Τα ψέματα βλάπτουν σοβαρά την υγεία

Μία ζωή «εθισμένη» στα μικρά και μεγάλα ψέματα είναι ανθυγιεινή, ενώ αντίθετα όσοι άνθρωποι ψεύδονται ελάχιστα απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και καλύτερες σχέσεις, σύμφωνα με

Μία ζωή «εθισμένη» στα μικρά και μεγάλα ψέματα είναι ανθυγιεινή, ενώ αντίθετα όσοι άνθρωποι ψεύδονται ελάχιστα απολαμβάνουν καλύτερη υγεία και καλύτερες σχέσεις, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Ψυχολογίας.

Η μελέτη καταλήγει μάλιστα στο συμπέρασμα ότι δεν είναι επιβλαβή μόνο τα «σοβαρά» ψέματα, αλλά και τα μικρά «αθώα», που οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να λένε ευκολότερα. Όταν όμως το

Advertisment

άτομο καταφέρνει να ελέγχει τον εαυτό του και να λέει λιγότερα ψέματα, απολαμβάνει καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία.

Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου «Notre Dame» στην Ιντιάνα των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Ανίτα Κέλι μελέτησαν επί δέκα εβδομάδες 110 άτομα, ηλικίας 18-71 ετών, στο πλαίσιο έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το «The John Templeton Foundation», που προάγει τη σχέση επιστήμης και πνευματικότητας.

Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να σταματήσουν να λένε ψέματα στο χρονικό διάστημα που διήρκεσε η έρευνα, ενώ οι άλλοι μισοί δεν πήραν ανάλογη εντολή και συνεπώς μπορούσαν να συνεχίσουν να λένε τα ψεματάκια τους, όπως έκαναν καθημερινά (και όπως κάνουν συνήθως οι άνθρωποι, είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι).
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο μέσος άνθρωπος λέει περίπου 11 ψέματα την εβδομάδα.

Advertisment

Οι ερευνητές κατέγραφαν τη σωματική και ψυχική υγεία και των δύο ομάδων, καθώς και την ποιότητα των κοινωνικών και διαπροσωπικών σχέσεων που ανέπτυσσαν οι εθελοντές με τους άλλους ανθρώπους. Για να έχουν μία πιο σαφή εικόνα για το πόσα ψέματα πραγματικά έλεγαν οι συμμετέχοντες, οι επιστήμονες τους υπέβαλλαν σε τεστ «αλήθειας» με πολύγραφο.

Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στον αριθμό των ψεμάτων και στο επίπεδο της υγείας. Για παράδειγμα, όσοι εθελοντές έλεγαν τρία ψέματα λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ανέφεραν την ίδια εβδομάδα -κατά μέσον όρο- τέσσερα λιγότερα ψυχολογικά παράπονα (ένταση, μελαγχολία κ.α.), αλλά και τρία λιγότερα σωματικά παράπονα (πονόλαιμος, πονοκέφαλος κ.α.).

Όσοι συστηματικά έλεγαν λιγότερα ψέματα, έως την πέμπτη εβδομάδα του πειράματος είχαν φθάσει πλέον στο σημείο να νιώθουν πιο τίμιοι άνθρωποι και, παράλληλα, να δηλώνουν πως είχαν καλύτερη υγεία και μεγαλύτερη ψυχική ευεξία. Παράλληλα, οι σχέσεις με τους γύρω τους κυλούσαν πολύ πιο ομαλά.

Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται μάλλον δύσκολο να σταματήσει κανείς να λέει συνήθη ψεματάκια, η εμπειρία του πειράματος έδειξε ότι είναι εφικτό τελικά.
Μερικές από τις πιο κλασικές κατηγορίες καθημερινών ψεμάτων περιλαμβάνουν το να υπερβάλλει κανείς για τα επιτεύγματα τους, καθώς επίσης να λέει διάφορες δικαιολογίες (του τύπου «άργησα στη δουλειά γιατί ήταν άρρωστο το παιδί μου» κ.λπ.).

Πηγή: www.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τι ξεχωρίζει έναν ψυχοπαθή από έναν κοινωνιοπαθή; Δύο καθηγητές εξηγούν
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Doomscrolling: Τι είναι και πώς επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;
Κατάθλιψη και social media: Πόσο επηρεάζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα συναισθήματά μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση