, ,

10 τρόποι για να βοηθήσετε ένα κακομαθημένο παιδί

Κανένας γονιός δεν θέλει να κακομαθαίνει το παιδί του, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που τελικά γίνεται και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς να το

Κανένας γονιός δεν θέλει να κακομαθαίνει το παιδί του, αλλά δυστυχώς είναι κάτι που τελικά γίνεται και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς να το θέλει!Τι γίνεται όμως όταν εσείς, ως συνειδητοποιημένος γονιός, αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας έχει κακομάθει;

Καταγράψτε κάθε συμπεριφορά του παιδιού σας που κρίνετε εσείς ότι δεν είναι σωστή, βρείτε τις αιτίες και σκεφτείτε τρόπους για να την αποτρέψετε στο μέλλον.

Advertisment

Σκεφτείτε πόσες φορές κάνετε εσείς λάθος με τους τρόπους που αντιμετωπίζετε το παιδί σας.

Από το να απειλείται συνεχώς το παιδί σας ότι θα του αφαιρέσετε ένα προνόμιο, ή δεν θα το πάτε σε ένα πάρτι, κάντε τις απειλές σας πραγματικότητα… Διαφορετικά πάψτε να εκστομίζετε τιμωρίες και να μην τις εκτελείτε.

Το ότι ένας φίλος ή ένας συμμαθητής του παιδιού σας αγόρασε καινούρια παπούτσια ή πήρε το πιο πρόσφατο ηλεκτρονικό παιχνίδι της αγοράς δε σημαίνει ότι πρέπει κι εσείς να το αγοράσετε στο παιδί σας! Προτιμήστε να του πάρετε ό,τι σας ζητάει, μόνο ως επιβράβευση σε μία σωστή του συμπεριφορά.

Advertisment

Διδάξτε στο παιδί σας, με πράξεις όχι με λόγια, ότι δεν μπορεί να έχει ό,τι θέλει τη στιγμή που το θέλει. Πρέπει το παιδί σας να αντιληφθεί ότι τα αγαθά κόποις κτώνται!

Ζητήστε τη συνεργασία όλων όσοι ασχολούνται με το παιδί σας! Ενημερώστε για τις αποφάσεις σας τους παπούδες ή τις γιαγιάδες και τις νταντάδες για το πώς θέλετε ακριβώς να φέρονται στα παιδιά σας και απαιτήστε να εναρμονιστούν με όλα όσα τους λέτε.

Μην περιμένετε ότι το παιδί σας θα αντιληφθεί αμέσως τη νέα σας συμπεριφορά! Χρειάζεται επιμονή και υπομονή από μέρους σας και το βασικότερο πρέπει να μην γυρίζετε ξανά στην παλιά συμπεριφορά σας.

Μην συμβιβάζεστε με το παιδί σας, μόνο και μόνο για να ξεπεράσετε την όλη κατάσταση και να γλιτώσετε μπελάδες! Εσείς πρέπει να μείνετε σταθεροί σε όσα του χετε πει, να μη δεχτείτε δηλαδή καμία «έκπτωση», γιατί τότε το παιδί θα καταλάβει ότι σας έχει του… χεριού του!

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εξηγείται στο παιδί σας, γιατί έχετε πάρει μία συγκεκριμένη απόφαση! Η πληθώρα πληροφοριών από μέρους σας, δίνει στο παιδί σας τη δυνατότητα να αρχίσει να σας αμφισβητεί και να διαπραγματεύεται το πώς τελικά θα του φερθείτε.

Μην διαπραγματεύεστε! Εσείς είστε η αρχηγική φιγούρα στην οικογένεια και το παιδί οφείλει να καταλάβει ότι αν δεν κάνει αυτό που του λέτε θα υποστεί συνέπειες.

Χριστίνα Αμερικάνου

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Με συμπαθούν αρκετά;» Πώς οι εφηβικές φιλίες διαμορφώνουν ευτυχισμένους και υγιείς ανθρώπους
3 λόγοι για τους οποίους συμβιβάζεστε με λιγότερα στη σχέση σας και τι να κάνετε για να το αλλάξετε
Αποξένωση στα αδέλφια: Ένας ψυχολόγος εξηγεί τους λόγους και απαντά σε 8 καίρια ερωτήματα
Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες: "Τα ετερώνυμα έλκονται"

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση