Αυτή η θεωρία βασίζεται σε μία μελέτη που έγινε το 2008 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Economic Journal», από τον Δρ. Γιάννη Γεωργέλη (καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μπρουνέλ) σε συνεργασία με τους Andrew E. Clark, Ed Diener, Yannis Georgellis, και Richard E. Lucas, .
Advertisment
Μελέτησαν για είκοσι χρόνια τα στοιχεία μιας έρευνας που έγινε στη Γερμανία, και έφτασαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι προσαρμόζονται πλήρως σε νέες καταστάσεις στη ζωή τους, όπως ο γάμος, το διαζύγιο, η χηρεία, η γέννηση ενός παιδιού.
Για παράδειγμα, ο θάνατος ενός συζύγου είναι ένα πολύ άσχημο γεγονός που συνοδεύεται από ριζική πτώση του επιπέδου της ευτυχίας. Όμως κατά τη διάρκεια του έτους η ευτυχία αυξάνεται, και μέσα σε δύο χρόνια επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα, ενώ μπορεί και να ξεπεράσει τη γραμμή βάσης.
Παρόμοιο μοτίβο παρουσιάζεται στα περισσότερα αρνητικά, αλλά και θετικά γεγονότα. Οι άνθρωποι παίρνουν τα πάνω τους μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.
Advertisment
Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποια γραφήματα από την συγκεκριμένη μελέτη. Παρατηρείστε ότι σχεδόν σε όλα τα διαγράμματα, τα επίπεδα ευτυχίας επανήλθαν στην αρχική τιμή. Η μόνη εξαίρεση ήταν η περίπτωση που έμενε άνεργος κάποιος άντρας. Αυτό το συμβάν προκαλούσε δυστυχία για όσο διάστημα διαρκούσε.
___
___
Πηγή: «Lags And Leads in Life Satisfaction: a Test of the Baseline Hypothesis«
by Αντικλείδι , https://antikleidi.com