Πλανήτες και ψυχολογική αστρολογία μέρος 2ο

Πλανήτες και Ψυχολογική Αστρολογία – Μέρος ΙI Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώAdvertisment Η ψυχολογία του Jung είχε αγγίξει όπως έχουμε δει σε πολλές δημοσιεύσεις

Πλανήτες και Ψυχολογική Αστρολογία – Μέρος ΙI

Διαβάστε το πρώτο μέρος εδώ

Advertisment

Η ψυχολογία του Jung είχε αγγίξει όπως έχουμε δει σε πολλές δημοσιεύσεις στο Internet το ζήτημα των αστρολογικών αρχετύπων. Oι μαθητές του και κυρίως η Karen Hammaker Zondag προχώρησαν και σε ένα ορισμό του τι ακριβώς αναπαριστά συμβολικά η παρουσία των πλανητών σε ένα αστρολογικό χάρτη. Οι πλανήτες περιγράφονται σε αυτές τις αντιστοιχίες σαν ψυχολογικές δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στον ψυχισμό και αναπτύσσουν μία δική τους προσωπικότητα μέσα στην προσωπικότητα.

Στο πρώτο μέρος είδαμε το συμβολισμό του Ήλιου και της Σελήνης. Ας συνεχίσουμε στο 2ο μέρος με τρεις ακόμα πλανήτες.

Ο Ερμής

Αν με τον Ήλιο και τη Σελήνη έχουμε ήδη καλύψει το συνειδητό και το ασυνείδητο μέρος της ψυχής, τότε τι απομένει; Ποιος είναι ο ρόλος των υπολοίπων πλανητών; Εν προκειμένω του Ερμή; Ο Ερμής έχει αναλυθεί κι αυτός από πολλούς αστρολόγους ψυχολογικής κατεύθυνσης και μη. Η Liz Greene τον θεωρεί ως το μεγάλο συμφιλιωτή αλλά και το μεγάλο καταστροφέα επειδή συνδέει αλλά και διαχωρίζει, ενοποιεί αλλά και διχάζει.
Κατά την Μ.Ε.Harding οι νοητικές διεργασίες που συμβολίζει ο Ερμής ξεκίνησαν ως οι ενστικτώδεις ικανότητες του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του, να ταξινομεί πληροφορίες και να τις μεταδίδει στους άλλους ανθρώπους.

Advertisment

Προοδευτικά, το αναλυτικό αυτό τμήμα της ψυχής (ο Αναλυτής για τους σαηεντολόγους) κλήθηκε να υποστηρίξει τη διαδικασία ανάπτυξης της συνειδητότητας (τον Ήλιο), ενώ σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις την κατανόηση και του ασυνείδητου (Σελήνης). Ο άνθρωπος κλήθηκε να μάθει τον εαυτό του και για να το κάνει αυτό έπρεπε καταρχήν πρώτα να αυτοπαρατηρηθεί. Ο Ερμής συμβολίζει λοιπόν αυτό ακριβώς το εργαλείο αυτοπαρατήρησης αλλά και παρατήρησης του έξω κόσμου, ανάλυσης και επικοινωνίας με τους άλλους. Αν και στους περισσότερους από μας έχει συνδεθεί με τη συνείδηση, η αλήθεια είναι ότι η επικοινωνία και τα συμπεράσματα που βγάζουμε δεν είναι πάντα συνειδητά κι ο Ερμής διαθέτει κι ένα ενστικτώδες κομμάτι, που συνήθως δεν το λαμβάνουμε υπόψη.

Η Αφροδίτη

Αν η προσωπικότητα αποτελούνταν μόνο από τον Ήλιο και τη Σελήνη θα ήταν τα πάντα πολύ εύκολα. Στην πραγματικότητα όπως είδαμε υπάρχουν κι άλλες ενστικτώδεις δυνάμεις που λειτουργούν μέσα μας, οι οποίες στην πορεία του ανθρώπου προς συνειδητοποίηση «φωτίζονται» από τον Ήλιο και ανέρχονται στη συνείδηση.
Πρώτη από όλες αυτές τις δυνάμεις η ανάλυση δεδομένων, με τον Ερμή να είναι συμβολικά ο κοντινότερος στον Ήλιο (συνείδηση) πλανήτης. Στη συνέχεια έρχεται η Αφροδίτη. Ο ρόλος της Αφροδίτης είναι παρόμοιος με του Ερμή αλλά σε πιο συναισθηματικό επίπεδο. Αν ο Ερμής αναλύει δεδομένα παρατήρησης και τοποθετείται συμπερασματικά, η Αφροδίτη τοποθετείται συντασσόμενη υπέρ ή κατά του συγκεκριμένου συμπεράσματος.

Η Αφροδίτη είναι αυτή που παίρνει συναισθηματική θέση. Συμβολίζει εκείνες τις ενστικτώδεις συμπεριφορές του ατόμου που στα πλαίσια της κοινότητας (ή αγέλης) αποκτά μία «στάση» υπέρ ή κατά μίας κατάστασης, μίας συμπεριφοράς κάποιου μέλους, μίας απόφασης της κοινότητας. Η στάση αυτή της Αφροδίτης δρα συνήθως ενοποιητικά, καθώς οδηγεί σε έλξη με άλλα άτομα που έχουν παρόμοια «στάση». Έτσι λέμε ότι η Αφροδίτη ενώνει, αν και η αλήθεια είναι ότι η Αφροδίτη επίσης απορρίπτει και απομονώνει.

Η Αφροδίτη συντάσσεται με την πλειοψηφία και απομονώνει τους αντάρτες και τη μειοψηφία. Είναι η απαραίτητη ενστικτώδης λειτουργία που χρειάζεται για να αυξήσει η ζωή την ασφάλεια της εντασσόμενη σε μία ομάδα, αλλά και το απαραίτητο μοίρασμα του χώρου που αναγκάζεται να κάνει για τη συμβίωση αυτή. Στη συνείδηση ανέρχεται ως συνειδητή στάση ζωής, συνειδητές αξίες, πράγματα που μας αρέσουν ή δε μας αρέσουν, προτιμήσεις και απαξιώσεις.
Το άτομο με σωστά δομημένη Αφροδίτη είναι σε θέση να βρίσκει λύσεις και να συμβιώνει, αναγνωρίζει και διαχειρίζεται σωστά την ανάγκη του να ενωθεί (άρα και να αρέσει για να προσελκύσει) και προβάλλει ισορροπημένα τον εαυτό του προς αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα η μη σωστά δομημένη Αφροδίτη οδηγεί σε προβλήματα στην εικόνα που νομίζει ότι προβάλλει το άτομο προς τα έξω, ανησυχία, αντικρουόμενα συναισθήματα απαξίωσης (δεν αξίζω) ή εγωισμού (μόνο εγώ αξίζω).

Ο Άρης

Πολικό αντίθετο της Αφροδίτης είναι ο Άρης. Αν η Αφροδίτη αντιπροσωπεύει την πλειοψηφία, ο Άρης είναι η μειοψηφία. Είναι το άτομο που στέκεται απέναντι στην ομάδα και προσπαθεί να προβάλλει τον εαυτό του. Όσο περισσότερο το κάνει, τόσο η πλειοψηφία απαιτεί περισσότερη συμμόρφωση.
Διαμορφώνεται έτσι μία νέα πολικότητα άρρενος – θήλεος πέρα από αυτή του Ήλιου με τη Σελήνη. Ο Άρης δείχνει έτσι αντάρτης και καταστροφικός, αλλά στην πραγματικότητα είναι απαραίτητος, γιατί με αυτόν ξεκινά η διαδικασία αυτοσυνείδησης του ατόμου.
Με τον Άρη ξεχωρίζουμε τον εαυτό μας από τους άλλους και ξεκινάμε τη διαδικασία να δούμε ξεχωριστά τον εαυτό μας. Νιώθουμε την παρόρμηση της εξερεύνησης, που είναι η πρώτη παρόρμηση που θα μας κάνει να κοιτάξουμε προς τα έξω για κάτι καινούριο, αλλά και προς τα μέσα για να μάθουμε τον εαυτό μας. Παράλληλα μας βοηθάει να αποβάλλουμε τα φίλτρα της συμβατικής συμπεριφοράς που προκαλεί η συμμετοχή σε μία ομάδα, ώστε να δούμε και κάτω από το πέπλο αυτό την πραγματική φύση και των άλλων και του εαυτού μας.

Με την έννοια αυτή ο Άρης μας δίνει μία πρώτη ώθηση να ψάξουμε την ουσία. Η τάση αυτή βεβαίως ως η πιο μακρινή από τους προσωπικούς πλανήτες από τον Ήλιο είναι μέχρι στιγμής και η λιγότερη συνειδητή και γιʼ αυτό και βγαίνει με ζωώδη τρόπο και αδιαφοροποίητη. Έχει ενδιαφέρον ωστόσο η διαχείριση του θυμού ως ενός εργαλείου συμπεριφοράς που ενεργοποιείται συνειδητά κι όχι ως αυθόρμητη ενστικτώδης έκρηξη.

Θα άξιζε ίσως μία παρένθεση εδώ για να αναφερθούμε σε δασκάλους όπως ο Γκουρτζίεφ που είχαν καταφέρει να χρησιμοποιούν το θυμό ως εργαλείο συμπεριφοράς, περιγράφοντας μαρτυρίες για το πώς κατάφερναν φαινομενικά να εκρήγνυνται προκειμένου να «τιθασεύσουν» κάποιον και την επόμενη στιγμή να χαιρετίζουν έναν επισκέπτη με ευγένεια και καλοσύνη. Θα αποφύγουμε όμως τον πειρασμό για να συνεχίσουμε με τους άλλους πλανήτες.

Συνεχίζεται…

Ο Βασίλης Παπαδολιάς είναι αστρολόγος, ειδικός πληροφορικής και συγγραφέας και αρθρογραφεί στις σελίδες https://www.myhoroscope.gr και https://www.newageastrology.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ύπνωση και υπνοθεραπεία | Που χρησιμεύει η κάθε τεχνική και ποιες οι διαφορές τους
Γιόγκα: 3 απλές ασκήσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών
"Contakids" | Σωματικό παιχνίδι και χορός για γονείς και παιδιά 2-5 ετών (φωτογραφίες + βίντεο)
Διαλογισμός: «Έξυπνοι» τρόποι για να αυξήσουμε τη συγκέντρωσή μας κατά τη διάρκειά του

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση