Η Αγιουρβέδα, “η επιστήμη της υγιεινής διαβίωσης και µακροζωίας”, όπως συχνά λέγεται, έχει τις ρίζες της στον βεδικό πολιτισμό της αρχαίας Ινδίας. Πρόκειται για τον Ιατρικό κλάδο της βεδικής λογοτεχνίας, που περιλαμβάνει 27 επιστήμες. Είναι λοιπόν ένα πανάρχαιο Ινδικό σύστημα Ιατρικής, ηλικίας πάνω από 6000 έτη. Οι ολοκληρωμένες αγιουρβεδικές θεραπευτικές μέθοδοι ανέκαθεν γοήτευαν τους γιατρούς και τους θεραπευτές.
Λέγεται ότι ο Ιπποκράτης, ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της αρχαιοελληνικής Ιατρικής, είχε εμπνευστεί από την αγιουρβεδική διδασκαλία. Αποτέλεσε επίσης το θεμέλιο αρχαίων αιγυπτιακών και θιβετιανών μεθόδων θεραπείας. Πρόκειται για ένα σύστημα προληπτικής και θεραπευτικής ιατρικής. Η Αγιουρβέδα αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ολότητα, εξετάζοντας τη φύση του και στα τρία επίπεδα ύπαρξης Εξετάζει τις ασθένειες από µία ολιστική σκοπιά, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η διατροφή, το περιβάλλον (έμψυχο και άψυχο) είτε στο σπίτι µας είτε στη δουλειά µας, τον τρόπο ζωής µας και τον τρόπο σκέψης µας, την κληρονομικότητα.
Advertisment
Στόχος της είναι η υγιεινή διαβίωση και μακροζωία σε συνδυασμό µε την πνευματική εξέλιξη και επιτυχία. Οι συνδυασμοί των 5 στοιχείων από τα οποία αποτελείται το σώμα µας (αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό, γη) διαμορφώνουν τα doshas ολοκληρωμένες αρχές που ελέγχουν όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες) Vata, Pitta, Kapha. Η ισορροπία τους θεωρείται στην Αγιουρβέδα βασική προϋπόθεση για την τέλεια υγεία. Παράγοντες ισορροπίας τους αποτελούν: η διατροφή, η κίνηση, ο τρόπος ζωής και ο τρόπος σκέψης. Από τη στιγμή που γεννιέται ένας άνθρωπος τα Doshas που υπάρχουν ήδη µμέσα του, βρίσκονται σε µία χαρακτηριστική γι’ αυτόν σχέση, όσον αφορά τα σωματικά και πνευματικά χαρακτηριστικά του. Γι’ αυτόν το λόγο στην Αγιουρβέδα μιλάμε για συγκεκριμένο Αγιουρβεδικό τύπο ή ιδιοσυγκρασία. Αυτός ο διαχωρισμός µας επιτρέπει να μιλάμε για πιθανή φιλασθένεια του κάθε ατόμου και εξηγεί τις εκάστοτε αντιδράσεις του στην διατροφή, στα εξωτερικά ερεθίσματα, στο κλίμα και στις συνθήκες ζωής.
Υπάρχουν λοιπόν 10 αγιουρβεδικοί τύποι: Vata, Pitta, Kapha και οι συνδυασμοί τους. Η πρόληψη παίζει αποφασιστικό ρόλο στην αγιουρβεδική ιατρική, η οποία λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής, τη βαθιά κατανόηση της φύσης του κάθε ανθρώπου και την προσπάθειά του να εναρμονισθεί µε τους ρυθμούς της Δημιουργίας. Ανάλογα ποικίλες είναι και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις. Λαμβάνοντας σαν δεδομένο ότι σε κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας χώρος απόλυτης υγείας, ο οποίος βρίσκεται στο βαθύτερο επίπεδο της συνείδησής του, χρησιμοποιούνται διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι για να προσεγγίσουμε αυτήν την εσωτερική πηγή και να αποκαταστήσουμε αυτήν την αρμονική ισορροπία σώματος, πνεύματος και ψυχής. Αν επαναφέρουμε αυτήν την ισορροπία, τότε απελευθερώνονται δυνάμεις που µας βοηθούν να θεραπευτούμε µόνοι µας κι έτσι κάνουμε χρήση του δικού µας «εσωτερικού φαρμακείου».
Επίσης υπάρχουν πολλές αγιουρβεδικές θεραπείες που βοηθούν τον άνθρωπο να αυτοθεραπευθεί (Αγιουρβεδική φυτοθεραπεία, αρωµατοθεραπεία, μουσικοθεραπεία, χρωµατοθεραπεία, δίαιτα, σωματικές ασκήσεις, γιόγκα). Υιοθετώντας την αγιουρβεδική προσέγγιση δεν εγκαταλείπουμε τη συμβατική, αλλά την επεκτείνουμε. Το μίγμα της Αγιουρβέδα και της Δυτικής ιατρικής φέρνει κοντά την αρχαία σοφία και την σύγχρονη επιστήμη, που και τα δύο έχουν αποδειχθεί απολύτως συμβατά.
Advertisment
[quote_center]«Ο άνθρωπος είναι υγιής όταν οι λειτουργίες του σώματος όπως ο µεταβολισµός, η πέψη, η συνοχή των ιστών και οι απεκκρίσεις βρίσκονται σε ισορροπία και όταν η ψυχή, οι αισθήσεις και το πνεύμα βρίσκονται σε μόνιµη κατάσταση εσωτερικής ευτυχίας.»[/quote_center]
Sushruta, 750π.Χ
Σοφία Παπαδοπούλου Χημικός – Ερευνήτρια Ayurveda
Από το περιοδικό Holistic Life