Νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

Το τεστ μπορεί να προβλέψει αν κάποιος αντιμετωπίζει κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Νέο τεστ αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

Ένα σημαντικό επίτευγμα κατάφεραν να πραγματοποιήσουν Αμερικανοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Στέφεν Ουίλιαμς από την εταιρεία SomatoLogic του Κολοράντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “Science Translational Medicine”, χρησιμοποιώντας – σύμφωνα με τη βρετανική Gardian – τεχνητή νοημοσύνη, ανέλυσαν περίπου 5.000 πρωτεΐνες σε δείγματα αίματος 22.849 ανθρώπων και κατάφεραν να εντοπίσουν την “υπογραφή” 27 πρωτεϊνών, που μπορεί να λειτουργήσουν ως βιοδείκτες, για την πρόβλεψη καρδιαγγειακού κινδύνου.

Το τεστ αίματος που ανέπτυξαν οι ερευνητές, είναι αυξημένης ακρίβειας και μπορεί να προβλέψει αν κάποιος αντιμετωπίζει υψηλό κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή θάνατο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Advertisment

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το τεστ έχει περίπου διπλάσια ακρίβεια από τις υπάρχουσες μεθόδους αξιολόγησης του καρδιακού κινδύνου και πιστεύουν ότι, θα βοηθήσει μελλοντικά τους γιατρούς ώστε να αποφασίζουν αν τα φάρμακα που χορηγούν στους ασθενείς τους είναι αποτελεσματικά ή αν χρειάζεται να τους χορηγήσουν άλλα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου.

Στις ΗΠΑ, ήδη χρησιμοποιούν το τεστ για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για το καρδιαγγειακό, καθώς αυτό δείχνει έγκαιρα αν ένα υπό δοκιμή φάρμακο, είναι αποτελεσματικό.
Το τεστ μπορεί επίσης να εκτιμήσει με ιδιαίτερη ακρίβεια, αν κάποιος που έχει υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό ή άλλο σχετικό περιστατικό κατά το παρελθόν, κινδυνεύει με ένα δεύτερο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

“Αυτό είναι το νέο σύνορο της εξατομικευμένης ιατρικής, το να μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα αν ένας άνθρωπος χρειάζεται καλύτερη θεραπεία, καθώς και αν η θεραπεία σε κάποιον φέρνει πράγματι αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Ουίλιαμς και πρόσθεσε:

Advertisment

“Δεν θα υπήρχε θέμα αν όλοι ήταν ίδιοι. Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί όλοι να ακολουθήσουν μια θεραπεία, αλλά ενώ μερικοί άνθρωποι θα ωφεληθούν και θα έχουν τον μειωμένο κίνδυνο ενός 40χρονου ή 30χρονου, άλλοι θα πάθουν νέο καρδιαγγειακό επεισόδιο τον επόμενο χρόνο, παρόλο που όλοι φαίνονται εξωτερικά ίδιοι. Η ικανότητα διάκρισης ανάμεσα σε αυτούς τους δύο διαφορετικούς ανθρώπους, ώστε να δοθούν σε κάποιους καλύτερα καρδιοπροστατευτικά φάρμακα επειδή κινδυνεύουν περισσότερο, είναι μια ιατρική ανάγκη που δεν έχει καλυφθεί έως τώρα”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα δοκιμάστηκε σε δεύτερο χρόνο σε 11.609 άτομα και διαπιστώθηκε ότι έχει σχεδόν διπλάσια ακρίβεια σε σχέση με τα υπάρχοντα μοντέλα πρόβλεψης κινδύνου που χρησιμοποιούν οι καρδιολόγοι.
Το τεστ, χρησιμοποιώντας τους πρωτεϊνικούς βιοδείκτες, κατηγοριοποιεί τους ανθρώπους σε μια γκάμα από χαμηλό μέχρι υψηλό κίνδυνο και δίνει ένα αποτέλεσμα για την πιθανότητα καρδιαγγειακού επεισοδίου μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Όπως εξήγησε ο Ουίλιαμς, “αν το σκορ κάποιου είναι υψηλό, έχει πιθανότητα περίπου μία στις δύο για καρδιαγγειακό επεισόδιο, αλλά ο μέσος προβλεπόμενος χρόνος αυτό να συμβεί, είναι μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ η πιθανότερη έκβαση είναι ο θάνατος. Αυτός ο άνθρωπος θα χρειαστεί άμεσα βελτιωμένη καρδιοπροστασία. Ευτυχώς θεραπείες υπάρχουν ήδη. Το πρόβλημα είναι να βρει κανείς ποιοι τις χρειάζονται περισσότερο και μετά να μετρήσει αν όντως δούλεψαν αρκετά καλά”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιαγγειακής ιατρικής Μάνουελ Μάιρ από το Βασιλικό Κολλέγιο του Λονδίνου, “ενώ η νέα μελέτη φέρνει στο φως νέες συσχετίσεις ανάμεσα στις πρωτεΐνες του αίματος και στον θάνατο από όλες τις αιτίες, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αξιολογηθεί η πιθανή κλινική χρησιμότητα χρήσης αυτών των 27 πρωτεϊνών, σε σύγκριση με τα υπάρχοντα εργαλεία πρόβλεψης κινδύνου της καρδιαγγειακής νόσου”.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση