,

Πότε πρέπει να πείτε ΌΧΙ στον ορθοπαιδικό σας

Αν ο ορθοπεδικός σας θελήσει να σας κάνει ένεση με φυσιολογικό ορό στην άρθρωση του γόνατος σας, μάλλον έχει έρθει η ώρα να πείτε

Αν ο ορθοπεδικός σας θελήσει να σας κάνει ένεση με φυσιολογικό ορό στην άρθρωση του γόνατος σας, μάλλον έχει έρθει η ώρα να πείτε “όχι, ευχαριστώ !”. Το ίδιο πράγμα θα χρειαστεί να πείτε και στην πρόταση για τη λήψη των δημοφιλών συμπληρωμάτων γλυκοζαμίνης και χονδροϊτίνης που προτείνονται για τον πόνο της αρθρίτιδας .
Γιατί όχι λοιπόν; Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτές οι θεραπείες θα σας βοηθήσουν .
Αυτές είναι δύο από τα πιο πρόσφατες προσθήκες στον πίνακα των ιατρικών “ΟΧΙ” για γιατρούς και ασθενείς .
Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη λίστα είναι απλό . Πολλές από τις ιατρικές πράξεις που γίνονται στα ιατρεία, δεν έχουν κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα για τους ασθενείς. Πέραν του ότι αυτές οι πράξεις αποτελούν σπάταλη, ορισμένες από αυτές τις εξετάσεις και θεραπείες μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.
Σε έναν τέλειο κόσμο ,όταν τα δεδομένα που συγκεντρώνονται από κλινικές δοκιμές είναι συγκεκριμένα, θα πρέπει να λειτουργούν ως κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το ποιες θεραπείες έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Σε έναν τέλειο κόσμο οι γιατροί ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές, λαμβάνοντας υπόψη τη μοναδικότητα του κάθε ασθενούς. Έτσι η ιατρική πράξη είναι υψηλής ποιότητας, πιο οικονομική και πιο αποτελεσματική.
Σε έναν τέλειο κόσμο ο γιατρός, δεν θα προτείνει μια ακριβή αξονική τομογραφία, σε περιπτώσεις που το λιγότερο δαπανηρό υπερηχογράφημα μπορεί να κάνει την διάγνωση εξίσου καλά.
Μια πρόσφατη αμερικάνικη Εκστρατεία (https://www.choosingwisely.org/) που αφορά Γιατρούς και Ασθενείς, παροτρύνει την αποφυγή ιατρικών πράξεων που τα θεραπευτικά τους αποτελέσματα δεν έχουν αποδειχθεί.

Ούτε ο κόσμος λοιπόν, αλλά ούτε και η ιατρική κοινότητα δεν είναι τέλεια.

Η έρευνα έδειξε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι γιατροί δεν εναρμονίζουν τις ιατρικές τους πράξεις με τις νεότερες επιστημονικές μελέτες και έρευνες. Η άγνοια σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές που δημιουργούνται από την επιστημονική κοινότητα, η διαφορετική αντίληψη που μπορεί να έχει ένας γιατρός, όταν ο εργασιακός χώρος δεν υποστηρίζει την αλλαγή ή απλά όταν ο γιατρός δεν έχει το κίνητρο να αλλάξει.
Τα πέντε όχι και τόσο αναγκαίες ορθοπαιδικές πράξεις αποτελούν μέρος μιας συνολικής προσπάθειας από διαφορετικές ιατρικές ειδικότητες που ονομάζεται «Επιλέγοντας με Σύνεση» (Choosing Wisely®) και έχει ως σκοπό την αλλαγή νοοτροπίας γιατρών και ασθενών.

Advertisment

Τα ΌΧΙ στον Ορθοπαιδικό σας, με βάση τις κατευθυντήριες γραμμές από την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών (AOSS) , είναι οι εξής:
1. Το Υπερηχογράφημα ρουτίνας για τον έλεγχο της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης σε ασθενείς που νοσηλεύονται μετά από επέμβαση χειρουργικής αντικατάστασης ισχίου ή γόνατος και δεν έχουν συμπτώματα εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.
2. Εγχύσεις με φυσιολογικό ορό στο γόνατο για τον πόνο της αρθρίτιδας. Η έκπλυση της άρθρωσης του γόνατος με φυσιολογικό ορό δεν βελτιώνει τον πόνο, τη δυσκαμψία, την ευαισθησία, το οίδημα ή την ικανότητα βάδισης .
3. Γλυκοζαμίνη και χονδροϊτίνη ως συμπληρώματα για τον πόνο αρθρίτιδας στο γόνατο. Μετά από πολλά χρόνια έρευνας και χρήσης δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτά τα δημοφιλή συμπληρώματα βοηθούν στη μείωση του πόνου .
4. Πλευρικά πέλματα (σφήνες) για αρθριτικά γόνατα. Η ιδέα ήταν ότι τέτοια ενθέματα στο παπούτσι θα ανακούφιζαν τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες από την πίεση που δέχονται, αλλά υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι τέτοια ενθέματα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων.
5. Η τοποθέτηση νάρθηκα στον καρπό μετά από χειρουργική επέμβαση καρπιαίου σωλήνα. Η τοποθέτηση νάρθηκα μετά από μια τέτοια επέμβαση δεν βελτιώνει τα αποτελέσματα της αποκατάστασης και πολλές φορές μπορεί να προκαλέσει αυξημένη δυσκαμψία στην άρθρωση.

Το πρόγραμμα Choosing Wisely® λειτουργεί για περισσότερο από ένα χρόνο , και έχει συγκεντρώσει τις θεραπείες προς αποφυγή από σχεδόν εικοσιπέντε ιατρικές ειδικότητας και είναι γεμάτη εκπλήξεις!

www.piskopakis.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση