Η εμμηνόπαυση θεωρείται, μερικές φορές, πάθηση. Στην πραγματικότητα, είναι μία φάση στη ζωή κάθε γυναίκας που σηματοδοτεί το τέλος της γόνιμης περιόδου. Συνήθως η περίοδος αυτή ξεκινάει μεταξύ του 40ου και του 55ου έτους της ηλικίας και συμπληρώνεται όταν το σώμα της γυναίκας έχει αποβάλλει όλα τα ωάρια που υπάρχουν στις ωοθήκες, με αποτέλεσμα τη διακοπή της εμμηνόρροιας.
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από ανωμαλίες στο μηνιαίο κύκλο, συμπτώματα που διαφέρουν κατά πολύ από γυναίκα σε γυναίκα και από ελάττωση της απέκκρισης οιστρογόνων. Οι γυναίκες που δεν έχουν περίοδο για ένα χρόνο θεωρούνται μετά-εμμηνοπαυσιακές. Ως αποτέλεσμα της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων, οι μετά-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καρδιακών παθήσεων.
Advertisment
Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι κοινά κυρίως στις δυτικές κοινωνίες παρά σε άλλα μέρη του κόσμου. Η ψυχολογική αντιμετώπιση της εμμηνόπαυσης είναι ιδιαιτέρως σημαντική και έχει παρατηρηθεί ότι σε πιο παραδοσιακές κοινωνίες, όπου οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πρόσωπα σεβάσμια λόγω της σοφίας τους, η εμμηνόπαυση αντιμετωπίζεται πιο θετικά και τα συμπτώματα είναι πολύ λιγότερα.
Τα πιο γνωστά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι τα παρακάτω:
- Άστατος μηνιαίος κύκλος
- Ξηρότητα κόλπου
- Εξάψεις / νυχτερινή εφίδρωση
- Κατάθλιψη
- Πονοκέφαλοι
- Αρρυθμίες
- Νευρικότητα
- Αϋπνίες
- Κόπωση
- Αύξηση βάρους
- Συχνή διούρηση
- Κατακράτηση υγρών
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στη μείωση παραγωγής οιστρογόνων:
Advertisment
• Άστατος μηνιαίος κύκλος – Οι διαταραχές στον μηνιαίο κύκλο διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα. Σε κάποιες γυναίκες ο μηνιαίος κύκλος διακόπτεται ξαφνικά. Σε άλλες, τα διαστήματα μεταξύ των περιόδων γίνονται μεγαλύτερα με την πάροδο του χρόνου, μέχρι την οριστική διακοπή του κύκλου. Στην περίπτωση που ο μηνιαίος κύκλος διαταραχτεί ακατάστατα με απρόβλεπτα διαστήματα μεταξύ των περιόδων και ακανόνιστη ροή, τότε η γυναίκα θα πρέπει να επισκεφθεί το γυναικολόγο της για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει κάποιο άλλο γυναικολογικό πρόβλημα.
• Εξάψεις / νυχτερινή εφίδρωση – Τουλάχιστον το 75% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν εξάψεις, οι οποίες διαφέρουν σε ένταση και σε συχνότητα εμφάνισης. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στη διαστολή των τριχοειδών αγγείων τις επιδερμίδας, με αποτέλεσμα την αύξηση της θερμοκρασίας και της ερυθρότητας του δέρματος. Η αύξηση των παλμών της καρδιάς, οι πονοκέφαλοι, οι ζαλάδες και οι αϋπνίες συνήθως συνοδεύουν τις εξάψεις.
• Ξηρότητα του κόλπου – Έχει παρατηρηθεί ότι, κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, η απέκκριση των υγρών του κόλπου μειώνεται σημαντικά στις γυναίκες που δεν έχουν συχνή σεξουαλική επαφή. Ως αποτέλεσμα ο κόλπος ερεθίζεται έντονα και προκαλείται οξύς πόνος. Στην περίπτωση αυτή ενδείκνυται αγωγή για την αντικατάσταση των κολπικών υγρών.
Αντιμετωπίζοντας την εμμηνόπαυση
Αν και πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν και έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα με τη θεραπεία HRT (θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης), για κάποιες άλλες, κυρίως γυναίκες που έχουν ιστορικό με καρκίνο του μαστού ή ανησυχούν για τις παρενέργειες του HRT, ίσως θα ήταν κατάλληλη μία πιο φυσική μέθοδος για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Τα οφέλη μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής στην υγεία αναγνωρίζονται και υποστηρίζονται καθημερινά από ειδικούς ιατρούς και ερευνητές.
Καινούριες έρευνες και κλινικές μελέτες αναδεικνύουν το ρόλο συγκεκριμένων συστατικών στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, ενισχύοντας την άποψη ότι η διατροφή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Έχει αποδειχθεί ότι τα παρακάτω συστατικά δρουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες
Πρόσφατη επιστημονική έρευνα έδειξε ότι η βιταμίνη Ε παίζει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εξάψεων και στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Σε έρευνα, με πάνω από 87.000 γυναίκες, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων μειώθηκε κατά 41%, στις γυναίκες που λάμβαναν καθημερινά τουλάχιστον 100UI (διεθνείς μονάδες) για δύο χρόνια1. Σε άλλη έρευνα με 105 γυναίκες οι οποίες είχαν πάρει αγωγή για καρκίνο του μαστού βρέθηκε ότι η βιταμίνη Ε είχε σημαντικά αποτελέσματα στην μείωση των καθημερινών εξάψεων2.
Επιπλέον και για τη βιταμίνη C έχει αποδειχθεί ότι παίζει ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι καθημερινή λήψη βιταμίνης C μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες κατά 35%3. Η βιταμίνη C είναι στοιχείο που παίρνει μέρος στην σύνθεση του κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να βοηθά στην διατήρηση υγιούς δέρματος και αρθρώσεων.
Φυτοοιστρογόνα
Τα φυτοοιστρογόνα είναι φυσικά συστατικά φυτών, τα οποία δρουν στον οργανισμό όπως ακριβώς και τα οιστρογόνα. Λόγω αυτής τους της δράσης πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κυρίως των εξάψεων. Τα φυτοοιστρογόνα περιέχονται σε τροφές όπως η σόγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι σπόροι και οι καρποί. Τα πιο σημαντικά φυτικά συστατικά για τα οποία έχουν γίνει έρευνες είναι οι ισοφλαβόνες5.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυλλικό οξύ και βιταμίνες Β6 & Β12
Στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι αυξημένος γι’ αυτό και μία δίαιτα σε χαμηλά λιπαρά είναι επιβεβλημένη. Επιπλέον, η δίαιτα θα πρέπει να είναι εμπλουτισμένη με Ω-3 λιπαρά οξέα, συστατικά που βρίσκονται κυρίως στα ψάρια και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. Άλλα σημαντικά συστατικά είναι το φυλλικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12. Έχει παρατηρηθεί ότι τα συστατικά αυτά βοηθούν στην διατήρηση των χαμηλών επιπέδων της ομοκυστεΐνης, ουσία η οποία όταν βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο αίμα αυξάνει τον κίνδυνο προσβολής από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, πέρα από τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από οστεοπόρωση. Αν και κανένα συστατικό δεν μπορεί να επαναφέρει την οστική μάζα όπως αυτή ήταν κατά τη διάρκεια της νεότητας της γυναίκας, μπορεί όμως να ελαττώσει το ρυθμό αραίωσής της και να αποτρέψει την πάθηση.
Ασβέστιο, βιταμίνη D, μαγνήσιο & ψευδάργυρος
Το ασβέστιο είναι ένα συστατικό ζωτικής σημασίας στην υγειά των οστών και οι εμμηνοπαυσιακές γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν 1200mg ημερησίως4. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πράσινα λαχανικά. Παράλληλα με το ασβέστιο, είναι σημαντικό να εξασφαλίζεται η καθημερινή λήψη βιταμίνης D, η οποία βοηθά στην απορρόφηση και στην επεξεργασία του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών αφού βοηθούν στη συνεχή αναδόμησή τους.
Βιβλιογραφία
1. M.J. Stampfer and E.B. Rimm, et al, NEJM 1993;328:1444-1456.
2. Barton et al, Journal of Clinical Oncology. 1998;16:495-500.
3. Epidemiology 3 (3) 194-202 (May 1992).
4. Nutrition Science News. Aug 1998 Vol. 3, No.8.
5. J Clin Endocrinol Metab. 1999 Mar; 84(3):895-8.
Aπό το επιστημονικό τμήμα Panax
ETRA PUBLISHING ©2006