Κουνουπίδι το αντικαρκινικό και όχι μόνο…

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου John Hopkins της Βαλτιμόρης, 145 πειραματόζωα εξετέθησαν σε γνωστές ισχυρότατες καρκινογόνες ουσίες. Στα 120 από αυτά τα πειραματόζωα δίδετο

Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου John Hopkins της Βαλτιμόρης, 145 πειραματόζωα εξετέθησαν σε γνωστές ισχυρότατες καρκινογόνες ουσίες.
Στα 120 από αυτά τα πειραματόζωα δίδετο υψηλή ποσότητα σουλφοραφάνης που περιέχεται στο κουνουπίδι. Μετά από 50 ημέρες παρετηρήθη ότι το 68% των πειραματόζωων που δεν εδίδετο σολφοραφάνη ανέπτυξαν καρκίνους του μαστού, ενώ αυτά που έλαβαν
σουλφοραφάνη, μόνον το 26% παρουσίασε όγκους.

H σουλφοραφάνη επισπεύδει την ανάπτυξη ενζύμων στο σώμα, που εξουδετερώνει τις διάφορες τοξίνες πριν προλάβουν να επηρεάσουν και καταστρέψουν τα κύτταρα του οργανισμού και να τα μεταβάλλουν σε καρκινοειδή.

Advertisment

Το άλλο συστατικό του κουνουπιδιού, φαίνεται ότι μειώνει τις ποσότητες εστρογενών που πιστεύεται ότι ενθαρρύνουν την ανάπτυξη όγκων στα κύτταρα που είναι ευαίσθητα στις ορμόνες, όπως αυτών στον μαστό και προστάτη.
Εκτός αυτού το κουνουπίδι περιέχει επίσης και το σημαντικότατο συστατικό FOLATEπου θεωρείται άκρως σημαντικό στο διαιτολόγιο των γυναικών ηλικίας τεκνοποίησης, προλαβαίνοντας γενετικά προβλήματα όπως εγκεφάλου ή σπονδυλικής στήλης.
Πέραν όμως όλων αυτών, το κουνουπίδι περιέχει και έναν αριθμό άλλων χρησιμότατων συστατικών που πρέπει να αναφερθούν. Μια κούπα κουνουπίδι, περιέχει γύρω στο 67% της απαιτούμενης καθημερινής ποσότητας Βιταμίνης C, που βοηθά στην ισχυροποίηση του συστήματος άμυνας του οργανισμού, προστατεύοντάς το από μια σειρά παθήσεων. Σε συνδυασμό με την Βιταμίνη Ε και Β-καροτίνη, η Βιταμίνη C, προστατεύει από καρδιακά νοσήματα, καρκίνους και καταρράκτη.
Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί, ότι το κουνουπίδι περιέχει αμινοξέα (purines) που στον οργανισμό διασπώνται σε ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ όπως είναι γνωστό, είναι δυνατόν να οδηγήσει ισχυρούς πόνους στις αρθρώσεις

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γαύδος: Πρώτη στάση για πάνω από 4.000 και 75 διαφορετικά είδη μεταναστευτικών πουλιών
Η κλιματική αλλαγή έφερε κόκκινες «μέλισσες νάνους» στην Ευρώπη - Συναγερμός στους μελισσοκόμους
Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση