Πρόσωπα - Γνώση

“Χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις δυνατότητές του” | Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου – Ιδρύτρια της nlpgreece®

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου, ίδρυσε και διευθύνει την nlpgreece®.

Με σπουδές στην ψυχολογία, Master of Social Science, Ph D σε Human Resource Development, προσεγγίζει συστημικά το δυναμικό των ανθρώπων. Διαθέτει πολυετή πείρα στην εφαρμογή του συστήματος Νευρο-Γλωσσικού Προγραμματισμού, NLP, για επαγγελματική διάκριση και προσωπική αποτελεσματικότητα και συνεισέφερε στον εμπλουτισμό του μοντέλου the Synolic® approach to human resource development.

Advertisment

Η Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου πραγματοποίησε ομιλία στο συνέδριο Leading Minds την Τετάρτη 16/02/2022 στο Stage C. Δείτε περισσότερα εδώ

leadingminds.gr/el/lm_speaker/aefthimiadou-iathanasopoulos/

-Κυρία Ευθυμιάδου είστε η ιδρύτρια και η διευθύντρια της nlpgreece®. Ποιοι λόγοι σας οδήγησαν να αφιερωθείτε στο σύστημα NLP;

Το σύστημα NLP ξεκίνησε στις Η.Π.Α. στις αρχές της δεκαετίας του ’70, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στη Σάντα Κρουζ, (UCSC – University of California, Santa Cruz), όπου μια ομάδα ανήσυχων μυαλών με διεπιστημονική μείξη γλωσσολογίας, ψυχολογίας, ανθρωπολογίας, όπως ο Richard Bandler, ο John Grinder, o Frank Pucelik, η Judith DeLozier, και αργότερα προστέθηκαν έγκριτοι συνεχιστές όπως ο Robert Dilts, γεμάτοι περιέργεια, ξεκίνησαν ένα project με στόχο να μελετήσουν και να καταλάβουν πώς κάποιοι άνθρωποι είναι διακριτά αποτελεσματικοί στον τομέα ενασχόλησής τους, σε αντίθεση με κάποιους άλλους που, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειές τους, δεν τα καταφέρναν. Κυρίαρχο ερώτημά τους ήταν “πώς σκέφτεται και λειτουργεί” το μυαλό κάποιου, όταν ενεργεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο και ποια η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Απώτερος σκοπός των δημιουργών του συστήματος ήταν, αφού εντοπίσουν τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά αναφορικά με τη διακριτή αποτελεσματικότητα κάποιων ανθρώπων, ή με αυτό που θα αποκαλούσαμε ταλαντούχες συμπεριφορές, να τα συνθέσουν με τρόπο που να μπορεί να μεταδοθεί αυτή η μοναδική γνώση.

Advertisment

Αυτό μας άφησε δύο βασικές παρακαταθήκες. Ένα σύστημα τεχνικών που προέρχονται από τις λεπτομέρειες στον τρόπο σκέψης και ενεργειών αυτών των ανθρώπων που διακρίνονταν για την αποτελεσματικότητα τους. Το δεύτερο που μας άφησαν είναι η μεθοδολογία να μελετούμε και να αποτυπώνουμε τα βήματα που ακολουθεί το μυαλό ενός ανθρώπου όταν παράγει μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Τι εννοώ εδώ. Μια συμπεριφορά εμπεριέχει έναν αλγόριθμο, ή, ακόμη πιο απλά, μια συνταγή, που αποκαλύπτει το πώς παράγεται το αποτέλεσμα. Βέβαια, αυτό το αποτέλεσμα άλλες φορές βολεύει κι άλλες δεν βολεύει τον ενδιαφερόμενο. Με άλλα λόγια, όταν μιλάμε για διακριτή αποτελεσματικότητα δεν αναφερόμαστε μόνο στο όταν κάποιος πετυχαίνει, αλλά και στο όταν κάποιος πετυχαίνει να αποτυγχάνει. Και τα δύο αποτελέσματα κουβαλούν έναν αλγόριθμο επιτυχούς έκβασής τους. Ποια είναι τα δομικά υλικά που κτίζουν το ένα ή το άλλο αποτέλεσμα; Πώς κάποιος πετυχαίνει και πώς κάποιος άλλος πετυχαίνει να αποτυγχάνει;

Αυτό είναι κάτι που προσωπικά πρωτοθαύμασα και θαυμάζω στο σύστημα NLP. Δηλαδή το γεγονός ότι εστιάζει στο να καταλάβουμε πώς λειτουργεί κάτι και όχι στο αν είναι σωστό ή λάθος, όπως ή πολλές φορές το εννοούμε μέσα από μια κοινωνική οπτική, ή να του αποδώσουμε μια ταμπέλα. Αυτή την περιέργεια, αυτή τη μαγική λέξη “πώς;” είναι που αγάπησα και αγαπώ μέχρι σήμερα, στο σύστημα NLP, ύστερα από τόσες δεκαετίες – πριν ακόμα κι από το 1998 όπου έφερα το σύστημα NLP από τις Η.Π.Α. στην Ελλάδα και ίδρυσα την nlpgreece®. Επιπλέον, αυτό είναι και μια σημαντική διαφορά στην προσέγγιση του συστήματος NLP σε σχέση με άλλες προσεγγίσεις.

Ο στόχος μου λοιπόν από το 1998, από την πρώτη μέρα που επέστρεψα στην Ελλάδα, και έκτοτε με όλη την ομάδα με την οποία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, και σε αποκλειστική συνεργασία με το NLP University, Santa Cruz, California, είναι να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση στα χέρια των ανθρώπων – ιδιωτών και επαγγελματιών – για να διευρύνουν τον τρόπο σκέψης τους, να αναπτύξουν ακόμη περισσότερες επιλογές και να ξέρουν οι ίδιοι πώς να σκέφτονται και να κάνουν τις τομές που θέλουν σε ρόλους και εγχειρήματα, όπως και για να αντιμετωπίζουν με ευρηματικότητα και ανθεκτικότητα καταστάσεις και προκλήσεις στην καθημερινότητάς τους.

-Ποια είναι η φιλοσοφία του συστήματος NLP και σε ποιους απευθύνεται;

Τα θεμέλια του συστήματος NLP είναι η διαδικασία modelling, η οποία αναφέρεται στην παρατήρηση, στη χαρτογράφηση, στην αποδόμηση και στον εντοπισμό κρίσιμων παραμέτρων που συντελούν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά ή ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Και φυσικά δύο σημαντικές λέξεις στη διαδικασία αυτή είναι η “περιέργεια” να καταλάβω το “πώς”.

Η μητέρα μου φτιάχνει ένα υπέροχο κέικ. Της είπα να μου δώσει τη συνταγή. Έβαλα τα υλικά, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ίδιο. Ενώ εκείνης είναι αφράτο και μυρωδάτο, το δικό μου ήταν εντελώς στεγνό και στην όψη περίεργο. Επομένως, διαφορετικό αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Πώς κατέληξε να έχω αυτό το αποτέλεσμα; Τελικά η διαφορά ήταν στη διαδικασία. Το κέικ είχε ειδική επεξεργασία των υλικών σε συγκεκριμένα στάδια. Εγώ, που νιώθω ότι δεν είμαι άνθρωπος της κουζίνας, δεν τήρησα την σειρά. Τα έβαλα με διαφορετική σειρά, για να μην πω όλα συγχρόνως μέσα. Αποτέλεσμα; Τι μου μαθαίνει έμενα αυτό; Τι στοιχεία είχε η δική μου διαδρομή εκτέλεσης της διαδικασίας. Όταν παρατηρείς ότι κάνεις το ίδιο πράγμα, ενώ περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα, χρειάζεται να μελετήσεις το πώς το κάνεις. Φανταστείτε τι γίνεται με τόσες άλλες ενέργειές μας, από το πρωί μέχρι το βράδυ, στην καθημερινότητά μας.

Επίσης, οι άλλοι άνθρωποι και ο τρόπος που διαχειρίζονται πράγματα, μπορεί να αποτελέσουν “δανειστικές βιβλιοθήκες” επιτυχημένων διαδρομών. Δυνητικά, επομένως, αποτελούμε πηγή ανταλλαγής γνώσης ο ένας για τον άλλον. Πώς το κάνει κάποιος άλλος καλά, και στη συγκεκριμένη περίπτωση η μητέρα μου, και έχει διαφορετικό αποτέλεσμα;

Σ’ αυτά τα σημεία στηρίζεται η φιλοσοφία του συστήματος με λίγα λόγια. Το NLP προσφέρει κατ΄αρχάς έδαφος για παρατήρηση και χαρτογράφηση. Να εντοπίσεις τον αλγόριθμο ή τη συνταγή και να βρεις τη λεπτομέρεια που φέρνει διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό προϋποθέτει δύο σημαντικά πράγματα: περιέργεια, ενδιαφέρον να μάθω, και μια μικρή λέξη, πώς.

Έτσι μπορούμε να χαρτογραφήσουμε τις διαδρομές που ακολουθεί το μυαλό, και να ανακαλύψουμε τι κάνουμε και με ποιον τρόπο. Δίνει, κατ’ αυτό τον τρόπο, την ευκαιρία να αναδείξουμε τις προσωπικές δυνατότητές μας, καθώς και να εμπλουτίσουμε το σκεπτικό μας με περισσότερες επιλογές στη διαχείριση καταστάσεων. Άλλωστε, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των νευροεπιστημών σχετικά με τη νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου, το μυαλό του ανθρώπου έχει πληθώρα δυνατοτήτων και εκπληκτική ικανότητα να μαθαίνει συνεχώς, να επεξεργάζεται νέες επιλογές, και να αναπτύσσεται. Σε αυτό το πεδίο ακριβώς έρχεται το ΝLP να προσφέρει τις τεχνικές και λύσεις.

 

"Χαρτογραφώντας τον ανθρώπινο εγκέφαλο και τις δυνατότητές του" | Συνέντευξη με την Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου - Ιδρύτρια της NLPGreece

-Με ποιους τρόπους δουλεύει η ομάδα σας;

Με βάση τις δύο παρακαταθήκες που μας άφησε, το σύστημα NLP αφορά σε mindset education. Eκπαιδεύει, δηλαδή, στο πώς να δημιουργεί ο καθένας τις κατάλληλες συνθήκες σκέψης για τη διαχείριση αλλαγών με ψυχική ανθεκτικότητα, την ανάπτυξη της ευρηματικότητας, την αναθεώρηση σχεδίων και την επιτυχή εφαρμογή στόχων, την υιοθέτηση νέων ρόλων, την αντιμετώπιση προκλήσεων, τη διασφάλιση υψηλών επαγγελματικών επιδόσεων και, γενικότερα, με διευρυμένο τρόπο σκέψης και περισσότερες επιλογές, να ανταποκρίνεται στα ζητούμενα της καθημερινότητας του: προσωπικής, επαγγελματικής, κοινωνικής.

Έτσι ως αποκλειστικοί εκπρόσωποι του NLP University, Santa Cruz, California, στην Ελλάδα και Κύπρο, στόχος όλης της ομάδας των Trainers και των επιστημονικών συνεργατών της nlpgreece® είναι με επιστημονικό τρόπο να δίνει στα χέρια του κάθε ιδιώτη και επαγγελματία το σύστημα NLP, καθώς και εξειδικευμένες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, υπάρχουν διάφορες επιλογές.

Καταρχάς υπάρχουν τα προγράμματα σπουδών – NLP University Certifications. Μαζί με Έλληνες πιστοποιημένους Trainers και τη διεθνή ομάδα του Πανεπιστημίου, εκπαιδεύουμε στην ολοκληρωμένη γνώση στο σύστημα NLP όσους θέλουν να το σπουδάσουν σε βάθος, με επιστημονική τεκμηρίωση, και να μάθουν πώς να το βάλουν σε εφαρμογή σε όλους τους τομείς και τους ρόλους της ζωής τους ή να το εντάξουν στον επαγγελματικό τομέα που δραστηριοποιούνται ή να το εξασκήσουν επαγγελματικά, δίνοντας τη δυνατότητα της καθοδήγησης άλλων ατόμων σε θέματα ανάπτυξης της αποτελεσματικότητάς τους σε τομείς της καθημερινότητάς τους.

Πέραν όμως των κύκλων σπουδών, έχουμε δημιουργήσει άξονες εκπαίδευσης και ειδικά προγράμματα, προσαρμοσμένα σε εξειδικευμένες ανάγκες.

– Στον τομέα της Προσωπικής Αποτελεσματικότητας (Personal Success), δίνονται καινοτόμες προσεγγίσεις και εργαλεία στον καθένα, για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά στην καθημερινότητά του προκλήσεις και νέους ρόλους, να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, όταν γίνονται αλλαγές γύρω του, να ξεφεύγει από συνήθειες και πεπατημένες, και να γνωρίζει πώς να δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων του, την προσωπική ισορροπία και τη συναισθηματική σταθερότητά του.

– Στον τομέα της Επαγγελματικής Διάκρισης (Professional Communication & Entrepreneuring), προσφέρονται προσεγγίσεις σε επαγγελματίες κάθε κλάδου, τις οποίες μπορούν να εντάξουν στον τομέα όπου δραστηριοποιούνται και να ξεχωρίσουν για την ευελιξία σκέψης, την ετοιμότητα λόγου και την επιχειρηματολογία με αφοπλιστική λογική. Επίσης, παρέχει εργαλεία με τα οποία μπορούν να αναδιαμορφώνουν το σκεπτικό τους σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, και να στήνουν το μυαλό τους γύρω από εγχειρήματα με τρόπο που να αναπτύσσουν την ευρηματικότητά τους και να προχωρούν τα σχέδιά τους.

– Στον τομέα της Συμβουλευτικής (Professional NLP Coaching & Consulting), ο οποίος αφορά σε ψυχολόγους, επαγγελματίες υγείας & coaches, προσφέρονται καινοτόμες προσεγγίσεις, για να εμπλουτίσουν το ρεπερτόριό τους με τρόπο που θα τους προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αποτελεσματικότητά τους, καθώς, συνδυάζοντας το ΝLP με το αντικείμενο εξειδίκευσής τους, είναι σε θέση να δίνουν λύση ακόμα και στα πιο επίμονα θέματα.

– Στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Οικογένειας (Education & Parenting), δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και γονείς να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση, θωρακίζοντας τα παιδιά με τεχνικές, ώστε να αναπτύξουν τον κόσμο των δυνατοτήτων τους και να στήσουν τη ζωή τους σε μια ωραιότερη και ποιοτικότερη εκδοχή τους εαυτού τους.

– Στον τομέα του Αθλητισμού (Sports), αθλητές και προπονητές μαθαίνουν πώς να δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να έχουν καλύτερο έλεγχο του σώματός τους και να αυξάνουν θεαματικά τις επιδόσεις τους.

– Στον τομέα της Υγείας (Health, Welfare), που είναι και το νεότερο πρωτόκολλο εξειδίκευσης που έχει δημιουργηθεί, οι επαγγελματίες υγείας εμπλουτίζουν την πλατφόρμα και το ρεπερτόριο των προσεγγίσεών τους με τεχνικές για το πώς να επιδράσουν στον τρόπο σκέψης (mindset) των πελατών τους, ώστε υιοθετώντας ένα νέο, πιο διευρυμένο σκεπτικό, να διευκολυνθεί η αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας και ευεξίας.

Σας θυμίζει κάτι αυτό σε σχέση με το Leading Minds festival; Το NLP προσφέρει εξειδικευμένες προσεγγίσεις και τεχνικές σε όλους τους τομείς που καλύπτετε μέσα από τα διάφορα stages σας.

Τέλος, η ομάδα των εκπαιδευμένων επιστημονικών συνεργατών και professional nlp coaches με τα αντίστοιχα backgrounds σε ψυχολογία, διατροφολογία, επικοινωνία, νομικές επιστήμες, εκπαίδευση, αναλαμβάνουν εξατομικευμένες περιπτώσεις ιδιωτών και επαγγελματιών μέσα από ατομικές συνεδρίες για τη διαχείριση ειδικών θεμάτων, ανάλογα με την ξεχωριστή ανάγκη του καθενός.

-Τι σημαίνει ο όρος NLP και τι είναι τα Πρωτόκολλα Εξειδικευμένων Εφαρμογών που έχετε διαμορφώσει;

Ευτύχησα να σπουδάσω και να εντρυφήσω στο σύστημα NLP από τους ίδιους τους δημιουργούς του. Η πρώτη λέξη η οποία χρησιμοποίησαν για να ονομάσουν τη διαδικασία και τα πρώτα ευρήματα ήταν “Meta”, που στα ελληνικά γνωρίζουμε ότι σημαίνει «πέρα από». Στη συνέχεια, και όπως εξελίσσονταν και δημιουργούνταν, ονομάστηκε Neuro Linguistic Programming. Νευρο Γλωσσικός Προγραμματισμός. Όταν τους ρώτησα γιατί επέλεξαν τελικά το δεύτερο, κι ενώ περίμενα κάποια περίπλοκη απάντηση, με αφοπλιστικό τρόπο μου εξήγησαν ότι επέλεξαν να το βαφτίσουν από τα τρία συστατικά που απαρτίζουν τη διαδρομή που ακολουθεί το μυαλό και διαμορφώνει μια συμπεριφορά.

Neuro (Νεύρο) – αναφέρεται, γενικά, στο νευροδίκτυο ως σύστημα που λαμβάνει, μεταφέρει, μέσω των αισθήσεών μας, ερεθίσματα από το εξωτερικό περιβάλλον και τα επεξεργάζεται, διαμορφώνοντας εμπειρίες.

Linguistic (Γλωσσικός) – αναφέρεται στη μεγάλη σημασία και στη χρησιμότητα της γλώσσας, με την ευρεία έννοιά της, ως εργαλείο απόδοσης νοημάτων στα ερεθίσματα αυτά του περιβάλλοντος και ως εργαλείο έκφρασης των εμπειριών που σχηματίζονται. Η “γλώσσα“ αναφέρεται τόσο στον προφορικό λόγο (λέξεις), όσο και στις κινήσεις και τις μικροσκοπικές εκφράσεις – micro muscle movements.

Programming (Προγραμματισμός) – αναφέρεται στα μοτίβα λειτουργίας (προγράμματα/patterns) που υιοθετούμε, και παράγονται από την αλληλεπίδραση των δύο προηγουμένων στοιχείων N και L, για να διαχειριστούμε το περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε.

Δηλαδή, ο κάθε άνθρωπος βιώνει, αντιλαμβάνεται και δίνει νόημα στις εμπειρίες του με τρόπο μοναδικό. Τα εξωτερικά ερεθίσματα που συλλαμβάνονται μέσω των αισθήσεων, φιλτράρονται προσθέτοντας, αφαιρώντας και αλλοιώνοντας στοιχεία με βάση τις αξίες, τα πιστεύω, την απόδοση νοήματος σε βιώματα. Έτσι, ο καθένας από μας διαμορφώνει μοτίβα με τα οποία αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και, τελικά, λειτουργεί. Τα μοτίβα αυτά καθορίζουν συμπεριφορές τις οποίες υιοθετούμε, το βαθμό με τον οποίο προχωράμε, πετυχαίνουμε ή δυσκολευόμαστε.

-Τι πρέπει να προσέχουμε σχετικά με τις υπηρεσίες NLP που παρέχονται σήμερα;

Εδώ και χρόνια το ενδιαφέρον για τα τρία γράμματα NLP είναι διαρκώς αυξανόμενο. Συνεχώς προστίθενται διάφορα ινστιτούτα, εκπαιδευτές, σύμβουλοι και σωματεία, που μιλούν για τις δυνατότητες προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, τις οποίες προσφέρουν μέσα από την παρακολούθηση προγραμμάτων, και παρέχουν ταυτόχρονα διάφορες βεβαιώσεις, διπλώματα και συναφείς περγαμηνές.

Ένας από τους στόχους της nlpgreece® από το 1998 που ξεκίνησε και στο πλαίσιο της αποκλειστικής εκπροσώπησης του NLP University, Santa Cruz, California, είναι να εκπαιδεύει και να ενημερώνει με επιστημονική γνώση και ήθος τους ενδιαφερομένους για το σύστημα NLP, τις θεμελιώδεις αρχές του, τις πρακτικές και τις πολλαπλές εφαρμογές του. Μέσα από την πάνω από 25 χρόνια πείρα μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και με τη συνεργασία μας με τη διεθνή κοινότητα του πανεπιστημίου, συγκεντρώσαμε πιστοποιημένες γνώσεις, εμπειρία και υλικό, που απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο με σκοπό:

⦁ Την έγκυρη και ακριβή αξιολόγηση της πληθώρας πληροφοριών σχετικά με το NLP

⦁ Τη διασφάλιση της εγκυρότητας του συστήματος

⦁ Τη διατήρηση των υψηλών προτύπων εκπαίδευσης των έγκριτων διεθνών σχολών

⦁ Τη δημιουργία ενός λεπτομερούς και τεκμηριωμένου πλαισίου ενημέρωσης και εφαρμογών προς κάλυψη κενών και αποφυγή της παραπληροφόρησης.

Γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε τους ενδιαφερόμενους να είναι πραγματικά σκεπτικιστές με σοβαρότητα και ακεραιότητα, να ρίχνουν μια πιο κριτική ματιά στο υλικό και στην πληροφορία που τους παρέχεται σχετικά με το NLP, τα προγράμματα, τις πιστοποιήσεις, τους φορείς πιστοποιήσεων, το επιστημονικό και ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την κατάρτιση και τους τίτλους που χρησιμοποιούν οι φερόμενοι ως «ειδικοί στο NLP». Τους καλούμε να επικοινωνούν μαζί μας και να μας ρωτούν, αν χρειάζονται κάποια πληροφορία ή περεταίρω διευκρίνιση.

-Στο Φεστιβάλ Ηγεσίας Leading Minds παρακολουθήσαμε την ομιλία σας με τίτλο: «Από τη Χαρτογράφηση Leading Minds στην Τεχνητή Νοημοσύνη. To NLP και η μελέτη της διακριτής αποτελεσματικότητας». Μπορείτε να μας εξηγήσετε με λίγα λόγια τα σημεία-κλειδιά της ομιλίας σας;

Θα ξεκινήσω προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη ομιλία προσκαλέσαμε και τον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Παύλο Σωτηριάδη και πρόεδρο του ομίλου Artificial Intelligence Catalyst, για να αναφερθούμε μαζί στη σύνδεση με την Τεχνητή Νοημοσύνη και το σύστημα NLP.

Όταν πρωτοξεκίνησε η μελέτη της διακριτής αποτελεσματικότητας όπως περιγράψαμε πιο πάνω, και η οποία οδήγησε στην ανάπτυξη του συστήματος NLP, η πρώτη ομάδα προτύπων που μελετήθηκε ήταν επιστήμονες από τον κλάδο της Ιατρικής και της Ψυχολογίας. Στη συνέχεια, η μελέτη επεκτάθηκε καλύπτοντας ένα μεγάλο εύρος πεδίων και κλάδων, όπως λ.χ. επιχειρήσεις, εκπαίδευση, νομικές επιστήμες, επικοινωνία. Το σύστημα NLP εμπλουτίστηκε με τεχνικές και συνεχίζει να εξειδικεύεται από τους επιγόνους του σε διάφορα πρωτόκολλα εφαρμογής, πράγμα που το καθιστά συνεχώς επίκαιρο, καθότι παράγονται νέες προσεγγίσεις. Δηλαδή, όπου υπάρχει διακριτή αποτελεσματικότητα, το σύστημα NLP μελετά να «εντοπίσει τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά» και συνθέτει και προσεγγίσεις για την αποτελεσματική επαφή με την ανθρώπινη συμπεριφορά, για τη διαμόρφωση ενός πιο ποιοτικού τρόπου σκέψης που προσδίδει προβάδισμα σε κινήσεις.

Εδώ και χρόνια μελετώνται leading minds και οι διαφορές στον τρόπο που σκέφτονταν και επιχειρούσαν. Παρουσιάσαμε ευρήματα σε απλά βήματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν μαγιά τρόπου σκέψης.

Στη συνέχεια, ο καθ. κ. Παύλος Σωτηριάδης έστησε γέφυρες για το πώς τέτοια ευρήματα και αυτή η γνώση μπορούν να συνεισφέρουν στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην ενίσχυση μοντέλων ευφυούς τρόπου σκέψης για την ανάπτυξη λύσεων στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής & λήψης αποφάσεων με γνώμονα την ηθική δεοντολογία.

Αποτελούμε εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για την Ελλάδα στους διεθνείς φορείς του ΝευροΓλωσσικού Προγραμματισμού συμμετέχοντας σε ερευνητικά προγράμματα. Συνεργαζόμαστε με επιστημονικές κοινότητες και επαγγελματικούς κλάδους στην Ελλάδα και το εξωτερικό (όπως το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το HEC Paris) για την άντληση συμπερασμάτων και σχεδιασμό προσεγγίσεων που καλύπτουν σύγχρονες ανάγκες.

Παρεμπιπτόντως, ένας από τους διεθνείς προσκεκλημένους μου, ήταν κι ο Robert Dilts, o οποίος μελέτησε το mindset των game changers και μας παρουσίασε ακόμη περισσότερες στρατηγικές στο ειδικό VIP workshop του.

https://leadingminds.gr/el/#register

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) είναι μια μνημειώδης απόδειξη της ανθρώπινης εφευρετικότητας και της συνεργασίας.

«Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος καταγράφονται στο σώμα μας. Η αποκατάσταση της σχέσης μας μαζί του αποτελεί την απαρχή

Ένα βιβλίο που «αγκαλιάζει» την καθημερινότητα του απλού ανθρώπου που στοχεύει στην ορθή ανατροφή του παιδιού του.

Έχετε μια φανταστική θέση εργασίας, με πλούσιες οικονομικές απολαβές και απίθανες προοπτικές εξέλιξης. Παράλληλα, διατηρείτε αρμονικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας,

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα..Θυμάμαι και πράγματα που έζησα αν είναι αλήθεια..Θυμάμαι όσα μου είπες και τα έζησα..Θυμάμαι αυλές,σπίτια φιλόξενα,Λερωμένα με σοκολάτα ρούχα και

Δραστηριότητες σύμφυτες με την έννοια της παρέας και ο χρόνος που μοιράζονται οι φίλοι μπορεί να είναι η λύση για τη βελτίωση της ψυχικής

Ο αλγόριθμος εντοπίζει με ακρίβεια καρκινικές περιοχές, μειώνοντας το χρόνο αναμονής για την τελική διάγνωση και διευκολύνοντας πολύ τη δουλειά των παθολογοανατόμων Η γρήγορη

Πρόσφατα Άρθρα

Έχετε μια φανταστική θέση εργασίας, με πλούσιες οικονομικές απολαβές και απίθανες προοπτικές εξέλιξης. Παράλληλα, διατηρείτε αρμονικές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους σας,

Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα..Θυμάμαι και πράγματα που έζησα αν είναι αλήθεια..Θυμάμαι όσα μου είπες και τα έζησα..Θυμάμαι αυλές,σπίτια φιλόξενα,Λερωμένα με σοκολάτα ρούχα και

Δραστηριότητες σύμφυτες με την έννοια της παρέας και ο χρόνος που μοιράζονται οι φίλοι μπορεί να είναι η λύση για τη βελτίωση της ψυχικής

Ο αλγόριθμος εντοπίζει με ακρίβεια καρκινικές περιοχές, μειώνοντας το χρόνο αναμονής για την τελική διάγνωση και διευκολύνοντας πολύ τη δουλειά των παθολογοανατόμων Η γρήγορη

Στο δικαστήριο κατατέθηκε ότι ο 44χρονος προσπάθησε να μεγαλώσει το παιδί του με μια διατροφή στην οποία όσοι την ακολουθούν μένουν χωρίς νερό και

Πίσω από αυτή τη φαινομενικά απλή ερώτηση, διέκρινα μια έκκληση για βοήθεια. Ο Τζον είναι έξυπνος τύπος με κοφτερό μυαλό και παρ’ όλα αυτά

Αν περιγράφαμε τον σύγχρονο κόσμο, πιθανότατα θα χρησιμοποιούσαμε τις λέξεις ταχύτητα, υποχρεώσεις, άγχος. Όπως είναι φυσικό, όλα αυτά καθιστούν δύσκολο να αποβάλλουμε, στο τέλος της ημέρας, την

Ένα green detox smoothie καθημερινά ή μέρα παρά μέρα είναι ιδανικός σύμμαχος για την αποτοξίνωση και την υγεία του οργανισμού. Οι περίοδοι αποτοξίνωσης είναι

Εναλλακτική Δράση