Η σημασία του Κιρκαδικού Ρυθμού και πως να τον συντονίσετε

Οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι με ένα κιρκαδικό ρολόι το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και είναι συντονισμένη με τον κύκλο ημέρας – νύχτας/

Οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι με ένα κιρκαδικό ρολόι το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση και είναι συντονισμένη με τον κύκλο ημέρας – νύχτας/ φωτός- σκοταδιού. Το κρικαδικό μας ρολόι ρυθμίζει τον κιρκαδικό μας ρυθμό το οποίο ρυθμίζει την αίσθηση της υπνηλίας και της εγρήγορσης. Οποιαδήποτε διαταραχή στο κιρκαδικό μας ρολόι έχει κολοσσιαίες συνέπειες στην υγεία μας. Μια ολοκαίνουργια μελέτη που προορίζεται να δημοσιευτεί στο έγκριτο περιοδικό Science αναφέρεται στις επιπτώσεις που έχει η δυσλειτουργία του κιρκαδικού ρολογιού στον μεταβολισμό και στην υγεία των κυττάρων.

Η Διαδικασία Καύσης Ενέργειας των κυττάρων

Τα κύτταρα χρειάζονται ενέργεια για να παραμείνουν ζωντανά. Μέσα σε κάθε μας κύτταρο υπάρχουν ενεργειακά εργοστάσια που ονομάζονται μιτοχόνδρια. Τα μιτοχόνδρια ελέγχουν την ποσότητα ενέργειας που λαμβάνουν τα κύτταρά όταν ξεκουραζόμαστε και δεν υπάρχουν διαθέσιμα αποθέματα γλυκόζης από την τροφή. Το κιρκαδικό μας ρολόι συνεργάζεται με τα μιτοχόνδρια για να ενεργοποιηθεί ο κυτταρικός μηχανισμός καύσης ενέργειας.

Advertisment

«Τα κιρκαδικά ρολόγια είναι μαζί μας στη Γη γιατί έχουν να κάνουν με την ενέργεια» δήλωσε ο Joe Bass, MD, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης και ο καθηγητής Charles F Kettering, επικεφαλής του τμήματος ενδοκρινολογίας, μεταβολισμού και μοριακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Noorthwestern University Feinberg School of Medicine και ενδοκρινολόγος στο Northwestern Memorial Hospital είπε «Εάν ένας οργανισμός διαχειρίζεται την ενέργειά του ικανοποιητικά, έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Τα κύτταρα είναι περισσότερο ικανά να χρησιμοποιήσουν τα καύσιμα που χρειάζονται όταν το ρολόι δουλεύει σωστά.»

Οι ερευνητές αφαίρεσαν τα κιρκαδικά ρολόγια σε μια ομάδα ποντικιών εργαστηρίου και χρησιμοποίησαν ένα «stress test» για να αναλύσουν πως το ρολόι ρυθμίζει τα αποθέματα ενέργειας σε κατάσταση νηστείας. Τα ποντίκια που είχαν άθικτο το κιρκαδικό τους ρολόι δεν υπέστησαν καμία βλάβη στα μιτοχόνδρια, απεναντίας, τα ποντίκια που δεν είχαν κιρκαδικό ρολόι δεν μπορούσαν να μεταβολίσουν την αποθηκευμένη ενέργεια και δεν είχαν αποθέματα για να αποφύγουν την εξάντληση του ATP (η κύρια πηγή ενέργειας του κυττάρου).

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το κιρκαδικό ρολόι λειτουργεί σαν το σπίρτο που ανάβει τον εσωτερικό φούρνο τν κυττάρων. Στην κορυφή αυτού του σπίρτου υπάρχει μία ένωση που ονομάζεται NAD+ και τα μιτοχόνδρια περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται Sitruin 3 Το Sitruin 3 ενεργεί ως ο πυριτόλιθος που ανάβει το σπίρτο. Αυτή η διαδικασία είναι ουσιαστικά αυτό που κρατά τα κύτταρα ζωντανά κατά τη διάρκεια νηστειών, όπως αυτή του ύπνου. Χωρίς το κιρκαδικό ρολόι, τα ποντίκια δεν είχαν NAD+ για να ανάψουν το Sitruin 3 ώστε να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία καύσης ενέργειας κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Advertisment

Επιπλοκές στην Υγεία

Εάν τα κύτταρα σας δεν είναι ικανά να κάψουν αποθηκευμένη ενέργεια, τότε το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει την καμένα ενέργεια (γνωστό και ως αποθηκευμένο λίπος). Η σύνδεση μεταξύ του κιρκαδικού ρυθμού και της απώλειας βάρους είναι αδιαμφισβήτητη. Η σωστή λειτουργία λοιπόν του κιρκαδικού ρολογιού θα μπορούσε να είναι το κλειδί στην απώλεια βάρους και στη διαχείριση. Η μελέτη μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως υπάρχει σύνδεση και με την πρόληψη ασθενειών, περιλαμβανομένου του διαβήτη. Οι ερευνητές είναι ενθουσιασμένοι διότι τα ευρήματά τους μπορεί να οδηγήσουν σε θεραπείες μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την κιρκάδια διαταραχή. Καθώς η επιστήμη αποκαλύπτει ολοένα και περισσότερα μυστήρια που αφορούν το κιρκαδικό ρολόι, εσείς μπορείτε να ισορροπήσετε τον κιρκαδικό σας ρυθμό συντονίζοντας τον εαυτό σας με τον φυσικό κύκλο φωτός και σκοταδιού του ήλιου και τη σελήνης. Προσπαθήστε να κοιμάστε και να ξυπνάτε λίγο νωρίτερα και το κιρκαδικό σας ρολόι θα ισορροπήσει και θα λειτουργεί άψογα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση