, , , , , , ,

Θυρεοειδής: Οι τοξίνες που τον βλάπτουν και μία θεραπευτική συνταγή

Προστατεύστε τον θυρεοειδή σας μειώνοντας την έκθεση σε βλαβερές τοξίνες. Περιλαμβάνεται συνταγή ροφήματος για την βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λάρυγγα, στο μπροστινό μέρος του λαιμού και στις 2 πλευρές της τραχείας. Περιβάλλει την τραχεία από μπροστά και αποτελείται από 2 λοβούς που ενώνονται μεταξύ τους με ένα ενδιάμεσο τμήμα, τον ισθμό.

Ο συγκεκριμένος αδένας μοιάζει με ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιεί το ιώδιο για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, ενισχύουν την ανάπτυξη και έχουν αντίκτυπο σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του σώματος. Ωστόσο, η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες που ίσως προκαλέσουν διάφορα προβλήματα.

Advertisment

Ειδικότερα, οι ασθένειες του θυρεοειδούς λαμβάνουν μορφή επιδημίας με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Ευτυχώς, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ελαχιστοποιώντας την έκθεσή μας στις τοξικές ενώσεις. Ωστόσο, οι 7 από τις ενώσεις αυτές βρίσκονται συχνά στα σπίτια μας και τις χρησιμοποιούμε σε τακτική βάση:

Φυτοφάρμακα

Μελέτες, έχουν δείξει ότι πολλά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται καθημερινά επηρεάζουν την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Advertisment

Διαβάστε: Πως να αφαιρέσετε τα φυτοφάρμακα από τα φρούτα και τα λαχανικά σας

Πλαστικό

Το πλαστικό είναι γενικά βλαβερό για την υγεία και το σώμα μας, όπως επίσης και για τον θυρεοειδή αδένα. Τα πλαστικά μπουκάλια απελευθερώνουν μια χημική ουσία που ονομάζεται αντιμόνιο, το οποίο αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Σε μια έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο του αντιμονίου που βρέθηκε σε πλαστικά μπουκάλια χυμών και νερού ήταν 2,5% υψηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται ασφαλές. Επιπλέον, η δισφαινόλη Α (BPA) και οι φθαλικές ενώσεις μειώνουν σημαντικά τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Βρώμιο

Το βρώμιο βρίσκεται σχεδόν στα πάντα – από τα καθαριστικά πισίνας μέχρι ορισμένα είδη τροφίμων – και είναι εξαιρετικά τοξικό για τον θυρεοειδή. Ακόμη και υγιή άτομα μπορεί συχνά να έχουν αυξημένα επίπεδα από την ουσία αυτή στον οργανισμό τους.

Υπερχλωρικό άλας

Πρόκειται για ένα απόβλητο που παράγεται από τα καύσιμα των τζετ και των πυραύλων. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), βρίσκεται στο νερό που χρησιμοποιείται για τα φρούτα και τα λαχανικά και ακόμη και στο πόσιμο νερό. Έτσι, σχεδόν όλοι μας έχουμε εκτεθεί σε μεγάλο βαθμό στις βλαβερές επιπτώσεις του.

Φασόλια σόγιας

Οι πρωτεΐνες σόγιας βρέθηκε ότι αδρανοποιούν τη θυρεοειδική υπεροξειδάση. Περιέχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία διαταράσσουν τη λειτουργία του συγκεκριμένου αδένα αφού μπλοκάρουν την έκκριση των ορμονών του θυρεοειδούς καθώς και την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιήσει το ιώδιο.

Αλογόνα

Τα αλογόνα περιλαμβάνουν το φθόριο και το χλώριο, τα οποία εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του θυρεοειδούς. Η υπερέκθεση σε αλογόνα οδηγεί σε διακοπή της μεταφοράς του ιωδίου, ενώ απορροφώνται μέσω των τροφίμων, του νερού, ακόμα και του περιβάλλοντος.

Φθόριο

Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, το φθόριο συνταγογραφούνταν σε μικρές αναλογίες των 2-5 mg σε καθημερινή βάση για μια περίοδο 1 μήνα για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού.

 

Διαβάστε παρακάτω τη συνταγή για ένα καταπληκτικό φυσικό ρόφημα το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς σας

Συνταγή

Συστατικά

• 1/4 της κουταλιάς της σούπας τριμμένο τζίντζερ

• 1/2 κουταλιά της σούπας κανέλα

• 3/4 του ποτηριού φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκάλι (περίπου 3 πορτοκάλια)

• 1/4 του ποτηριού φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού (περίπου 1-2 λεμόνια)

• 1 ποτήρι με 100% χυμός κράνμπερι (χωρίς ζάχαρη)

• ¼ της κουταλιάς της σούπας μοσχοκάρυδο

• 7 ποτήρια απιονισμένο νερό

Μέθοδος παρασκευής

Βράστε το νερό, χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέστε τον χυμό κράνμπερι, το τζίντζερ, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο ανακατεύοντας παράλληλα. Αφού ανακατέψετε καλά το μείγμα, αφήστε το να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Τέλος, προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού, τον χυμό λεμονιού και λίγα παγάκια.

Απολαύστε το!

Προσοχή: Ζητήστε τη συμβουλή του κατάλληλου επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε θεραπευτική συνταγή. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο
Υπουργείο Υγείας: Ανακοίνωσε την αποστολή ακριβών φαρμάκων στο σπίτι | Ποιες παθήσεις αφορά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση