Απλό τεστ για να διαπιστώσετε αν χάνετε την ακοή σας (βίντεο)

Η σταδιακή απώλεια της ακοής έρχεται φυσιολογικά, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε πρόωρη απώλεια της ακουστικής

Η σταδιακή απώλεια της ακοής έρχεται φυσιολογικά, αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις μεγαλουπόλεις οδηγεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε πρόωρη απώλεια της ακουστικής τους δυνατότητας εξαιτίας του μόνιμου θορύβου στο περιβάλλον τους.

Μια πρόσφατη έρευνα από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins έδειξε ότι το 30% των ανθρώπων ηλικίας 40 έως 60 ετών έχουν μικρά ή μεγάλα προβλήματα ακοής.

Advertisment

Ο άνθρωπος έχει ακουστικό φάσμα από 20Hz έως 20kHz κατά μέσο όρο. Αλλά οι συχνότητες που μπορεί να “πιάσει” το ανθρώπινο αυτί διαφέρουν όσο το άτομο μεγαλώνει και τα τριχοειδή κύτταρα στο αυτί χάνονται σταδιακά. Είναι άλλωστε από τα λίγα μέρη του ανθρώπινου οργανισμού που δεν αναγεννιούνται τα κύτταρα.

Τα τριχοειδή κύτταρα “πιάνουν” πρώτα τις πιο υψηλές συχνότητες και όσο καταστρέφονται, τόσο μικρότερο γίνεται το φάσμα που ακούει το άτομο. Γι’ αυτόν το λόγο οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι, που έχουν εκτεθεί περισσότερα χρόνια σε θορύβους στο περιβάλλον τους και έχουν χάσει περισσότερα τριχοειδή κύτταρα, έχουν μεγαλύτερα προβλήματα στις υψηλές συχνότητες.

Κάντε το τεστ παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε την επιλογή υψηλής ευκρίνειας στο βίντεο (High Definition – HD), να φορέσετε ακουστικά και να μην υπάρχουν άλλοι θόρυβοι στον χώρο, για πιο ακριβή αποτελέσματα.

Advertisment

Σημειώστε την πρώτη συχνότητα που θα πιάσει το αυτί σας (χαμηλές συχνότητες) και την τελευταία που θα μπορείτε να ακούτε (υψηλές συχνότητες) και δείτε ποιο είναι το δικό σας ακουστικό φάσμα.

Προσοχή! Μην δυναμώνετε την ένταση του ήχου όταν δεν ακούτε

Πηγή

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση