Μαγικοί Συνδυασμοί Τροφών που πολλαπλασιάζουν τα οφέλη στον οργανισμό μας

Το να συνδυάζουμε μερικές συγκεκριμένες τροφές μεταξύ τους, δεν είναι μόνο καλό για την γεύση που θα προκύψει, αλλά και για την υγεία μας

Το να συνδυάζουμε μερικές συγκεκριμένες τροφές μεταξύ τους, δεν είναι μόνο καλό για την γεύση που θα προκύψει, αλλά και για την υγεία μας και την καταπολέμηση ασθενειών.

Οι τροφές επηρεάζουν την υγεία μας με μια σειρά από πολύπλοκους τρόπους και μπορεί να αποδειχθούν ακόμη πιο ωφέλιμες, όταν καταναλώνονται μαζί με κάποια άλλα.

Advertisment

Τα τελευταία 10 χρόνια, έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της συνέργειας των τροφών. Πριν από μια δεκαετία, δε γνωρίζαμε καν για φυτοχημικά όπως το λυκοπένιο (που έχει κάνει διάσημες τις ντομάτες) ή τις ανθοκυανίνες και την πτεροστιλβένη (που ανέδειξε της αξία των μύρτιλων) και υπάρχουν πολλά ακόμη που δε γνωρίζουμε.

Η έρευνα έχει αποδείξει πάντως ότι τα παρακάτω τρόφιμα είναι καλύτερα όταν τρώγονται μαζί.

Ντομάτες και αβοκάντο

Τον Ιούνιο, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Purdue, απέδειξε ότι οι θρεπτικές ουσίες των καροτενοειδών που βρίσκονται στα πολύχρωμα προϊόντα, όπως οι ντομάτες, δεν μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, αν δε συνδυάζονται με ένα ποσοστό λίπους.

Advertisment

Οι ντομάτες είναι γνωστές για το καροτενοειδές λυκοπένιο, που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Για να πάρετε όλα τα οφέλη τους, συνδυάστε τες με περίπου το ένα τέταρτο ενός αβοκάντο, που διαθέτει μονοακόρεστα λίπη. Άλλα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, D και Ε, απορροφώνται επίσης καλύτερα με λίγο λίπος, γι’ αυτό αναμίξτε τα, π.χ, με ελαιόλαδο, ελιές, τυρί ή άλλα υγιή λιπαρά στη σαλάτα σας.
Διαβάστε γιατί πρέπει να προτιμούμε κονσερβοποιημένη αντί για φρέσκια ντομάτα

Βρώμη και χυμός πορτοκαλιού

Εάν σας αρέσει αυτό το πρωινό, είστε στο σωστό δρόμο. Η βρώμη βοηθά στην υγεία της καρδιάς, αλλά αν την συνδυάσετε με βιταμίνη C, θα βοηθήσετε στη σταθεροποίηση των επιπέδων χοληστερόλης για να κρατήσετε τις αρτηρίες καθαρές.

Δεντρολίβανο και ψητά κρέατα

Αν και δεν υπάρχει τίποτα πιο νόστιμο από το μπάρμπεκιου στην αυλή, είναι αλήθεια ότι αυτός ο τρόπος ψησίματος μπορεί δυνητικά να δημιουργήσει καρκινογόνες χημικές ουσίες στο φαγητό σας. Όμως, μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να βοηθήσει. Η περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά φαίνεται να σταματά τη δημιουργία καρκινογόνων ουσιών κατά το μαγείρεμα. Ακόμη και λίγο εκχύλισμα δενδρολίβανου, το οποίο δεν έχει συνήθως ένα άρωμα, μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Σπανάκι και λεμόνι

O χυμός του λεμονιού μπορεί να νοστιμίσει μια σαλάτα, αλλά και να μετατρέψει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σε μια super υγιεινή τροφή. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτού του είδους τα λαχανικά, όπως το σπανάκι, το κατσαρό λάχανο, τα σέσκουλα κ.ά., περιέχουν σίδηρο, ο οποίος είναι ευκολότερα απορροφήσιμος από το σώμα μας, όταν συνδυάζεται με βιταμίνη C. Ο χυμός λεμονιού, λίγες φράουλες ή ακόμη, μερικές πιπεριές, μπορούν να βοηθήσουν να μετατραπεί το λαχανικό με σίδηρο, σε μια τροφή, παρόμοια με τα ψάρια και το κρέας. Και αυτό θα μας δώσει ενέργεια και θα βοηθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Μπρόκολο και ντομάτες

Συνδυάστε το λυκοπένιο της ντομάτας που καταπολεμά τον καρκίνο, με μπρόκολο, για επιπλέον προστασία κατά του καρκίνου του προστάτη. Το μπρόκολο, από μόνο του, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αλλά σε μια μελέτη του 2007, έδειξε ότι τα οφέλη του είναι ακόμη μεγαλύτερα, όταν συνδυάζεται με κάποια άλλη υπερτροφή.

Μήλα και σταφύλια

Θέλει κανείς φρουτοσαλάτα; Το φλαβονοειδές κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα μήλα, καθώς επίσης και στα μούρα, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αναπνευστικών προβλημάτων και κάποιων μορφών καρκίνου και να κρατήσει τη μνήμη ισχυρή.

Αλλά, όταν αυτές οι τροφές καταναλώνονται σε συνδυασμό με την κατεχίνη, ένα άλλο φλαβονοειδές που βρίσκεται στα μοβ σταφύλια, ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εμποδίσει τους θρόμβους στο αίμα και να βοηθήσει στην υγεία της καρδιάς. Άλλες καλές πηγές κατεχίνης είναι το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα και το πράσινο τσάι.

Κουρκουμάς και μαύρο πιπέρι

Το «χρυσαφένιο» αυτό μπαχαρικό που συχνά συναντάμε στα πιάτα με κάρυ, έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία μας, ανάμεσα στα οποία και η προστασία από τον διαβήτη. Αλλά, τα οφέλη του αυξάνονται σημαντικά όταν η κατανάλωσή του συνδυάζεται με την κατανάλωση μαύρου πιπεριού, το οποίο αυξάνει σημαντικά τη βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.

Γι’ αυτό, τα συμπληρώματα διατροφής της κουρκουμίνης (βασικής ένωσης του κουρκουμά) παρασκευάζονται συνήθως, σε συνδυασμό με εκχύλισμα μαύρου πιπεριού ή πιπερίνη (ένωση του πιπεριού).

Σκόρδο και ψάρι

Όποιος αναζητά επιπλέον προστασία για την καρδιά, θα ήταν καλό να αντικαταστήσει στο διαιτολόγιό του το κρέας με το ψάρι. Το σκόρδο από την άλλη, μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένες μορφές καρκίνου και αποτελεί μια φυσική ενίσχυση για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ωστόσο, ένα πιάτο με θαλασσινά μαγειρεμένα με σκόρδο θα είναι ακόμα πιο ωφέλιμο για την καρδιά και θα βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης. Το σκόρδο μπορεί να αποτρέψει την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, κάτι που παρατηρείται επίσης και σε όσους λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με ιχθυέλαιο.

Καλοί συνδυασμοί τροφών στην Α-κρεατοφαγική διατροφή.(lacto vegetarianism).
Ο φυτοφάγος, βέβαια, έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας με τη συμπληρωματική κάλυψη των αμινοξέων της μιας πρωτεΐνης με εκείνα της άλλης, ώστε τελικά να παίρνεται ένα μίγμα πρωτεϊνών υψηλής ποσότητας :

1) ρύζι+ όσπρια
2) ρύζι +σιτάλευρο +σόγια
3) ρύζι +σησάμι
4) ρύζι +γάλα
5) σιτάλευρο + φασόλια
6) καλαμποκάλευρο +φασόλια
7) φασόλια +γάλα
8) φιστίκια +γάλα

Oι κατάλληλοι συνδυασμοί στο τραπέζι μας

Tο ρύζι με τα όσπρια

Σε ορισμένα μέρη της Eλλάδας, αλλά και του κόσμου, συνηθίζουν να τρώνε τα όσπρια με ρύζι (π.χ., φακόρυζο, φασουλόρυζο κ.λπ.). Aυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά μια παραδοσιακή γευστική παραλλαγή, στην ουσία όμως είναι κάτι περισσότερο. Tα όσπρια είναι καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά τους λείπει ένα από τα εννέα απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα, το οποίο βρίσκεται στο ρύζι. Έτσι, αν μαγειρέψετε όσπρια με ρύζι, προσφέρετε στον οργανισμό σας πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, όπως αυτήν του κρέατος. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που το φακόρυζο αποτελεί ένα από τα πιο δυναμωτικά πιάτα της αραβικής κουζίνας, αφού οι πρωτεΐνες που δίνει είναι υψηλής διατροφικής αξίας και άκρως απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.
Xρήσιμη συμβουλή: Bράστε 2 φλιτζάνια φασόλια και λίγο πριν χυλώσουν προσθέστε 6 κουταλιές της σούπας ρύζι, 1 φλιτζάνι του τσαγιού βραστό νερό, 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο, αλάτι, πιπέρι και 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Bράστε το μείγμα για 15΄ και σερβίρετε το φασουλόρυζο με λεμόνι. (H συνταγή είναι για 6 άτομα.)

H ρίγανη στο μπριάμ

Tο μπριάμ είναι ένα δημοφιλές φαγητό, εύπεπτο και πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά που προέρχονται από το ελαιόλαδο. Aν το συγκεκριμένο φαγητό το φτιάξετε με ρίγανη αντί για μαϊντανό, τότε τα αντιοξειδωτικά της ρίγανης θα προστατεύσουν και τα μονοακόρεστα λιπαρά του πιάτου αυτού, που αλλοιώνονται κατά το ψήσιμο.
Xρήσιμη συμβουλή: Aνακατέψτε ελαιόλαδο με ψιλοκομμένο σκόρδο και μπόλικη ρίγανη και περιχύστε τα λαχανικά του μπριάμ πριν τα βάλετε στο φούρνο.

Λεμόνι και πορτοκάλι με το σπανάκι και τις φακές

Oι φακές και το σπανάκι είναι καλές πηγές σιδήρου, αλλά με χαμηλό ποσοστό βιοδιαθεσιμότητας (ειδικά το σπανάκι), πράγμα που σημαίνει ότι, ακόμα και αν καταναλώσετε μια μεγάλη μερίδα σπανακόρυζο, δε θα πάρετε επαρκείς ποσότητες σιδήρου, αφού αυτό το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται στο σπανάκι σε τέτοια χημική μορφή που δεν μπορεί να αφομοιωθεί καλά από τον οργανισμό. Aν όμως βάλετε στο σπανακόρυζο λεμόνι ή έπειτα από ένα κομμάτι σπανακόπιτα πιείτε αμέσως μια πορτοκαλάδα ή φάτε ένα ακτινίδιο, τότε η βιταμίνη C που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δε θα αφήσει το σίδηρο να χαθεί, αλλά αντίθετα θα διευκολύνει την απορρόφησή του από τον οργανισμό. Eκτός από τη βιταμίνη C, άλλα θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βέλτιστη απορρόφηση του σιδήρου είναι και το μηλικό οξύ του λευκού κρασιού.
Xρήσιμη συμβουλή: Πιείτε ένα ποτήρι λευκό κρασί μαζί με τις φακές σας ή, αντί για ξίδι, βάλτε λεμόνι, που ταιριάζει ιδιαίτερα στις φακές σαλάτα.

H ωμή σαλάτα με τα ζυμαρικά

Tα ζυμαρικά είναι πλούσια πηγή απλών υδατανθράκων. Γι’ αυτό, η κατανάλωσή τους προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στον οργανισμό, με την ανάλογη έκκριση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα και το πάγκρεας να κουράζεται και ο οργανισμός να καλείται να αποθηκεύσει λίπος. Aπό την άλλη, η ωμή σαλάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την αφομοίωση των υδατανθράκων κι έτσι σταματούν την απότομη άνοδο μεταγευματικής γλυκόζης, άρα και την αποθήκευση λίπους.
Xρήσιμη συμβουλή: Tην επόμενη φορά συνοδεύστε τα ζυμαρικά σας με μια σαλάτα που θα φτιάξετε με κάποια από τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά, όπως αγκινάρες, λαχανάκια Bρυξελλών, καρότα κ.λπ.

Tο αβοκάντο και το ελαιόλαδο με πράσινα λαχανικά

Συνήθως τις πράσινες σαλάτες τις καταναλώνουμε με λάδι, τώρα όμως έχουμε ακόμη ένα λόγο για να το κάνουμε. Tα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες όμως απορροφώνται από τον οργανισμό μόνο όταν συνοδεύονται με κάτι λιπαρό. Aν, για παράδειγμα, φάτε ένα σκέτο καρότο, θα αφομοιωθεί μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις βιταμίνες που περιέχει. Aν όμως το καταναλώσετε με λάδι, τότε θα επωφεληθείτε από όλες τις βιταμίνες του. Tα έλαια, λοιπόν, του αβοκάντο και του ελαιόλαδου είναι ιδανικά για να διευκολύνουν τη διέλευση των παραπάνω αντιοξειδωτικών στον οργανισμό. Tαυτόχρονα, επειδή τόσο το αβοκάντο όσο και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε βιταμίνη E, η οποία είναι πολύ ευαίσθητη στην οξείδωση, τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών προστατεύουν με τη σειρά τους από την οξείδωση της πολύτιμης αυτής βιταμίνης.
Aποτέλεσμα; Tέλεια προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.
Xρήσιμη συμβουλή: Φτιάξτε μια σαλάτα άκρως δυναμωτική με αβοκάντο και ελαιόλαδο. Aναμείξτε 1 μαρούλι με 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, 1 φλιτζάνι ρόδι, 1 αβοκάντο κομμένο σε φέτες και περιχύστε τα με μια σος που θα φτιάξετε χτυπώντας στο σέικερ 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας μέλι και το χυμό ενός λεμονιού.

Κουρκουμάς και σολομός

Η κουρκούμη έχει αντιφλεγμονώδεις και θεραπευτικές ιδιότητες. Ο σολομός έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Όταν αυτά τα δύο τρόφιμα συνδυαστούν, τότε οι ευεργετικές ιδιότητες των ω3 λιπαρών οξέων που υπάρχουν στο σολομό λαμβάνουν τεράστια ώθηση. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη προστασία του νευρικού συστήματος από τη φθορά του χρόνου. Επίσης, ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών, αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερόλης, η οποία βελτιώνει την υγεία της καρδιάς δεδομένου ότι προστατεύει τις αρτηρίες από την κακή χοληστερόλη.

Δημητριακά ολικής αλέσεως και κρεμμύδια

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το καλαμπόκι, το καφέ ρύζι, το κριθάρι και το σιτάρι περιέχουν σίδηρο και ψευδάργυρο σε διαφορετικές ποσότητες. Τα δύο αυτά μέταλλα απορροφούνται από το ανθρώπινο σώμα πολύ πιο εύκολα με την παρουσία των θειούχων ενώσεων που υπάρχουν στο κρεμμύδι. Οι ενώσεις αυτές είναι υπεύθυνες για τα δάκρυα που προκαλούνται κατά τον καθαρισμό των κρεμμυδιών, ωστόσο βοηθούν πολύ στην καλύτερη απορρόφηση των παραπάνω μετάλλων από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φασόλια με διάφορα λαχανικά

Τα φασόλια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Όταν συνδυαστούν με διάφορα λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως το σπανάκι και οι πατάτες, τότε βοηθούμε το σώμα μας να κινηθεί στην κατεύθυνση της απώλειας βάρους. Ο ανθρώπινος οργανισμός χρησιμοποιεί τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για να μεταβολίσει ιτις πρωτεΐνες σε σχέση με τους υδατάνθρακες και τα λίπη. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C δεν βοηθούν άμεσα στην απώλεια κιλών. Ωστόσο συνήθως περιέχουν υδατοδιαλυτές θρεπτικές ουσίες, γεγονός που τα κάνει να είναι τρόφιμα με πολύ χαμηλές θερμίδες. Ο συνδυασμός φασόλια και λαχανικά δεν θα επιτρέψει στον οργανισμό να αποκτήσει περιττά κιλά. Επίσης, η περιεκτικότητα σε σίδηρο από τα φασόλια απορροφάται καλύτερα από το ανθρώπινο σώμα με την ταυτόχρονη παρουσία της βιταμίνης C από τα λαχανικά.

Ντομάτα και ελαιόλαδο

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο, σε σημαντικές ποσότητες. Αυτό το αντιοξειδωτικό μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών ασθενειών. Το ελαιόλαδο, είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ ταυτόχρονα προωθεί τη δημιουργία της καλή χοληστερόλης στο σώμα. Το λυκοπένιο απορροφάται καλύτερα με την παρουσία του ελαιολάδου και είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την καρδιά. Επίσης βοηθάει στον καθαρισμό του αίματος. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών ενισχύει επίσης την πρωτεϊνοσύνθεση και βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος. Ορισμένοι πιστεύουν ότι μειώνει και τις επιπτώσεις της υπέρτασης.

Μπρόκολο και μουστάρδα

Το μπρόκολο είναι μια καλή πηγή Βιταμίνης C, αντιοξειδωτικών και μιας ένωσης που ονομάζεται σουλφοραφάνη. Αυτή η ένωση παρουσιάζει αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Η απορρόφηση της σουλφοραφάνης από τον οργανισμό είναι καλύτερη με την παρουσία ενός ενζύμου (myrosinase) που βρίσκεται στη μουστάρδα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο τροφών βοηθάει στην καταπολέμηση βακτηριακών λοιμώξεων στο ουροποιητικό, στο απεκκριτικό σύστημα, στο πεπτικό σύστημα και στο παχύ έντερο.

Tα «ναι» και τα «όχι» της διατροφής μας

Nαι

[check_list]

  • Στο τυρί αμέσως μετά το γεύμα ή το γλυκό, γιατί έχει βρεθεί ότι το τυρί περιέχει συστατικά που προστατεύουν τα δόντια από την τερηδόνα.
  • Στο συνδυασμό γευμάτων με μπαχαρικά, όπως το γαρίφαλο και η δάφνη, γιατί τα αιθέρια έλαιά τους, που απελευθερώνονται κατά το μαγείρεμα, είναι αντιοξειδωτικά και καταπραϋντικά.
  • Στη φέτα με τα ρεβίθια, γιατί ο συνδυασμός αυτός τα συμπληρώνει σε αμινοξέα. Σκέτα τα ρεβίθια περιέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. H δε φέτα, επειδή καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, δεν προσφέρει αρκετή ποσότητα πρωτεϊνών ώστε να καλύπτονται οι ημερήσιες ανάγκες και, επομένως, ο συνδυασμός τους τα αλληλοσυμπληρώνει.
  • Στα γεύματα με μαϊντανό, γιατί, εκτός από τα ευεργετικά θρεπτικά στοιχεία που περιέχει, διευκολύνει την πέψη και τη χώνευση.
  • Στις τροφές που είναι ψημένες στα κάρβουνα με δεντρολίβανο, γιατί οι αντιοξειδωτικές του ουσίες προφυλάσσουν από τις καρκινογόνες των ξεροψημένων τροφών.
  • Στα φαγητά με σάλτσα ντομάτας, γιατί η μαγειρεμένη, μη ξεφλουδισμένη ντομάτα έχει περισσότερο αφομοιώσιμο λυκοπένιο από την ωμή.
  • Στη δάφνη και τη ρίγανη στην ντομάτα, γιατί διευκολύνει την πέψη της μαγειρεμένης ντομάτας, η οποία, όσο πιο πολύ βράζεται, τόσο πιο δύσπεπτη γίνεται.[/check_list]

Όχι

[delete_list]

  • Στις φακές με τυρί, γιατί οι φακές περιέχουν σίδηρο με χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, ενώ το τυρί είναι πλούσιο σε ασβέστιο, με αποτέλεσμα τα δύο ιχνοστοιχεία να ανταγωνίζονται για την αφομοίωσή τους και το ασβέστιο τελικά να επικρατεί και να «εξουδετερώνει» το σίδηρο της φακής.
  • Στον καφέ ή στο μαύρο τσάι μετά το γεύμα, γιατί οι τανίνες και η καφεΐνη που περιέχουν αλληλεπιδρούν με τα ιχνοστοιχεία και τις βιταμίνες του γεύματος, με αποτέλεσμα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία να χάνονται στο πεπτικό σύστημα.[/delete_list]

Πηγές

pythagoreia-diatrofh.blogspot.gr
piperies-agiou-georgiou.blogspot.gr
www.dynamikhgynaika.gr

Διαβάστε για τους επικίνδυνους συνδυασμούς των φρούτων:

Η τυχαία φρουτοσαλάτα είναι χειρότερη από κοτόπουλο με τηγανιτές πατάτες

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συναισθηματική υπερφαγία: Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τρώμε για να καλύψουμε τα συναισθηματικά μας κενά
Δεκατιανό: 10 ιδανικά σνακ γεύματα που είναι τόσο νόστιμα όσο και θρεπτικά
Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Πόσες ημέρες μπορούμε να διατηρήσουμε τα μαγειρεμένα φαγητά στο ψυγείο;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση