,

Κουρκούμη και Ιβουπροφαίνη: Ποια είναι πιο αποτελεσματική κατά της αρθρίτιδας;

Η ιβουπροφαίνη κατέχει σημαντική θέση στην αγορά αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο στις πωλήσεις αναλγητικών παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό το δημοφιλές

Η ιβουπροφαίνη κατέχει σημαντική θέση στην αγορά αντιπροσωπεύοντας το ένα τρίτο στις πωλήσεις αναλγητικών παυσίπονων χωρίς ιατρική συνταγή στις ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτό το δημοφιλές χάπι ενέχει σοβαρούς κινδύνους, αφού έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα. Ευτυχώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις και νέες έρευνες έδειξαν ότι μία από τις καλύτερες επιλογές μπορεί να είναι το μπαχαρικό κουρκούμη ή πιο κοινά. ο γνωστός κουρκουμάς.

Το 2002, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανέφερε σε μια έκθεσή της ότι από το 1984 που κυκλοφόρησε στην αγορά η ιβουπροφαίνη πωλήθηκαν πάνω από 100 δισεκατομμύρια δισκία στις ΗΠΑ. Προφανώς το ποσοστό αυξήθηκε κατά πολύ κατόπιν της συγκεκριμένης δημοσίευσης. Στη συνέχεια, υπολογίστηκε ότι οι χρήστες ιβουπροφαίνης λάμβαναν κατά μέσο όρο 17,1 χάπια το μήνα, αριθμός αρκετά υψηλός αλλά λογικός για όσους υποφέρουν από χρόνιους πόνους.

Advertisment

Σε μια πιο πρόσφατη έρευνα εξετάστηκε μια ομάδα ανθρώπων με χρόνιους πόνους καθώς και τα αποτελέσματα της ιβουπροφαίνης συγκριτικά με αυτά της κουρκούμης. Η κουρκούμη είναι ένα πορτοκαλί μπαχαρικό που συνήθως το συνδέουμε με το κάρυ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «Journal of Clinical Interventions in Aging» και έγινε προσπάθεια να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια των εκχυλισμάτων κουρκούμης στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση των λειτουργικών δυνατοτήτων του ασθενούς.

Η λατινική ονομασία της είναι Curcuma domestica (κουρκούμη η οικιακή) και περιέχει το ενεργό συστατικό κουρκουμίνη, το οποίο είναι υπεύθυνο για πλήθος οφελών. Για την έρευνα, χορηγήθηκαν στους συμμετέχοντες δισκία με 1.500 mg εκχύλισμα κουρκούμης. Συνήθως η σκόνη κουρκούμης περιέχει 2-4% κουρκουμίνη κατά βάρος.

Advertisment

Οι 367 συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες: η μία λάμβανε 1.200 mg ιβουπροφαίνης και η άλλη 1.500 mg εκχύλισμα κουρκούμης την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα 4 εβδομάδων. Όλοι οι συμμετέχοντες υπέφεραν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος με δείχτη 5 ή μεγαλύτερο στην κλίμακα πόνου.

Τα αποτελέσματά της έρευνας ήταν τα εξής:

«Τα βασικά χαρακτηριστικά μεταξύ των ομάδων δεν είχαν διαφορές. Ο μέσος όρος όλων των αποτελεσμάτων από το Πανεπιστήμιο ΜακΜάστερ του Οντάριο (WOMAC) κατά τις εβδομάδες 0, 2, 4 έδειξε σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με τα βασικά χαρακτηριστικά και των 2 ομάδων. Μετά την πραγματοποίηση δοκιμής μη κατωτερότητας, η μέση διαφορά (διάστημα εμπιστοσύνης 95%) του συνολικού αποτελέσματος, της κλίμακας πόνου και της λειτουργικότητας κατά την 4η εβδομάδα καθορίστηκε από τις εκτιμήσεις κατά την εβδομάδα 0, οι οποίες έδειξαν ότι το εκχύλισμα κουρκούμης δεν ήταν κατώτερο σε αποτελεσματικότητα από την ιβουπροφαίνη (P = 0,010, P = 0.018 και P = 0.010, αντίστοιχα). Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η υποκλίμακα δυσκαμψίας, η οποία όμως ήταν άνευ σημασίας (P = 0,060). Ο αριθμός των ασθενών που παρουσίασαν μετέπειτα επιπτώσεις δεν διέφερε μεταξύ των ομάδων. Ωστόσο, το ποσοστό εκδήλωσης κοιλιακού άλγους / δυσφορίας ήταν υψηλότερο στην ομάδα που έλαβε ιβουπροφαίνη συγκριτικά με την ομάδα που έλαβε εκχύλισμα κουρκούμης (P = 0,046)».

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι και η κουρκούμη και η ιβουπροφαίνη μείωσαν τον πόνο. Η μελέτη αποκαλύπτει, ωστόσο, ότι οι ασθενείς που έλαβαν κουρκούμη είχαν καλύτερη βαθμολογία στο τεστ ανάβασης σκαλοπατιών και στο περπάτημα 100 μέτρων με τα πόδια. Από την ομάδα που έλαβε ιβουπροφαίνη, το 10.9% δήλωσε μικρή ικανοποίηση από τη θεραπεία και το 2,2% ανέφερε ότι δεν έμεινε καθόλου ικανοποιημένο. Κανείς από τους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κουρκούμη δεν ανέφερε κάποια δυσαρέσκεια. Επιπλέον, σε αυτή την ομάδα παρουσιάστηκαν λιγότερες παρενέργειες.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Phytotherapy Research» το 2012 κατέληξε σε παρόμοια συμπεράσματα. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η κουρκούμη είναι ασφαλής και αποτελεσματική στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας οδυνηρής φλεγμονώδους ασθένειας. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτα. Η ομάδα που έλαβε μόνο κουρκουμίνη έδειξε το υψηλότερο ποσοστό βελτίωσης.

Καιρός λοιπόν να διαπιστώσετε κι εσείς τα οφέλη κουρκουμά!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κακή αναπνοή: Οι αιτίες που την προκαλούν και οι τροφές που την καταπολεμούν
Προβλήματα στο έντερο: Πώς συνδέονται με τη νόσο του Πάρκινσον
Πόσο καθυστερεί την ανάπτυξη των παιδιών ο χρόνος μπροστά στις οθόνες
Καρκίνος: 7 πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση