Κιτικολίνη

Η κιτικολίνη είναι μία φυσική ουσία που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος και βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφαλικού ιστού, ο οποίος βοηθά στη ρύθμιση της μνήμης και των γνωστικών λειτουργιών, ενισχύει την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων και προστατεύει τις δομές των νευρώνων από τις ελεύθερες ρίζες. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα κιτικολίνης βοηθούν στη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας κατά τη γήρανση και προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες (Kyowa Hakko ΗΠΑ).

6. Χολίνη

Η χολίνη, η οποία συνδέεται με την υγεία του ήπατος και την υγεία των γυναικών, βοηθά το σύστημα επικοινωνίας των κυττάρων εντός του εγκεφάλου με το υπόλοιπο σώμα. Η χολίνη μπορεί επίσης να υποστηρίξει τον εγκέφαλο κατά τη γήρανση και συμβάλει στην πρόληψη των αλλαγών της χημείας του εγκεφάλου που οδηγούν σε μείωση της γνωστικής λειτουργίας και έκπτωση. Μια σημαντική πηγή χολίνης για τη διατροφή είναι τα αυγά.

7. Μαγνήσιο

Τα συμπληρώματα μαγνησίου συχνά συνιστάται για εκείνους που έχουν παρουσιάσει σοβαρές διασείσεις. Τα πλούσια σε μαγνήσιο τρόφιμα είναι το αβοκάντο, τα φασόλια σόγιας, οι μπανάνες και η μαύρη σοκολάτα.

8. Βατόμουρα

Τα βατόμουρα είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση επειδή διαθέτουν μια υψηλή συγκέντρωση ανθοκυανινών, ένα φλαβονοειδές που βελτιώνει την ποιότητα που προάγει την υγεία των τροφίμων. Μια μέτρια κατανάλωση βατόμουρων θα μπορούσε να προσφέρει νευρογνωστικά οφέλη, όπως η αύξηση της νευρωνικής σηματοδότησης στα κέντρα του εγκεφάλου.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση