,

Τι είναι η Χειροπρακτική;

Από το περιοδικό Holistic Life Τι είναι η χειροπρακτική; Η χειροπρακτική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας στην Αμερική μετά την κλασσική ιατρική και την

Από το περιοδικό Holistic Life

Τι είναι η χειροπρακτική; Η χειροπρακτική είναι ο τρίτος θεραπευτικός κλάδος υγείας στην Αμερική μετά την κλασσική ιατρική και την οδοντιατρική. Είναι ένα αφάρμακο θεραπευτικό σύστημα που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη.

Advertisment

Αναφέρεται σε προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, την οποία οι επιστήμονες της χειροπρακτικής προσπαθούν να επαναφέρουν στη σωστή θέση. Ταυτόχρονα, επαναφέρεται στην κανονική του λειτουργία και το νευρικό σύστημα, γεγονός που βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για θεραπεία.

Ασχολείται με τη ζωτική δύναμη του σώματός μας, τη νευρική ενέργεια. Αν η ροή της νευρικής ενέργειας επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, προκαλεί δυσλειτουργία των οργάνων και των μελών του σώματος και κατ’ επέκταση προβλήματα υγείας.

Στην ορολογία της επιστήμης της χειροπρακτικής, την αιτία που προκαλεί τα προβλήματα στο νευρικό σύστημα την αποκαλούμε “sublaxation” (υπερξάρθρωση). Η υπερξάρθρωση σε αντίστοιχη ορολογία στα ελληνικά είναι η εξάρθρωση μέσα στο “χώρο” της άρθρωσης.

Advertisment

Αφού αποκλειστεί η παθολογία στα διάφορα προβλήματα, στο σημείο αυτό χρειάζεται και μία συντρέχουσα βοήθεια, ο επιστήμονας της χειροπρακτικής, εξειδικευμένος σε αυτή την επιστήμη, με συγκεκριμένες τεχνικές ανάλογα με την ηλικία και το πρόβλημα, με τα χέρια – εξ ου και η λέξη χειροπρακτική (πράττω δια της χειρός)- ή με τη βοήθεια μηχανημάτων αποκλειστικά της επιστήμης αυτής, επαναφέρει ή βελτιώνει το πρόβλημα του ατόμου, έτσι ώστε να επανέλθει στην κανονική της λειτουργία η σπονδυλική στήλη και να ελευθερωθεί το νευρικό σύστημα που μας χαρίζει υγεία, ευεξία και μας γεμίζει ενέργεια.

Στην Ελλάδα υπάρχει ο Ελληνικός Σύλλογος Ελλήνων Χειροπρακτών που μπορείτε να αποταθείτε και υπάγεται στην European Uniοn of Chiropractic.

Η πρώτη επίσκεψη στον Χειροπράκτη

Τι θα ακολουθήσει

Ίσως να έχετε την περιέργεια για το τι θα συμβεί μέσα στην επόμενη μισή ώρα (περίπου), κατά την επίσκεψή σας στον Χειροπράκτη και τι θα ακολουθήσει μετά από αυτήν. Σύντομα ο χειροπράκτης θα σας συναντήσει για πρώτη φορά. Όλοι οι χειροπράκτες που είναι εγγεγραμμένοι στο Σύλλογο Ελλήνων Χειροπρακτών, έχουν αποφοιτήσει από διεθνώς αναγνωρισμένα κολέγια, πανεπιστημιακού επιπέδου, μετά από μία τουλάχιστον τετραετή φοίτηση.

Το πρώτο πράγμα μετά τη γνωριμία σας, είναι η λήψη του ιατρικού ιστορικού σας. Δηλαδή αρχικά, ο χειροπράκτης θα σας ρωτήσει για ποιον λόγο έχετε έρθει να τον επισκεφτείτε, δίνοντάς σας την ευκαιρία να συζητήσετε το πρόβλημά σας.

Στη συνέχεια θα σας απευθύνει αρκετές ερωτήσεις, όχι μόνο για το συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά και για το μέχρι στιγμής ιστορικό τη υγείας σας. Μερικές από αυτές τις ερωτήσεις μπορεί να σας φανούν άσχετες με το πρόβλημά σας αλλά δεν είναι. Το αντίθετο, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εικόνα της σωματικής σας κατάστασης κι γενικότερα της υγείας σας. Αυτό, θα επιτρέψει στο χειροπράκτη να αποκτήσει μια σφαιρική άποψη του προβλήματος και να αποφασίσει για το αν είναι απαραίτητη η παραπομπή σας σε κάποιον παθολόγο ή γιατρό άλλης ειδικότητας πριν τη θεραπεία σας.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ο χειροπράκτης θα κρατήσει όλες τις πληροφορίες εμπιστευτικές και ότι κανείς δεν θα έχει πρόσβαση σε αυτές χωρίς την δική σας άδεια.

Μετά τη λήψη του ιστορικού σας, ο χειροπράκτης θα προχωρήσει στη φυσική εξέταση. Η εξέταση αυτή επικεντρώνεται κυρίως στο μυοσκελετικό και νευρικό σύστημα (σπονδυλική στήλη, άνω και κάτω άκρα) αλλά μπορεί να συμπεριλάβει, αν κριθεί αναγκαίο, και το αναπνευστικό, την καρδιά και την περιοχή της κοιλιάς σας.

Τέλος, εάν το κρίνει αναγκαίο, θα σας παραπέμψει σε κάποιον παθολόγο για περαιτέρω εξετάσεις.

Η χρήση των ακτινογραφιών

Για την καλύτερη εικόνα του προβλήματός σας, μπορεί να χρειάζεται η λήψη κάποιων ακτινογραφιών. Οι ακτινογραφίες επιτρέπουν στον χειροπράκτη να έχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, έτσι ώστε να είναι πιο ακριβής στη διάγνωσή του, αλλά και στη θεραπεία σας. Επειδή όμως μια τέτοια εξέταση επιβαρύνει αρκετά το σώμα, ο χειροπράκτης σας θα έχει σκεφτεί αρκετά τα πλεονεκτήματα αυτής της εξέτασης πριν σας ζητήσει να την κάνετε. Συνήθως, ακτινογραφίες ζητούνται σε ασθενείς που προέρχονται από κάποιο ατύχημα ή τραυματισμό, γηραιότερους ασθενείς όπου μπορεί να υπάρχει υποψία κάποιας οστικής εκφύλισης, ασθενείς με κάποια ιδιαίτερα κλινικά ευρήματα ή επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό.

Η πρώτη θεραπεία

Μετά από την αρχική εξέταση, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία. Αυτό βέβαια μπορεί και να μη γίνει, αν ο Χειροπράκτης χρειάζεται κάποιες άλλες εξετάσεις, από κάποιον παθολόγο για παράδειγμα.

Πριν από την έναρξη της θεραπείας σας, ο χειροπράκτης θα σας αναφέρει τα αποτελέσματα της δικής του εξέτασης και θα σας αναλύσει το πρόβλημά σας, με λόγια απλά, έτσι ώστε να μπορέσετε να το καταλάβετε, και στη συνέχεια θα σας πει τι μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή του. Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις αν κάτι δεν καταλαβαίνετε. Σε αυτό το σημείο θα σας ξεκαθαριστεί και ο δικός σας ρόλος στη θεραπευτική αγωγή. Ο χειροπράκτης σας θα σας κάνει κάποιες συστάσεις που σίγουρα θα συνδράμουν σε μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτές οι συστάσεις μπορεί να αναφέρονται στον τρόπο ζωής σας, σε κάποιες συνήθειές σας ή να είναι κάποιες ασκήσεις.

Προσπαθήστε να σημειώσετε και να τηρήσετε όσες περισσότερες μπορείτε, γιατί έτσι συμβάλλετε αρκετά στη γρηγορότερη και καλύτερη αποκατάσταση του προβλήματός σας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα μεγάλο κομμάτι του «να γίνετε καλά» εξαρτάται καθαρά από εσάς, γι’ αυτό θα πρέπει να ακολουθείτε τις συμβουλές και τις συστάσεις του χειροπράκτη σας σωστά και προσεκτικά.

Επίσης θα σας δοθούν και κάποιες συμβουλές που αφορούν την μελλοντική φροντίδα του προβλήματός σας. Πολύ πιθανό θα είναι να σας συμβουλέψει να κάνετε κάποιες επαναληπτικές θεραπείες στο μέλλον. Αυτό είναι αρκετά συνηθισμένο σε ασθενείς με σοβαρούς τραυματισμούς ή σε ασθενείς με μακροχρόνια προβλήματα στις αρθρώσεις τους.

Τι να περιμένω κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

Η χειροπρακτική αποκατάσταση γίνεται, κυρίως με μάλαξη και κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς, τις ανατάξεις των σπονδύλων που είναι το κύριο θεραπευτικό μέλημα του χειροπράκτη.

Αρκετά συχνά αυτό γίνεται με μία μικρή, απότομη ώθηση της άρθρωσης που έχει σαν αποτέλεσμα ένα αρκετά δυνατό ήχο , σαν «κρακ», καθώς η άρθρωση ελευθερώνεται, προσφέροντας έτσι ανακούφιση των συμπτωμάτων και αυξάνοντας το αίσθημα της ευεξίας. Ο ήχος «κρακ» είναι ο ήχος που κάνουν κάποιες φυσαλίδες αερίων που ελευθερώνονται μέσα στο υγρό της άρθρωσης, καθώς η ανάταξη δημιουργεί συνθήκες χαμηλής πίεσης.

Η θεραπεία μπορεί να αφορά τόσο τη σπονδυλική στήλη όσο και άλλα μέρη του μυοσκελετικού, ανάλογα με τις ανάγκες και το είδος του προβλήματος.

Εάν είστε από εκείνους που ανησυχούν όποτε αρχίζουν μία καινούρια θεραπεία, μην ανησυχείτε άλλο. Ο χειροπράκτης σας θα σας ενημερώσει πριν κάνει οποιοδήποτε χειρισμό, έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε.

Γενικά η χειροπρακτική αποκατάσταση δεν δημιουργεί πόνο. Ίσως όμως να υπάρχει κάποια ενόχληση μικρής διάρκειας μετά από τη θεραπεία. Αυτό βέβαια είναι ελάχιστο μπροστά στα οφέλη και την ανακούφιση που προσφέρουν τελικά οι θεραπείες.

Εκτός από την κινητοποίηση, ο χειροπράκτης μπορεί αν χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα τεχνικών, προκειμένου να ολοκληρώσει τη θεραπεία, όπως πάγο και ζέστη, υπερήχους και ειδικές ασκήσεις. Αν έχετε κάποια απορία για κάποιες από αυτές μην διστάσετε να ρωτήσετε και ο χειροπράκτης σας θα σας δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις, έτσι ώστε να καταλάβετε την δράση τους.

Μήπως υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι;

Όπως όλοι γνωρίζουμε, σε κάθε ιατρικό επάγγελμα υπάρχουν κάποιοι κίνδυνοι. Αλλά γενικά, με τη χειροπρακτική οι κίνδυνοι και οι πιθανές

αντιδράσεις του προβλήματός σας μειώνονται αρκετά.

Βέβαια, όπως και με τις περισσότερες θεραπείες, τα συμπτώματα μπορεί να χρειαστούν κάποιο χρόνο να υποχωρήσουν, καθώς δεν υπάρχουν «μαγικές θεραπείες».

Στις πρώτες συνεδρίες, δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο κάποιοι ασθενείς να αισθάνονται μία μικρή ενόχληση στην περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία. Ίσως πάλι να υπάρχει κάποιο αίσθημα «σφιξίματος» της περιοχής, κάποιος ερεθισμός ή ακόμα και κάποιος μωλωπισμός του δέρματος, αν έχουν δουλευτεί εν τω βάθει ιστοί.

Προβλήματα που αφορούν τους δίσκους της σπονδυλικής στήλης μπορεί να τα αισθάνεστε ότι «φουντώνουν» στις πρώτες θεραπείες, ειδικά εάν υπάρχει και κάποια φλεγμονή, οπότε μπορεί να νιώθετε ότι αρχικά χειροτερεύετε.

Τέλος, μία θεραπεία στην περιοχή του αυχένα μπορεί να προκαλέσει κάποια ζαλάδα ή και κάποιον ελαφρύ πονοκέφαλο, μικρής διάρκειας.

Τα συμπτώματα αυτά είναι παροδικά.

Γενικότερα, δεν έχουν παρατηρηθεί κάποιες ιδιαίτερες παρενέργειες κατά τη θεραπεία με τη χειροπρακτική. Αντιθέτως, οι θεραπείες αυτές με το τόσο μεγάλο θεραπευτικό εύρος που περιλαμβάνει τη σπονδυλική στήλη, τα νεύρα και τους μυϊκούς ιστούς ολόκληρου του σώματος, είναι οι πιο ασφαλείς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ο χειροπράκτης βέβαια, είναι πρόθυμος να συζητήσει μαζί σας και να λύσει τυχόν απορίες που μπορεί να έχετε σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή σας.

Tι πρέπει να ξέρετε για το σώμα σας

Ο άνθρωπος σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα που του δημιουργούν υπερεντάσεις, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου καταλήγουν σε σωματικές διαταραχές και δεν τον αφήνουν να απολαύσει τις χαρές της ζωής.

Όση αυτοπεποίθηση και να έχουμε ότι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημά μας, αυτό δεν αρκεί αν δεν γνωρίζουμε τους νόμους που διέπουν τη ζωή μας.

Χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος ερευνά για να ανακαλύψει το μυστικό της υγείας. Εκατομμύρια δολλάρια ξοδεύονται σε έρευνες για να βρεθεί το μαγικό χάπι, το φάρμακο ή η τροφή που θα δώσει υγεία στο άρρωστο σώμα.

Η απάντηση στο πρόβλημά μας βρίσκεται στον εσωτερικό μας εαυτό. Όλη η ζωή προέρχεται εκ των έσω. Όλοι μας ξέρουμε ότι πιεσμένα νεύρα σε μια υποφέρουσα σπονδυλική στήλη μπορούν να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα (νευραλγίες, ισχιαλγίες, οσφιαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, δισκοπάθειες, πονοκεφάλους, ημικρανίες κ.ά.), αν φυσικά δεν έχουμε μια άλλη συγκεκριμένη παθολογική αιτία. Αν πάλι τα νεύρα είναι πιεσμένα, μπορεί να προκαλέσουν ακόμη και παράλυση.

Η Χειροπρακτική είναι η επιστήμη που ασχολείται με το νευρικό σύστημα και την σπονδυλική στήλη και η οποία δεν χρησιμοποιεί φάρμακα για τη θεραπεία του αρρώστου.

Ξέρουμε ότι η Φύση έχει προμηθεύσει κάθε οργανισμό με ένα δικό του “χημείο”, όπου μπορεί να παρασκευάσει το δικό του φάρμακο, τις δικές του ορμόνες, ένζυμα και αντιβιοτικά. Είναι σαν να υπάρχει ένα εσωτερικό φαρμακείο, όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να θεραπεύσει πληγές, ραγισμένα οστά, να επανορθώσει κατεστραμένους ιστούς. Το σώμα υπαγορεύει τι πρέπει να γίνει, ακριβώς σε τι ποσότητα χρειάζεται και μάλιστα χωρίς επικίνδυνες παρενέργειες.

Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ικανός να αντι- δράσει και να αυτοθεραπευθεί, από κάθε γνωστή ασθένεια, εάν φυσικά δεν έχει ενοχληθεί ανεπανόρθωτα το νευρικό του σύστημα. Σε κανέναν δεν είναι ευχάριστος ο πόνος. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί να περιορισθεί ο πόνος, και αυτός είναι να επανέλθουν οι σωματικές λειτουργίες στο φυσιολογικό τους επίπεδο για να νοιώσουμε υγιείς.

Αυτό πρέπει να γίνει με φυσικό τρόπο χωρίς να χρησιμοποιήσουμε, τουλάχιστο όσο είναι δυνατό, τεχνητά και εξωτερικά μέσα. Η ίαση πρέπει να γίνει εκ των έσω, από εμάς τους ίδιους γιατί οτιδήποτε άλλο όπως ναρκωτικά, βαρβιτουρικά, ηρεμιστικά, μορφίνες, ακόμα και αυτή η απλή ασπιρίνη, απλώς ανακουφίζουν τον πόνο, δεν θεραπεύουν.

Στην επιστήμη της χειροπρακτικής δουλεύουμε βασικά και κύρια με το Νευρικό Σύστημα και τη σπονδυλική στήλη. Βρίσκουμε τους σπονδύλους οι οποίοι έχουν απεξάρθρωση – δηλαδή έχουν ξεφύγει από την κανονική τους θέση – ή έχουν περιστραφεί ελαφρώς, πιέζοντας έτσι τα νεύρα. Μεταξύ των σπονδύλων υπάρχει το τρίμα απ’ όπου περνάει το νωτιαίο νεύρο, προκαλώντας έτσι πόνο, πολλές φορές αφόρητο, και αν συνεχιστεί επί πολύ χρονικό διάστημα προκαλεί διάφορα προβλήματα.

Ο χειροπράκτης, επιστημονικά εκπαιδευμένος κατόπιν πολλών ετών πανεπιστημιακών σπουδών, καταρτισμένος στις γενικές και κλινικές επιστήμες, έχει την ικανότητα να εξετάσει και να διαγνώσει το πώς πρέπει να να φροντίσει τον ασθενή του. Ξέρει ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό, κάθε σπονδυλική στήλη διαφέρει, και κάθε σπονδυλική στήλη θέλει την ανάλογη χειροπρακτική θεραπεία.

Ξέρει να επαναφέρει την κανονική λειτουργία του νευρικού συστήματος με φυσικό τρόπο, ούτως ώστε η θεραπεία να μην είναι παροδική, αλλά διαρκής. Κάτι που πρέπει να καταλάβει κάθε άτομο είναι ότι το νευρικό σύστημα είναι αυτό που είναι υπεύθυνο για όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.

Μεταξύ των επιστημών που υπάρχουν σήμερα, όπως είναι η Naturopathy που σου προσφέρει μια σωστή διατροφή, η Ομοιοπαθητική με τα ανάλογα ομοιοπαθητικά φάρμακα που έχει ανάγκη ο οργανισμός, η Οστεοπαθολογία ρυθμίζοντας τα οστά για καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, η Χειροπρακτική, ελευθερώνοντας το νευρικό σύστημα μέσω των σπονδύλων, παρέχει στον άνθρωπο την ευκαιρία να βρει την υγεία του με φυσικούς τρόπους, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος τοξινώσεως του οργανισμού.

Πολλά φάρμακα είναι απαραίτητα και πρέπει να λαμβάνονται κατόπιν καθοδηγήσεως του ανάλογου γιατρού.

Φάρμακα που από μόνα τους είναι ακίνδυνα, με κάποιο άλλο φάρμακο μπορεί να γίνουν τοξικά.

Τα δερματικά εξανθήματα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο σε ανθρώπους που παίρνουν διουρητικά για να αποβάλλουν τα περιττά υγρά του σώματος, ενώ μπορούν άνετα να χρησιμοποιήσουν άλλα φυσικά μέσα. Ακόμα και η απλή ασπιρίνη, όταν γίνει κατάχρηση, μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο στομάχι ή στα έντερα. Πολλά φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα, αιμορραγίες του δέρματος ή του στομάχου, τριχόπτωση κ.ά.

Όταν επηρεάζεται το δέρμα, είναι μια ένδειξη ότι ο οργανισμός δεν λειτουργεί καλά και πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι σοβαρό. Τα αντιβιοτικά προκαλούν μυκητιάσεις, είτε στοματικές, είτε κολπικές, είτε εντερικές, παρεμποδίζοντας ή σκοτώνοντας τα καλογόνα μικρόβια. Ας στραφούμε καλύτερα στον εσωτερικό μας εαυτό, το δικό μας χημείο και να δούμε τι είναι αυτό που δεν λειτουργεί σωστά, και πάνω από όλα τι προκάλεσε τη διαταραχή.

Η ομοιομορφία και η σταθερότητα των φυσιολογικών σωματικών καταστάσεων του ανθρώπινου οργανισμού εξαρτάται από τις αισθητήριες επιδράσεις και εντυπώσεις που διέπουν όλα τα νευρολογικά στοιχεία. Εάν οι επιδράσεις είναι φυσιολογικές, καλές, το αποτέλεσμα είναι καλή υγεία, εάν οι επιδράσεις είναι αρνητικές, το αποτέλεσμα είναι η διαταραγμένη λειτουργία, δυσφορία και το αποτέλεσμα της όλης καταστάσεως, η ασθένεια.

Η χειροπρακτική επιστήμη μπορεί να βοηθήσει το άτομο που έχει χάσει την ομοιόσταση, σωματική και οργανική του ισορροπία, να ξαναβρεί τη σωστή του λειτουργικότητα με την ελευθέρωση των πιεσμένων νεύρων, μέσω των σπονδύλων.

Πρέπει να τονίσω όμως, και το θεωρώ καθήκον μου, ότι δεν υπάρχει αντιπάθεια ή έλλειψη της εμπιστοσύνης μας στην οργανωμένη ιατρική. Το λειτούργημα της κλασικής ιατρικής είναι ο δημόσιος φρουρός κατά πάσης νόσου εναντίον της υγείας του κοινού. Σκοπός κάθε επιστήμονα και ειδικά γύρω από θέματα υγείας είναι η σωστή συνεργασία για θεραπεία, αποκατάσταση ή βοήθεια οποιουδήποτε προβλήματος.

Πρέπει και οι ίδιοι επιστήμονες να γνωρίζουν τι μπορεί να προσφέρει η κάθε επιστήμη στα δικά της όρια, καθώς κάθε επιστήμη έχει τα όριά της.

Η ειλικρινής και σωστή προσέγγιση θα βοηθήσει τον πάσχοντα.

Βρες τη ρίζα του προβλήματός σου

Για να ασχοληθούμε με τη βαθύτερη σημασία κάποιου προβλήματός μας και συγκεκριμέ να μιας ασθένειας, πρέπει να αναλύσουμε και να ψάξουμε σε βάθος την αιτία τους είτε είναι σε ψυχολογικό, συναισθηματικό ή υλικό επίπεδο, όπως μια αλλαγή στον τρόπο διαβίωσης που να μην συνειδητοποιήσαμε τις επιπτώσεις που μπορεί να δημιούργησε στην υγεία μας.

Κάθε δυσλειτουργία στο σώμα είναι ένα μήνυμα, μια προειδοποίηση ότι χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται τη σωστή ρύθμιση για την επαναφορά στο σωστό τρόπο λειτουργίας.

Ξέρουμε ότι η σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού στηρίζεται στο Νευρικό σύστημα που νευρώνει κάθε ιστό του σώματος, που με αυτό ακριβώς ασχολείται η επιστήμη της Χειροπρακτικής. Βρίσκει με συγκεκριμένες μεθόδους και αναλύσεις ακτινογραφιών, αξονικών ή μαγνητικών τομογραφιών πού υπάρχει πίεση στο νευρικό σύστημα και ελευθερώνει με τις τεχνικές που υπάρχουν τα νεύρα που έχουν υποστεί κάποια πίεση για να νευρώνουν τους διάφορους ιστούς του σώματος.

Πολλά άτομα που είχαν έναν τραυματισμό, ένα ατύχημα στη ζωή τους, μπορεί να επηρεασθεί κάποιο τμήμα της σπονδυλικής στήλης ή κάποιας άρθρωσης και να προκαλέσει δυσλειτουργία στη ροή της νευρικής ενέργειας. Ταυτοχρόνως μπορεί να παρατηρήσουμε ανισορροπία και αδυναμία στο μυικό σύστημα και κατ’ επέκταση δυσλειτουργία σε όλο το σώμα, αρθρώσεις, μύες, όργανα κ.λ.π.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά μια εκφυλιστική διαδικασία κατ’ αρχήν στο μέρος που έχει τραυματισθεί και στη συνέχεια επεκτείνεται λόγω των νόμων της μηχανικής του σώματος και σε άλλα σημεία για εξισορρόπηση.

Όταν για παράδειγμα ο τραυματισμός είναι στην περιοχή του ιερού οστού, εξασθενεί το σημείο αυτό και κατ’ επέκταση κάποιο σημείο της θωρακικής μοίρας. Τις περισσότερες φορές δημιουργείται μια μυϊκή σύσπαση που προκαλεί πόνο, με ρίζα πάντα το ιερό οστό και όχι τη θωρακική μοίρα, είναι ο λεγόμενος πόνος εξ αντανακλάσεως, γι’ αυτό χρειάζεται η σωστή εκπαίδευση για να μπορέσει ο θεράπων να διορθώσει τη ρίζα του προβλήματος. Αυτό κάνει η Χειροπρακτική.

Κάθε φορά που εξασθενεί ένα μέρος του σώματος, σημαίνει έλλειψη ροής νευρικής ενέργειας, και κάποιο άλλο μέρος προσπαθεί να αναπληρώσει την αδυναμία αυτή, που στη συνέχεια η ένταση της προσπάθειας αυτής προκαλεί εκφυλισμό. Φυσικά, η διαδικασία εξασθένησης χρειάζεται χρόνια, οι περισσότερες ασθένειες μέσα από το χρόνο και τις έξεις της ζωής μονιμοποιούνται στο σώμα και καταλήγουν σε σοβαρή ασθένεια ή πρόβλημα.

Πολλές φορές η δημιουργική πηγή του προβλήματος μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικά, σωματικά τραύματα ή το συνδυασμό και των δύο. Είναι σημαντικό να ανακαλύψουμε μέσω των γνώσεών μας, της Χειροπρακτικής, της Ψυχολογίας ή άλλων μεθόδων, πώς ξεκίνησε μια ασθένεια, ένα πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την πορεία τους. Χρειάζεται μεγάλη αυτοπειθαρχία που θα οδηγήσει στην αυτομεταμόρφωση και στην αυτοθεραπεία με την ανάλογη βοήθεια και τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Το κλειδί της ίασης βρίσκεται στην πηγή του προβλήματος.

Για να το ανακαλύψουμε προϋποθέτει έρευνα στον εσωτερικό μας εαυτό, στο υποσυνείδητό μας, αφού διαπιστώσουμε την πηγή του προβλήματος, χρειάζεται πολλή προσωπική δουλειά, ίσως αλλαγή στάσης ζωής, από την απλή λήψη φαρμάκων που υποδεικνύει κάποιος γιατρός. Δεν αναφερόμαστε σε περιπτώσεις που πέρασαν στο παθολογικό επίπεδο και επιβάλλεται η φαρμακευτική αγωγή.

Η ζωή μας θα αλλάξει με τρόπο που δεν περιμέναμε, θα καταλάβουμε πώς μπορούμε να ανακατευθύνουμε τη ζωή μας και την υγεία μας. Συνειδητοποιούμε ότι δημιουργούμε τη δική μας αντίληψη πραγματικότητας που είναι το κλειδί για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα αν το θελήσουμε. Είναι η γέφυρα με τον εσωτερικό μας εαυτό.

Έτσι θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν τα συστήματα των πεποιθήσεων και δράσεων, πώς επιδρούν και βοηθούν στη δημιουργία της πραγματικότητάς μας για υγεία και για αρρώστια, δεν εννοώ τις μη ανατρέψιμες καταστάσεις που ξεπέρασαν τα όρια επαναφοράς.

Όταν το καταλάβουμε αυτό, θα συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε όσα δεν μας αρέσουν και να ενισχύσουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά, θάρρος και προσωπική έρευνα. Δεν είναι εύκολο, αλλά αξίζει. Κάθε δυσφορία οπουδήποτε στο σώμα είναι ένα μήνυμα να γυρίσουμε να αναζητήσουμε τη διόρθωσή του από τη ρίζα του την πηγή του προβλήματος.

Αφού το πετύχουμε αυτό, και επαναφέρουμε στη σωστή λειτουργία τη ροή της νευρικής ενέργειας, ελευθερώνοντας μέσω της χειροπρακτικής τα νεύρα τα οποία πιέζονται από διάφορες αιτίες, τότε πρέπει να ενισχύσουμε τα σωματικά μας κύτταρα, με σωστή διατροφή που είναι ισορροπημένα γεύματα σε πρωτεϊνες, μέταλα, βιταμίνες κ.ά. και με σωστή μυική άσκηση για ενδυνάμωση του μυικού συστήματος για να διατηρείται το σώμα δυνατό, ευκίνητο να αντέχει και πάνω απ’ όλα να είναι συντονισμένο. Χρειάζεται όμως προσπάθεια για να έχουμε καλή υγεία.

Υπάρχουν μυικές ομάδες που γυμνάζουμε λάθος ή που ξεχνούμε ότι υπάρχουν και μπορούν να οδηγήσουν σε μυοσκελετικά προβλήματα ή να μειώσουν την απόδοσή τους. Σε μια φυσιολογική κατάσταση οι μύες έχουν φυσιολογικό μήκος, δύναμη και ικανότητα διάτασης, υπάρχει μυική ισορροπία. Πολλες φορές λανθασμένες ασκήσεις, υπερλειτουργία και φόρτιση του κινητικού μηχανισμού του σώματος, τραυματισμοί επηρεάζουν αρνητικά τη μυική ισορροπία. Προκαλούν μια μυική ανισορροπία και κατ’ επέκταση οδηγεί σε μυική σύσπαση, βράχυνση του μυός, αδυναμία. Αθλητές ή άνθρωποι που τους αρέσει να σκούνται προκαλούν μυική ανισορροπία, γιατί εκτελούν συνήθως μονόπλευρες ανεπαρκείς ασκήσεις και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα και αυξάνεται η πιθανότητα για τραυματισμούς, θλάσεις, διαστρέματα, προβλήματα με τις καταφύσεις των τενόντων, καθώς και η σπονδυλική στήλη και οι υπόλοιπες αρθρώσεις καταπονούνται σαν αποτέλεσμα της μυικής αυτής κατάστασης και φυσικά δημιουργούνται ερεθισμοί.

Η μυική αυτή κατάσταση μπορεί να προληφθεί ή να διορθωθεί με ειδικές ασκήσεις διάτασης και ενδυνάμωσης. Αν προσέξουμε και κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας στον εσωτερικό μας εαυτό και βρούμε τη ρίζα, την πηγή που μας δημιουργεί κάποιο πρόβλημα και προσπαθήσουμε να διορθώσουμε την αιτία, τότε θα έχουμε υγεία, ισορροπία και ευτυχία. Η χειροπρακτική μπορεί να σας βοηθήσει.

Ελένη Καραμάνη – Σκαρπαθάκη, – Δρ Χειροπρακτικής (U.S.A), – Φυσιοθεραπεύτρια,

Μέλος Ελληνικού – Ευρωπαϊκού – και Αμερικανικού Συλλόγου Χειροπρακτικών

Διαβάστε επίσης: Χειροπρακτική: Μύθοι και Πραγματικότητα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Οι οικιακές εργασίες συνδέθηκαν με καλύτερη μνήμη και νοητικές λειτουργίες στους ηλικιωμένους
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση