, ,

7 εκπληκτικά οφέλη που μας προσφέρει η μπύρα

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτόμαστε τη σχέση της μπύρας με το σώμα μας, δεν μας αφήνει και πολύ θετική εντύπωση. Σκεφτόμαστε συνήθως το κοιλιακό

7 εκπληκτικά οφέλη που μας προσφέρει η μπύρα

Όταν οι περισσότεροι άνθρωποι σκεφτόμαστε τη σχέση της μπύρας με το σώμα μας, δεν μας αφήνει και πολύ θετική εντύπωση. Σκεφτόμαστε συνήθως το κοιλιακό λίπος. Όμως, τελικά, η κατανάλωση μπύρας δεν μας κάνει τόσο κακό, όσο φανταζόμαστε.

Για την ακρίβεια, οι έρευνες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπύρας (ένα – δύο ποτήρια ημερησίως) μπορεί ουσιαστικά να βελτιώσει την υγεία σας, από να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοπαθειών, μέχρι να ενδυναμώσει τα οστά σας. Μη νιώθετε άλλες τύψεις, λοιπόν, για τη δροσιστική μπύρα που απολαμβάνετε συχνά μετά τη δουλειά, κάνει πολλά περισσότερα από το να σας χαλαρώνει.

Advertisment

7 εκπληκτικά οφέλη της μπύρας

1. Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Η μπύρα όχι μόνο δεν έχει χοληστερόλη, αλλά βελτιώνει και τα ήδη υπάρχοντα επίπεδά σας. Για την ακρίβεια, η τακτική κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων θα ισορροπήσει την αναλογία HLD/LDL με τον σωστό τρόπο. Μάλιστα, μελέτη του Harvard συμπέρανε ότι όσες γυναίκες (25 – 40 ετών) έπιναν μπύρα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με όσες προτιμούσα άλλα αλκοολούχα ποτά.

2. Προστατεύει την υγεία των νεφρών

Φινλανδοί επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Ελσίνκι εξέτασαν 27.000 άνδρες μέσης ηλικίας, για να συμπεράνουν ότι η κατανάλωση μπύρας μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης νεφροπαθειών κατά 40%. Η μπύρα είναι διουρητική, οπότε καταφέρνει να καθαρίζει τα νεφρά.

3. Διαθέτει πολλές βιταμίνες Β

Η μπύρα φαίνεται τελικά ότι είναι αρκετά θρεπτική, παρά την κακή φήμη που έχει αποκτήσει. Διαθέτει υψηλά επίπεδα βιταμινών Β, ειδικά φολικού οξέος και μπορεί να καλύψει το 12.5% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης της Β6.

Advertisment

4. Ενδυναμώνει τα οστά μας

Η μπύρα είναι γνωστό ότι περιέχει υψηλά επίπεδα πυριτίου, μιας ουσίας που ενισχύει την ανάπτυξη των οστών. Βέβαια, πρέπει να μην πίνετε πολύ, διότι αν χάσετε την ισορροπία σας, αυξάνετε τον κίνδυνο καταγμάτων. Έτσι τουλάχιστον ισχυρίζονται επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη• αν και ένα ή δύο ποτήρια μπύρας την ημέρα ενδυναμώνουν τα οστά μας, η παραπάνω ποσότητα αυξάνει και τον κίνδυνο καταγμάτων.

5. Προστατεύει την υγεία της καρδιάς

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβανία βρήκε ότι η μαύρη μπύρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακού εμφράγματος. Μια άλλη μελέτη από την Ιταλία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κατανάλωναν μία μπύρα την ημέρα μείωναν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων κατά 31% λόγω των πολλών αντιοξειδωτικών που διαθέτει, τις φαινόλες δηλαδή, οι οποίες περιέχονται και στο κόκκινο κρασί.

6. Πλούσια πηγή φυτικών ινών

Η μπύρα φτιάχνεται από κριθάρι, το οποίο περιέχει β- γλυκάνη, φυτική διαλυτή ίνα που μπορεί να ενισχύσει την υγεία και τη σωστή λειτουργία του εντέρου.

7. Τονώνει την ψυχική και πνευματική υγεία

Δεν αποτελεί μυστικό το γεγονός ότι και μόνο λίγες γουλιές αλκοόλ μπορούν να ανακουφίσουν από στρες και η μπύρα εδώ κάνει καλή δουλειά. Ακόμα και ελάχιστες γουλιές μπύρας μπορούν να αυξήσουν την ποσότητα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλό σας, αφήνοντάς σας πιο χαλαρωμένους και ξεκούραστους. Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μπύρα μπορεί να προστατεύσει ακόμα και από νευροεκφυλιστικές νόσους όπως Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση