Συχνές μυκητιάσεις: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα

Η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη αναλύει το ζήτημα των συχνών μυκητιάσεων και τα βήματα της απαραίτητης παθολογικής εξέτασης.

Φωτογραφία με μυκητιάσεις

Συχνές μυκητιάσεις: Που οφείλονται και τι μπορεί να κρύβουν;

Γράφει η Δρ Αναστασία Μοσχοβάκη

Οι μύκητες είναι μικροοργανισμοί που εμφανίζουν σημαντική ποικιλία και διάδοση. Υπάρχουν χρήσιμοι για τον άνθρωπο μύκητες όπως οι ζυμομύκητες, παθογόνοι για τον άνθρωπο μύκητες (π.χ. δηλητηριώδη μανιτάρια) ή δυνητικώς παθογόνοι μύκητες που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν είναι παθογόνοι αλλά γίνονται παθογόνοι, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Ανάλογα με την θέση του οργάνου που προσβάλλεται προκύπτουν ανάλογα συμπτώματα. Η μυκητιασική στοματίτιδα χαρακτηρίζεται από λευκές, ανώδυνες κηλίδες στο στόμα με πιθανή ανάπτυξη ραγάδων στις γωνίες του στόματος. Άλλες δερματικές καντιντιάσεις είναι η παρωνυχία (διόγκωση δέρματος που περιβάλλει το νύχι), η ονυχομυκητίαση (λοίμωξη του νυχιού), το παράτριμμα (λοίμωξη δερματικών πτυχών με ερυθρότητα και φλύκταινες), η βαλανίτιδα (στην βάλανο του πέους), η μεσοδακτύλια διάβρωση (ανάμεσα στα δάκτυλα), η θυλακίτιδα (στα γένια), η περιεδρική καντιντίαση (γύρω από τον πρωκτό).

Συχνές μυκητιάσεις: Ένα συχνό παθολογικό πρόβλημα
Candida

H Candida αποτελεί το πιο κοινό γένος μύκητα που μπορεί να προσβάλλει τον άνθρωπο κύρια στο δέρμα, στον κόλπο, στο στόμα, στον φάρυγγα. Η αιδοιοκολπική καντιντίαση εκδηλώνεται με αύξηση των κολπικών εκκρίσεων, εμφάνιση ασυνήθιστων εκκρίσεων (π.χ. σαν «κομμένο» γάλα), ανάπτυξη κολπικού ερεθισμού, τοπικής φαγούρας, πόνου ή αίσθησης «καψίματος». Η εν τω βάθει καντιντίαση, προέρχεται είτε από αιματογενή διασπορά του μύκητα, είτε από εισχώρηση του μικροοργανισμού από επιφανειακά όργανα. Έτσι η εν τω βάθει λοίμωξη του οισοφάγου προκαλεί δυσπεπτικά ενοχλήματα, ξινίλα, δυσκαταποσία. Ενίοτε συμπτώματα δεν υπάρχουν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο πάσχων από μυκητιασική λοίμωξη έρχεται αντιμέτωπος με χρονίζουσες ή δυσάρεστες υποτροπές. Συχνότερα πρόκειται για γυναίκες με υποτροπιάζουσα κολπική μυκητίαση ή μυκητίαση ονύχων ή κάτω άκρων. Όταν υπάρχουν συχνές μυκητιάσεις τρία ενδεχόμενα υφίστανται:

1. Η πρώτη μυκητιασική φλεγμονή δεν έχει εκριζωθεί επιτυχώς. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν ο πάσχων δεν έχει λάβει σωστή αγωγή ή έχει λάβει τη σωστή αντιμυκητιασική θεραπεία με λανθασμένη διάρκεια.

2. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα δεν λειτουργεί με επάρκεια. Συνήθεις παράγοντες και υποκείμενα νοσήματα που προκαλούν κακή άμυνα έναντι των μυκήτων είναι τα νοσήματα των λευκών αιμοσφαιρίων, ο διαβήτης, η κακή διατροφή, η χρόνια χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων, η πλημμελής κυκλοφορία παραγόντων αίματος και λευκών αιμοσφαιρίων στις περιοχές που έχουν προσβληθεί λόγω κακής αιμάτωσης.

3. Όταν υπάρχουν κακές συνθήκες υγιεινής ή συνθήκες που ευνοούν την υπερβολική ανάπτυξη μυκήτων στο σώμα. Είναι για παράδειγμα σύνηθες οι μύκητες να μεταδίδονται από κακώς αποστειρωμένα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε επαγγελματικούς χώρους, όπως τα κομμωτήρια και τα κουρεία. Οι παχύσαρκοι που ιδρώνουν εύκολα είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη μυκητιάσεων σε υγρές πτυχές του σώματος που κάνουν «δίπλες». Οι ασθενείς που κάνουν κατάχρηση αντιβιοτικών αλλοιώνουν την ωφέλιμη μικροβιακή χλωρίδα του σώματος που είναι σημαντική για την αναστολή της υπερβολικής ανάπτυξης των μυκήτων.

https://enallaktikidrasi.com/2016/05/sychnes-mykitiaseis-ena-sychno-pathologiko-provlima/

Κατά την διάρκεια της παθολογικής εξέτασης, τα στοιχεία από το διατροφικό και επαγγελματικό ιστορικό, το ιστορικό των καθημερινών συνηθειών, τα συνoδά συμπτώματα, ορισμένα σημεία από την εξέταση (π.χ. εξέταση λαιμού, αναπνευστικό ψιθύρισμα, διερεύνηση διογκωμένων αδένων) πρέπει να αξιολογηθούν βέλτιστα. Κατά την παθολογική ιατρική εξέταση πρέπει οπωσδήποτε:

• Να εκτιμηθεί το μέγεθος του προσβαλλόμενου ιστού

• Να διερευνηθεί εάν πρόκειται για επιφανειακή μυκητίαση ή αν ο μύκητας κινδυνεύει να προσβάλλει βαθύτερους ιστούς

• Να εντοπιστεί το αίτιο των υποτροπών

• Να χορηγηθεί η αποτελεσματική θεραπεία που εξαρτάται από το είδος του μύκητα, το μέγεθος της προσβολής και την ποιότητα του ανοσοποιητικού συστήματος του πάσχοντος.

Συγγραφέας Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Συγγραφέας Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Η ιατρός ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη έχει εργαστεί επί χρόνια σε νοσοκομεία και είναι επιστημονική σύμβουλος σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικούς σταθμούς.
Έχει καταχωρηθεί στην διεθνή εγκυκλοπαίδεια WHO IS WHO.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε