Η κατανάλωση πικρών τροφών είναι αποτελεσματικότερη από τη συμβατική θεραπεία…

Ατομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες αναπνευστικές διαταραχές χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση όταν οι αεραγωγοί τους «κλείνουν» – την ανακούφιση αυτή παρέχουν διαφορετικά

Ατομα με άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και άλλες αναπνευστικές διαταραχές χρειάζονται γρήγορη ανακούφιση όταν οι αεραγωγοί τους «κλείνουν» – την ανακούφιση αυτή παρέχουν διαφορετικά βρογχοδιασταλτικά φάρμακα τα οποία όμως συνδέονται με παρενέργειες. Ωστόσο πρόσφατα επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχει μια εντελώς φυσική θεραπευτική λύση για τις κρίσεις άσθματος η οποία μάλιστα δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τη συμβατική φαρμακευτική θεραπεία. Ποια είναι αυτή; Η κατανάλωση κάποιας πικρής τροφής ή άλλης πικρής ουσίας! Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS Biology» δείχνει τον μηχανισμό πίσω από τη σύνδεση πίκρας και χαλάρωσης των αεραγωγών.

Αποτελεσματικότερη μέθοδος από τα φάρμακα

Όταν μια κρίση άσθματος «χτυπά» οι αεραγωγοί συστέλλονται καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Οι πάσχοντες πρέπει λοιπόν να λάβουν γρήγορα κάποιο φάρμακο ώστε να χαλαρώσουν τους μυς των αεραγωγών και να επιτρέψουν στον αέρα να περνά πιο ελεύθερα.

Advertisment

Πριν από περίπου δύο χρόνια ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι αναπνευστικές οδοί διαθέτουν υποδοχείς για την πικρή γεύση όπως αυτοί στη γλώσσα. Μετά από την έκθεση σε πικρές ουσίες οι υποδοχείς μπορούν να διαστείλουν τους αεραγωγούς πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά σε σχέση με την πιο κοινή φαρμακευτική θεραπεία.

Μπλοκάρισμα στα κανάλια ασβεστίου

Τώρα οι ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης εξέτασαν ιστούς των αεραγωγών προκειμένου να μάθουν για ποιον λόγο η… πίκρα χαλαρώνει τους μυς. Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης άσθματος ασβέστιο ρέει άφθονο μέσα στα κύτταρα των αεραγωγών και συμβάλλει στη σύσπαση των μυών. Οι πικρές ουσίες όμως μπλοκάρουν τα κανάλια που επιτρέπουν στο ασβέστιο να εισέλθει στα κύτταρα, γεγονός που χαλαρώνει τους «σφιγμένους» ιστούς. Ετσι η πίκρα χαρίζει τελικά μεγάλη… γλύκα στους πάσχοντες από αναπνευστικές διαταραχές.

Θεοδώρα Τσώλη tovima.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά
Σκόνη κακάο: Τα θρεπτικά συστατικά και τα πλούσια οφέλη του στην υγεία
Ποιες τροφές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε μετά τη γυμναστική

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση