Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές ευκαιρίες γνωριμιών με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, ενώ παράλληλα εισάγουν τον χρήστη σε νέα ερεθίσματα σχετικά με το τί γίνεται στον κόσμο σε όλους τους τομείς. Δεν είναι περίεργο που οι χρήστες αυτών των σελίδων αυξάνονται με όλο και ταχύτερο ρυθμό, καθώς εκεί μπορεί κανείς να βρει πολλά περισσότερα από όσα υπάρχουν γύρω του στην απτή καθημερινότητα του.
Για πολλούς ανθρώπους αυτές οι σελίδες γίνονται, κατά κάποιο τρόπο, σημαντικό κομμάτι της ζωής τους, αφού συνομιλούν καθημερινά με φίλους, αναρτούν στιγμιότυπα από σημαντικές του στιγμές και αναπτύσσουν μια δική τους «προσωπικότητα», ταιριαστή με το όλο διαδικτυακό περιβάλλον. Είναι ένας μικρόκοσμος που απλώνεται στα χέρια του χρήστη μέσα σε δευτερόλεπτα, αποκαλύπτοντας μία εικονική πραγματικότητα, που ελάχιστα κανείς μπορεί να γνωρίζει αν είναι αληθινή. Τα πολλαπλά ερεθίσματα που προβάλλονται συνέχεια σε τέτοιου είδους sites συνήθως δείχνουν μία ωραιοποιημένη εικόνα για το τί ζει, αισθάνεται και βιώνει ο καθένας. Προκειμένου να διατηρηθεί μία αξιοπρόσεκτη εικόνα, οι χρήστες τείνουν να υπερβάλλουν τις καλές τους στιγμές, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα σχόλια ή την προσοχή των άλλων.
Advertisment
Όσο και αν φαίνεται περίεργο, ωστόσο η περιήγηση σε τέτοιες σελίδες μπορεί να αποβεί αρνητική για την προσωπική μας αύρα. Ο λόγος που κάτι τέτοιο συμβαίνει είναι γιατί υπάρχουν φορές που κάποιος μπορεί να δώσει υπερβολική σημασία σε όσα βλέπει να συμβαίνουν σε άλλους, και να τα αντιπαραβάλλει με την δική του ζωή- και τα ψεγάδια που αυτή έχει. Θεωρώντας ότι άλλοι περνούν καλύτερα στη ζωή τους (ειδικά φίλοι και κοντινά του πρόσωπα), μπορεί να αισθανθεί μειονεκτικά απέναντι τους, ακόμα και να πιστέψει σοβαρά πως οι άλλοι είναι πιο τυχεροί και πιο ευτυχισμένοι σε σχέση με τον ίδιο. Καθώς περνούν οι μέρες, αυτή η πεποίθηση ριζώνει όλο και πιο πολύ εντός του, μειώνοντας την ψυχολογική του σταθερότητα και την θετικότητα του. Ως αποτέλεσμα, η ίδια η αύρα αρχίζει να χάνει λίγο λίγο την δύναμη της, επηρεασμένη από την εσωτερική κατάπτωση του ατόμου. Όλο αυτό λειτουργεί σαν φαύλος κύκλος, που εν τέλει αφήνει το άτομο να αισθάνεται μειονεκτικά για το όσα το ίδιο δεν ζει και απολαμβάνει, σε αντίθεση με τους άλλους- ή μάλλον, σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ότι απολαμβάνουν οι άλλοι.
Το σημαντικό εδώ είναι να κατανοήσει ο καθένας πως η «ζωή» στο διαδίκτυο διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες, που αναγκαστικά χρειάζεται ο καθένας να ακολουθεί. Αυτό απαιτεί να εμφανίζει ο καθένας την μισή αλήθεια από όσα πραγματικά βιώνει στην καθημερινότητα του. Χρειάζεται ψυχραμία και λογική πριν ο καθένας αρχίζει να συγκρίνει την δική του ζωή με όσα συνεχώς αναρτώνται στους κυβερνοχώρους του Ίντερνετ. Αυτό θα αποβεί βοηθητικό όχι μόνο για την ψυολογική του υγεία, αλλά και για την ενεργειακή του.
Γιονίντα Ντρίζα
Advertisment
Ενεργειακή Θεραπεύτρια – Συγγραφέας